به گزارش نمایندگان، بعد از رد کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۳ در روز سه شنبه ۲۱ آذر ماه در مجلس، مجلس و دولت در فضای رسمی رسانهای و در جدال فضای مجازی یکدیگر را متهم به «قصد برای گرانی بنزین» کردند؛ موضوعی که علاوه بر طرح در صحن مجلس، در گفتوگوی تلویزیونی حمیدرضا حاجی بابایی، رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۳ و داود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور درباره دلایل رد لایحه بودجه ۱۴۰۳ هم مطرح شد و در جدال رییس کمیسیون تلفیق مجلس و رییس سازمان برنامه در شبکه اجتماعی ایکس ادامه یافت چرا که هنوز هزینه ساده انگاری آبان ۹۸ در برخورد با این موضوع در ذهن سیاستگذاران زنده است.
رییس کمیسیون تلفیق بودجه: مجلس طرفدار کردم است
حاجی بابایی در برنامه تلویزیونی یاد شده، با اشاره به کسری حداقل ۱۵۸ همت در بودجه سال آینده اظهار کرد که در خوشبینانهترین حالت بودجه سال آینده حدود ۴۰۰ همت کسری دارد و آقای منظور طوری ناترازی انرژی را تفسیر میکند انگار مجلس میگوید انرژی [برق، گاز، سوخت و...] گران شود! خیر مجلس طرفدار مردم است و میخواهد ارزان کند.
با این حال از آنجا که تورم های بالا در ۶ سال گذشته و فقدان امکان افزایش حقوق و دستمزد در این سالها قدرت خرید و توان معیشتی مردم را بسیار کم کردن است، رفتار دولت و مجلس در موضوع رفع ناترازی انرژی شبیه به راه رفتن لبه تیغ شده است.
در همین حال دولت دریافته که تنها راه کنترل تورم در شرایط فعلی تثبیت نرخ ارز و جلوگیری از تورم های انتظاری ناشی از آن است؛ چرا که هنوز شوک ارزی سال گذشته بعد از ناآرامیهای اجتماعی از یاد نرفته است.
رییس سازمان برنامه و بودجه: بنزین گران نمیشود
از یک سو رییس سازمان برنامه و بودجه سعی میکند موضوع را به ساده ترین شما ممکن توضیح دهد و میگوید: اینطور نیست که بیاییم ببینیم مصرف مان چقدر است و برای آن منابع بتراشیم، اصلاً اینطوری نیست، برعکس است خود روششناسی مجلس و قانون به ما میگوید ببین چقدر درآمد قابل تحقق است بعد در سقف درآمدها برو و هزینه درست کن، والا ما باید برویم از جیب مردم برداریم، ما نمیخواهیم دست در جیب مردم کنیم، ما نمیخواهیم تورم ایجاد کنیم، اگر ما درآمد واهی بتراشیم، موهومی بتراشیم، کما اینکه در سالهای قبل کرده اند، بعد باید برویم سراغ بانک مرکزی، پایه پولی را بالا ببریم، مردم باید تورم آن را پرداخت کنند، آیا مردم راضی هستند ما از جیب آنها برداریم، آیا مجلس راضی است ما از جیب مردم برداریم، اصلاً مالیات تورمی آفت بودجهریزی کشور است.
ترجیع بند صحبت های او و سایر دولتمردان این است که دولت قصد افزایش قیمت انرژی را ندارد و ناترازی انرژی را از طریق صرفهجویی جبران خواهد کرد.
موضوعی که با واکنش توییتری محسن زنگنه، سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم در مجلس روبرو شده و نوشت: در بند ب ماده ۴۶ لایحه برنامه هفتم تقدیمی از سوی دولت؛ دولت مکلف شده بود که با سیاستهای قیمتی و غیرقیمتی مصرف انرژی را در سطح ۱۴۰۱ حفظ کند! آیا سیاستهای قیمتی چیزی جز افزایش قیمت انرژی از جمله بنزین بود؟ و مجلس این بند را حذف کرد.
تشکر زودهنگام منظور از تصویب کلیات در تلفیق
اما تا پیش از رد کلیات، تصور دولت این نبود که دو موضوع رفع ناترازی انرژی و حقوق بازنشستگان تا این حد بر معادلات آنها در رابطه با مجلس تاثیرگذار باشد چرا که بعد از مرحله اول بررسی کلیات لایحه بودجه در مجلس یعنی تصویب در کمیسیون تلفیق؛ منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه نوشت: «ضمن تقدیر و تشکر از نمایندگان عزیز عضو کمیسیون تلفیق بودجه، تصویب کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۳ در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی را خدمت اعضای محترم هیأت دولت و همکاران خدوم سازمان بودجه تبریک عرض میکنم.»
اما به هر حال روند بررسی بودجه در مجلس به این سادگی پیش نرفت و حالا دولت باید تا سه شنبه همین هفته اصلاح شده لایحه خود را به مجلس بفرستد و به اعتقاد نمایندگان مجلس، دولت در تجدیدنظر در لایحه بودجه باید هم روی منابع درآمدی و هم مصارف تأمل بیشتری کند و عبارت شفافی را در لایحه بودجه سال آینده برای رفع مشکل ناترازی انرژی کشور بیاورد.
انتهای پیام
نظر شما