کد خبر 14181
۲۱ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۰:۵۶

مرکز پژوهش‌های مجلس گزارش داد؛

جای خالی نهاد راهبر در تحقق برنامه‌های توسعه

جای خالی نهاد راهبر در تحقق برنامه‌های توسعه

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس، درست تشخیص دادن اولویت ها را از مسائل مهم در تدوین برنامه های توسعه دانست و گفت: در کشور نهاد راهبر توسعه که متولی و پیگیر اجرای احکام برنامه های توسعه باشد، نداریم.

به گزارش نمایندگان، بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر در خصوص دلایل عدم تحقق اهداف برنامه‌های توسعه اظهار داشت: برای تدوین برنامه‌های توسعه باید یک تحلیل راهبردی از وضعیت کلان کشور داشته باشیم و اولویت‌های اصلی کشور در 5 سال آینده را بررسی کنیم.

وی افزود: حکمرانان و تدوین‌گران برنامه‌های توسعه باید به یک اجماع برسند که می‌خواهند 5 سال آینده کشور به چه سمت و سویی حرکت کند، این در حالی است که در تدوین برنامه‌های توسعه گذشته شاهد این بودیم که حکمرانان و برنامه‌ریزان در خصوص اولویت‌های اصلی کشور به جمع‌بندی نرسیدند و نتوانستند مسائل کشور را اولویت‌بندی کنند.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در خصوص اینکه برنامه هفتم توسعه مسئله‌محور و اولویت‌محور نوشته شود، اضافه کرد: قرار نیست ردپایی از تمام موضوعات جاری کشور در برنامه‌های توسعه وجود داشته باشد چراکه برنامه‌های توسعه برای تمرکز بر اولویت‌هاست، نه برای پرداختن به تمام مسائل و موضوعات موجود در کشور.

وی ادامه داد: مسئله دیگری که در برنامه‌های توسعه اهمیت دارد، درست تشخیص دادن اولویت‌هاست؛ ما خیلی از مواقع اولویت‌ها را درست تشخیص می‌دهیم، اما به برخی ظرفیت‌ها  و شرایط داخلی و خارجی کشور مانند تحریم‌ها توجه نداریم و بدون یک نگاه واقع‌بینانه، هدف‌گذاری‌هایی را در برنامه‌های توسعه تدوین می‌کنیم که از همان لحظه هدف‌گذاری، محکوم به عدم تحقق است. در این خصوص هم رهبر معظم انقلاب همواره بر آرمان‌گرایی واقع‌بینانه در برنامه‌ریزی‌ها تاکید داشته‌اند. در واقع علاوه بر مسئله عدم تعریف اولویت‌ها، هدف‌گذاری‌های غیرواقع‌بینانه هم باعث افزایش درصد ناکامی برنامه‌های توسعه می‌شود.

نگاهداری سومین عامل تاثیرگذار در عدم تحقق برنامه‌های توسعه را  عدم توجه به قابلیت‌های اجرا دانست و افزود: خیلی اوقات برنامه‌های توسعه‌ای خوبی نوشته می‌شود و اسناد مناسبی به جای می‌ماند، اما راه‌حل‌های ارائه شده در آن‌ها، تناسب چندانی با نیازهای واقعی کشور ندارد؛ در واقع صرفا یک سری راه‌حل تقلیدی ارائه می‌دهیم که نه با نیازها و نه با واقعیت‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اجرایی  کشور تناسب ندارند. گاهی اوقات نیز ما توان اجرای راه‌حل‌های ارائه شده را نداریم و بدون توجه به ظرفیت‌ها و توانمندی‌های خودمان، راه‌حل ارائه می‌دهیم.

رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی گفت : ما نهاد راهبر توسعه در کشور نداریم و نهادی وجود ندارد که در سال‌های گذشته، متولی و پیگیر اجرای احکام برنامه‌های توسعه باشد. شاید پاسخ این باشد که سازمان برنامه و بودجه چنین وظیفه‌ای برعهده دارد؛ اما باید گفت که این سازمان تمرکز و انرژی خود را روی موضوع بودجه و تخصیص بودجه قرار می‌دهد و کمتر به پیشبرد برنامه‌های توسعه توجه دارد.

انتهای پیام 

کد خبر 14181

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 0 =