به گزارش نمایندگان ما، بابک نگاهداری رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی گزارش عملکرد حضور ۳ ماهه خود در مرکز پژوهش ها را طی نامه ای به همکاران این مرکز ارائه کرد.
متن کامل این نامه به شرح ذیل می باشد:
باسمه تعالی
همکاران عزیز، پژوهشگران و کارکنان گرانقدر مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی
با عرض سلام و تقدیم احترام
امروز که بیش از سه ماه است مفتخر به حضور در کنار شما عزیزان هستم، ضمن سپاس به درگاه خداوند متعال که چنین فرصتی را در خدمت به نظام جمهوری اسلامی و مردم سرافراز ایران عزیز به بنده ناچیز خود مرحمت داشته است، بر خود لازم میدانم گزارشی در مورد برنامهها و اقدامات تحولی صورت گرفته در این سه ماه فصل پاییز به استحضار رسانده و از زحمات و تلاشهای شما در این مدت، صمیمانه سپاسگزاری نمایم.
یقینا تحقق اهداف و برنامههای تحولی مورد نظر، جز با همفکری، همراهی و تلاش شما عزیزان فرهیخته میسر نخواهد شد و امیدوارم در روزها و ماههای آینده، همچون روزهای گذشته، با همدلی و عزمی راسخ در جهت انجام ماموریتها و وظایف محوله، و دستیابی به اهداف و نقشآفرینی موثر، در کنار یکدیگر گام برداریم.
ما بدان مقصد عالی نتوانیم رسید
هم مگر پیش نهد لطف شما گامی چند
همکاران عزیز، همانگونه که شما بزرگواران نیز استحضار دارید، رهبر عظیم الشان انقلاب بارها بر اهمیت و نقش مرکز پژوهشها و توجه به ظرفیتهای آن و اینکه پژوهشها و تحقیقات با کیفیت و اثربخش تاکنون در مرکز انجام شده است، تاکید داشتهاند و این مهم توسط دیگر مسئولان کشور و صاحبنظران و نخبگان بسیاری نیز تکرار شده است. بنابراین به جرات میتوان بیان داشت که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، یکی از مهمترین و شاید مهمترین مرکز پژوهشی در فضای حکمرانی نظام جمهوری اسلامی ایران است و تاثیر غیرقابل انکاری بر حکمرانی و سیاستگذاری کشور در عرصههای مختلف دارد. این نقش بسیار مهم، بار مسئولیت ما را دو چندان و وظیفه و دغدغه ما را در حفظ جایگاه کنونی و پیشرفت و ارتقا روزافزون این جایگاه، مضاعف میگرداند.
ضمن تقدیر از تلاشها و زحمات تمام روسا و مسئولان گذشته مرکز، که با تلاشهای خود مرکز را به این نقطه قابل اتکا و قابل تقدیر رساندهاند، بایستی عنوان داشت که ما و شما مسیری دشوار و طولانی تا رساندن مرکز به نقطه ایده آل خود در پیشرو داریم. فهم بنده بر این است که در گام نخست این مسیر طولانی، ما به یاری یکدیگر بایستی به دنبال نقش آفرینی موثر مرکز در تمام چرخه سیاستگذاری و حضور کارآمدتر و اثربخشتر در خدمت به مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مردم باشیم، و تحولی را مبتنی بر رسیدن به این هدف دنبال نماییم.
بنابراین در دوره جدید، رویکرد اصلی مرکز بر اساس تاکیدات ریاست محترم مجلس شورای اسلامی، ارتقا مرکز از کارگزاری پیرو به کارفرمایی پیشرو است.
