به گزارش نمایندگان، یکی از جنجالیترین تحقیق و تفحص های مجلس یازدهم، تفحص از حقوقهای نجومی بود که در مرداد ماه سال ۱۴۰۰ تصویب و بعد از دو سال در تیر ماه امسال اعلام شد که گزارش هیات تحقیق و نهایی شده و قرار است در دستور کار نشست علنی مجلس قرار گیرد و همچنان در چند ماه اخیر تنها خبری که از آن منتشر میشود این است که این تفحص نهایی شده و در دستور کار کمیسیون است.
مالک شریعتی، رئیس هیات تحقیق و تفحص از حقوق های نجومی در مرداد ماه امسال گفته بود: حدود یک ماه قبل گزارش نهایی هیات در خصوص تحقیق و تفحص از حقوق های نجومی نهایی شد. این گزارش در هیات ۱۲ نفره به تصویب رسید. اکنون نیز آماده ارائه به کمیسیون برنامه و بودجه و طی کردن مسیر برای تصویب و ارائه به صحن مجلس است.
وی گفته بود: ما بالغ بر ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر را بررسی کردیم که از دستگاه های مختلف در سه قوه بودند. آنچه که ما دنبال می کردیم هم در حوزه مصادیق بود و هم در حوزه قوانین بود. در حوزه مصادیق این عدد را برای سال ۱۴۰۰ بررسی کردیم. اعداد و ارقام در اختیار ما بود. از این جهت که حقوق نجومی تعریف قانونی ندارد ما مبنا را سقف قانون بودجه در نظر گرفتیم که در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بود. بالاتر از این رقم را ما تخلف در نظر گرفتیم.
آیا منافذ قانونی حقوقهای نجومی بسته میشود؟
با این حال در ماههای پایانی عمر مجلس یازدهم هنوز نتیجه این تفحص منتشر نشده است و در عین حال در بخش دیگر که این هیات آن را ویژگی منحصر به فرد خود میدانست یعنی بستن منافذ قانونی تداوم حقوقهاب نجومی نیز این تفحص تا کنون به ثمر ننشته است.
شریعتی گفته بود که بیش از دو سوم وقت هیات یه آسیب شناسی قوانین موجود، نظام های پرداخت حقوق و دستمزد، تخلفات مبتنی بر منافذ قانونی که اتفاق می افتد و احتمال دارد سال های بعد نیز تکرار شود، اختصاص یافت و تصمیم این بود که تا جایی که می توانیم جلوی این منافذ را ببندیم که نیاز به آسیب شناسی قوانین داشت؛ نتیجه این کار ۱۴ حکم پیشنهادی بود.
یک نجومی دیگر رونمایی شد
با این حال مشخص نیست بازدارندگی این تحقیق و تفحص تا به حال چطور بوده است؛ به ویژه حالا که در روزهای اخیر تصویری از فیش حقوقی ۱۳۹ میلیونی در پتروشیمی وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان منتشر شد که تاکنون واکنشی از سوی مراجع ذیربط نداشته است.
همین دیروز و بعد از افشای فیش نجومی جدید؛ بار دیگر بهروزمحلی نجم آبادی یک عضو هیئت تحقیق و تفحص از پرداختهای نجومی درباره آخرین وضعیت این تحقیق و تفحص، گفت: کار بررسی درباره این طرح تحقیق و تفحص به در هیئت به اتمام رسیده و گزارش جهت بررسی به کمسیون برنامه و بودجه ارائه شده است.
به گفته وی گزارش هیئت تحقیق و تفحص از پرداختهای نجومی در دستورکار اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس قرار دارد اما به دلیل اینکه در روزهای گذشته بررسی لایحه بودجه 1403 در دستورکار کمیسیون قرار داشت امکان بررسی و نهایی کردن آن در کمیسیون وجود نداشت که در نشستهای آتی کمیسیون، گزارش نهایی و جهت بررسی در جلسه علنی تقدیم هیئت رئیسه مجلس خواهد شد.
البته پیش از این نیز کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به دلیل ورود به بررسی برنامه هفتم رسیدگی به این گزارش را به بعد موکول کرده بود. هرچند برخی نمایندگان معتقد بودند امکان ارائه گزارش پیش از ورود مجلس به بررسی و تصویب برنامه هفتم توسعه نیز وجود داشت اما مجلس شورای اسلامی وارد بررسی و تصویب برنامه هفتم توسعه شد.
کارویژه تحقیق و تفحص از نجومی بگیران چه شد؟
اما بخش مهمی که هیات تحقیق و تفحص آن را کارویژه این بررسی می دانستند یعنی بازدارندگی قانونی نیز به نظر میرسد محقق نشده است. چنانکه در جریان بررسی کلیات لایحه بودجه در مجلس حسینعلی حاجیدلیگانی عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی که به عنوان مخالف کلیات لایحه سخن میگفت تاکید کرد: در عمل آثاری از برنامه هفتم توسعه در لایحه بودجه دیده نمیشود و از طرف دیگر در این لایحه به حقوقهای نجومی و اسرافها دامن زده شده است.
در همین حال در جریان بررسی برنامه هفتم نیز مجلس مصوباتی داشت که شائبه بازگشت حقوق نجومی را ایجاد میکرد.
انتهای پیام
نظر شما