کد خبر 11259
۱۰ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۵:۰۲

یادداشت؛

شیوه، فرصت گفت‌وگو و بانگ "فاخلع نعلیک"

فاطمه قاسم‌پور
شیوه، فرصت گفت‌وگو و بانگ "فاخلع نعلیک"

اگرچه مطالبه‌گری نسبت به فضای کلان سیاست‌گذاری حوزه زنان بسیار مطلوب است و نباید به حاشیه رود اما لازم است در کنار آن، موضوعات دیگر نیز روی میز قرار گرفته و طرفین مباحث خود را به آن اختصاص دهند.

به گزارش نمایندگان ما، فاطمه قاسم پور رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی در یادداشتی در خصوص مناظره انسیه خزعلی معاونت زنان رییس‌جمهور با معصومه ابتکار معاونت زنان دولت دوازدهم با موضوع زنان نوشت؛ شب برنامه شیوه با موضوع بررسی سیاست‌گذاری‌های حوزه زنان و با حضور معاون سابق و فعلی امور زنان ریاست جمهوری برگزار شد. برنامه‌ای که قصد داشت تلاش کند با نگاهی کارشناسانه به آسیب‌شناسی وضعیت سیاست‌گذاری حوزه زنان در چهل و اندی سال پس از انقلاب بپردازد. اگرچه شروع غیرکارشناسانه و سیاست‌زده بحث توسط خانم دکتر ابتکار، معاون سابق امور زنان ریاست جمهوری و اصرار بر امتداد این خط سیاسی در کل زمان مناظره سبب شد آن‌چه هدف این برنامه بود به تمامی محقق نشود و گاه به قدری چگالی سیاسی گفت‌وگو بالا بود که بیم آن می‌رفت مسئله اصلی به محاق رود، اما نمی‌توان از نکات مثبت این مناظره غافل شد و آن‌ها را نادیده گرفت:

۱. در شرایطی که در حوزه‌های گوناگون کمتر شاهد کنار هم نشستن جریان‌های مختلف فکری و سیاسی هستیم، ضروری است گفت‌وگو و تضاراب آرا را جدی پی بگیریم. گاهی چنین به نظر می رسد که متولیان و فعالان عرصه‌های حکمرانی در دو جریان سیاسی، در دو سوی یک دیوار بلند قرار گرفته‌اند، اما تجربه برنامه مذکور و تجربه‌های مشابه، قدمی مثبت و فرصتی پسندیده جهت برقراری تعامل و گفت‌وگو میان تجربه‌های مختلف و شنیدن روایت‌هاست؛ هر چند نباید اقتضائات لازم برای این گفت‌وگوها را در نظر نگرفت.

۲. اگرچه قابل پیش‌بینی است که به جهت سویه پررنگ جدال سیاسی، در ابتدای شکل‌گیری چنین فضاهایی بخش بسیاری از گفت‌وگوها رنگ و بوی سیاست داشته باشد، اما در صورت تداوم این حرکت کم‌کم می‌توان شاهد بود که این غبارها کنار رفته و گفت‌وگوها بیش از پیش شکل کارشناسانه و با هدف آسیب‌شناسی و در ادامه اصلاح وضعیت به خود بگیرد. البته گاه عاملان می‌توانند با اقداماتی آگاهانه این روند را تسریع کنند. این‌که هر فردی پشت میز سعی کند کفش‌های سیاست را از پا درآورد، اگرچه گاه کاری دشوار اما بسیار مثمرثمر است و کمک می‌کند هم خود و هم طرف مقابل با نگاهی وسیع‌تر به مسائل نگاه کنند و متواضعانه به نقد آن‌چه در این سال‌ها رقم خورده بپردازند؛ چه نقد خود و چه نقد دیگری. اقدامی که شب گذشته خانم دکتر ابتکار عامدانه دنبال نکردند.

۳. در مناظره دیروز در کنار این موارد، موضوعاتی نیز مورد توجه طرفین قرار گرفت که قابل تأمل است:۳.۱. موضوع عدالت جنسیتی و بحث کوتاه مبنایی که درباره این مفهوم، تفاوت آن با برابری جنسیتی و نگاه دو جریان به برابری جنسیتی صورت گرفت، یکی از این موضوعات مهم است. امتداد این بحث مبنایی و نسبت این مباحث با گفتمان اصیل انقلاب اسلامی در فضای کارشناسانه و از منظرهای مختلف می‌تواند تفاوت رویکرد جمهوری اسلامی با رویکردهای غربی و شرقی به حوزه زنان را شفاف‌تر کند.

**مطالبه گری نسبت به فضای سیاست‌گذاری کلان زنان مطلوب است

۳.۲. موضوع دیگر نسبت میان سیاست‌گذاری‌ها با اسناد بین‌الملل است که در این برنامه به یکی از اسناد اشاره‌ای مختصر صورت گرفت اما لازم است نسبت میان این اسناد، مفاهیم گفتمانی آن‌ها و سیاست‌گذاری‌های داخلی مورد بررسی کارشناسانه جدی قرار گیرد.

۳.۳. مقوله طولانی‌بودن فرآیند تقنین و تعریف حمایت قانونی از زنان نیز یکی از مقولاتی بود که در قالب برخی مثال‌های طرفین درباره طرح‌ها و لوایح مشهود بود و اتفاقاً گویای آن است که این فرآیند لازم است مورد آسیب‌شناسی قرار گیرد و خارج از هیاهوی سیاسی بررسی شود که چرا اغلب طرح‌ها و لوایح حوزه زنان علی‌رغم میل دست‌اندرکاران و مسئولان این عرصه، چه در مرحله تدوین و چه در مرحله تصویب با کندی و مشقت بسیار پیش می‌روند یا حتی به بن‌بست می‌رسند.

۴. اگرچه مطالبه‌گری نسبت به فضای کلان سیاست‌گذاری حوزه زنان بسیار مطلوب است و نباید به حاشیه رود اما لازم است در کنار آن، موضوعات دیگر نیز روی میز قرار گرفته و طرفین مباحث خود را به آن اختصاص دهند. موضوعاتی مانند مقوله حمایت و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار، الگوهای مداخله‌ای بازتوانی زنان و دختران آسیب‌دیده و در معرض آسیب، موازنه میان اشتغال و نقش‌های خانگی، چالش‌های حقوقی حوزه زنان و...

در نهایت ضمن تشکر از خانم دکتر خزعلی که تلاش خود را کردند نا مناظره کمتر وارد فضای سیاسی شود، امیدوارم این فضای گفت‌وگو با قدرت بیشتری به حرکت خود ادامه داده و نهادهای پژوهشی و دانشگاه‌ها و همچنین عرصه‌های رسانه‌ای مخصوصاً رسانه ملی این فضا را بیش از پیش فراهم سازند و در یک تلاش جمعی با رویکردی تخصصی و با مشارکت دلسوزان عرصه زنان که دغدغه‌مندانه به دنبال پیگیری مسائل این حوزه هستند، پیش رویم.

انتهای پیام

کد خبر 11259

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 12 =