به گزارش نمایندگان ما، ایران و عربستان در ۱۹ اسفند ۱۴۰۱ با میانجیگری چین برای برقراری مجدد روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارتها پس از ۷ سال توافق کردند و چندی بعد در ۱۷ فروردین هم نشستی بین امیرعبداللهیان و فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان در پکن برگزار و بیانیه مشترکی در راستای احیای روابط امضا شد. تا پایان فروردین سفر متقابل هیئتهای فنی دو کشور برای بررسی بازگشایی سفارتها انجام و گفتگویی تلفنی برای ارزیابی این سفرها میان دو وزیر خارجه انجام شد.
ریاض سفیر جدید عربستان در ایران را در ۱۹ اردیبهشت معرفی و ایران نیز سفارت خود در ریاض را ۱۶ خرداد و کنسولگری تهران در جده را ۱۷ خرداد و با حضور مسئولان سیاسی دو کشور بازگشایی کرد تا روند احیای روابط دیپلماتیک تثبت شود.
دیدار دوجانبه وزیر امور خارجه کشورمان و فیصل بن فرحان در ۱۲ خرداد و در حاشیه اجلاس دوستان بریکس در آفریقای جنوبی با اعلام سفر قریب الوقوع وزیر خارجه عربستان به ایران همراه شد و وزیر خارجه عربستان پس از ۷ سال روز شنبه ۲۸ خرداد در حالی وارد تهران شد که منطقه غرب آسیا طی ماههای اخیر شاهد چرخش محسوس در سیاست خارجی عربستان و انتقال از وضعیت خصومتورزی به همکاری با سایر قدرتهای منطقه است، سفری که بازتاب گسترده ای در رسانههای منطقه و فرامنطقهای داشت.
روزنامه فرامنطقهای العربی الجدید با اشاره به سفر فیصل بن فرحان به ایران نوشت: وزیر خارجه عربستان برای نخستین بار طی۱۷سال گذشته به تهران سفر کرد.
رسانه های سعودی اخبار این سفر تاریخی را منعکس کردند از جمله شبکه سعودی الاخباریه این سفر را به طور کامل پوشش داد و روزنامههای العرب،عکاظ، سبق و الریاض چاپ عربستان نیز نوشتند در دیدار دو طرف راههای تقویت روابط دو جانبه در زمینههای مختلف بررسی شد.
روزنامه لبنانی النهار در مقالهای نوشت: پیش بینی میشود در جریان مذاکرات بن فرحان و همتای ایرانی وی، پرونده لبنان و انتخاب رئیس جمهور این کشور و دیگر پروندههای مهم منطقهای مورد رایزنی قرار گرفته باشد.
شبکه العربیه با اشاره به کنفرانس خبری بن فرحان و امیرعبداللهیان نوشت: سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد، بعد از عید قربان فعالیت خود را ازسر خواهند گرفت.
تلاش عربستان برای ارتقای روابط با تهران به سطح استراتژیک
وزیر خارجه عربستان در کنفرانس خبری مشترک پس از دیدار با حسین امیرعبداللهیان در تهران با ابراز خرسندی فراوان از برقراری روابط دوکشور اسلامی و سفر به ایران گفت: ما در یک مرحله طلایی قرار داریم که باید قدر آن را بدانیم و همکاری با جمهوری اسلامی ایران زمینه بهره مندی از این شرایط را برای طرفین و منطقه فراهم میکند.
فیصل بن فرحان با اشاره به دستور پادشاه این کشور برای تشکیل کارگروههای مختلف برای توسعه روابط با ایران، به تلاشهای کشورش برای ارتقا روابط به سطح استراتژیک اشاره و خاطرنشان کرد: همکاریهای اقتصادی، توسعهای و فرهنگی در دستور کار تهران و ریاض قرار دارد.
وی با بیان اینکه برخی از کشورهای دنیا تمایل ندارند که منطقه ما به آرامش و پیشرفت برسد، اظهار داشت: با گسترش تعامل کنونی ایران و عربستان در سطح همه کشورهای اسلامی، دستاورهای بی پایانی پدید خواهد آمد و تضمینی است برای اینکه هیچ کشور خارجی در منطقه ما دخالت نکند.
وزیر امور خارجه کشورمان نیز با اشاره به اینکه طرفین توانستند ابعاد مختلف روابط ایران و عربستان را بررسی کنند، گفت: حدود صد روز از توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط طی شده است؛ در این مدت سفرای ۲ کشور ایران و عربستان معرفی شده و مراحل اداری در حال انجام است؛ اسامی ۲ سفیر را رد و بدل کردیم و برای تایید آنها تلاش میکنیم.
وی افزود: از مساعدتهای دولت عربستان برای افتتاح سفارتخانه و سرکنسولگری ایران در ریاض و جده تشکر میکنم؛ ما نیز متقابلا تسهیلات لازم را برای از سرگیری فعالیت نمایندگیهای عربستان در تهران و مشهد فراهم کردیم.
مرور اقدامات صورت گرفته در مناسبات میان تهران و ریاض از ۵ دور مذاکره در عراق، میانجیگری چین و دیدارهای مشترک نشان میدهد طرفین به سمت تحکیم روابط حرکت میکنند که به گفته کارشناسان سنگ بنای تقویت اتحاد میان کشورهای منطقه، افول هژمونی آمریکا در خاورمیانه و نگرانی رژیم صهیونیستی خواهد بود.
نظر شما