بدان معنا پیشرو که مرکز در کنار انجام وظایفی که تاکنون مفتخر به انجام آن بوده است، بایستی حیطه اثرگذاری و نقش آفرینی خود را گسترش داده و در تمام چرخه سیاستگذاری(شناخت مسئله، شناخت راهکار، تصمیم گیری و تصمیم سازی، اجرا و دریافت بازخورد) نقشآفرینی موثر داشته باشد و اولویتهای کمیسیونهای مجلس را (صرفنظر از اینکه طرح یا لایحهای مرتبط با آن در مجلس وجود داشته باشد) در دستور کار پژوهشی(تهیه پیشنویس قوانین و یا گزارشات نظارتی) قرار دهد، و بدان معنا کارفرما که مرکز از ظرفیت مراکز پژوهشی و اندیشکدهها و پژوهشگران و نخبگان و صاحبنظران در راستای نقشآفرینی موثر در تمام مراحل چرخه سیاستگذاری، استفاده حداکثری را داشته باشد. در حالی که در گذشته بیشتر تمرکز مرکز پژوهشها بر مرحله دوم چرخه سیاستگذاری یعنی شناخت راهکار در قالب تهیه گزارشهای کارشناسی و اظهار نظرهای کارشناسی بر طرحها و لوایح معطوف بوده و مراحل دیگر این چرخه آنگونه که بایسته و شایسته است مورد توجه قرار نگرفته است.
مسیر تحقق این رویکرد مهم و اساسی، با لحاظ رویکردهای تحولی مجلس یازدهم، یعنی هوشمندسازی، مردمیسازی، شفافسازی و کارآمدسازی و رویکردهای برنامهمحوری، تعاملمحوری، جامعنگری، فرابخشی و آیندهنگری، ترسیم شده و راهبرد عبور از این مسیر به وسیله ۴ راهبرد تحولی زیر مشخص گردیده است:
۱. نقشآفرینی موثر در تمام مراحل چرخه سیاستگذاری
۲. ارتقا انسجام درونی و بیرونی مرکز پژوهشها
۳. ارتقا و بهبود فرآیندهای تحقیق و پژوهش با استفاده از ابزارهای نوین پژوهشی
۴. انتقال به هنگام، دقیق، جامع و هوشمند نتایج حاصل از سیاست پژوهی به نمایندگان مجلس و ذینفعان جامعه و جریانسازی آنها
ذیل هر یک از این راهبردها، برنامههای تحولی با محوریت هر یک از معاونتها و دفاتر تهیه و در شورای راهبری مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. بر این اساس در سه ماه گذشته اقداماتی، ذیل هر راهبرد و مبتنی بر رویکردهای تحولی به قرار زیر انجام شده است.
الف) راهبرد اول: نقشآفرینی موثر در تمام مراحل چرخه سیاستگذاری
در راستای تحقق راهبرد «نقشآفرینی موثر در تمام مراحل چرخه سیاستگذاری»، اقدامات زیر در سه ماهه گذشته انجام شده است:
۱. شناخت و احصا ابرچالشها و اولویتهای اساسی کشور و اولویتهای کاری مجلس شورای اسلامی با رویکرد فرابخشی و
ترسیم شبکه علی-معلولی جهت شناخت علل موجوده چالشها
۲. تشکیل هفتگی شورای راهبری در جهت نقش آفرینی در سه مرحله تصمیم گیری و تصمیم سازی، اجرا و دریافت بازخورد چرخه سیاستگذاری با پیگیری و راهبری گزارشات کارشناسی تهیه شده در مرکز به منظور ارائه رهکارهای عملیاتی به دولت و پیشنهادات تقنینی و نظارتی به کمیسیونهای مجلس و یا ارائه محتواهای رسانهای به رسانههای جمعی جهت جریانسازی
۳. تشکیل کنسرسیوم مراکز تحقیقات راهبردی (موسسه عالی پژوهش و آموزش در مدیریت و برنامه ریزی، مرکز بررسی
های استراتژیک ریاست جمهوری، پژوهشگاه قوه قضاییه، پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام)
۴. توسعه تعامل با اندیشکده ها و مراکز تحقیقاتی مستقل
ب) راهبرد دوم: ارتقا انسجام درونی و بیرونی مرکز پژوهشها
همکاران عزیز، یقینا زمانی رویکرد «ارتقا مرکز از کارگزاری پیرو به کارفرمایی پیشرو» به عنوان رویکرد اصلی مرکز محقق خواهد شد که مرکز پژوهشها از انسجام درونی و بیرونی لازم و کافی بهرهمند باشد.
بنابراین راهبرد دوم مرکز در برنامه تحولی، راهبرد «ارتقا انسجام درونی و بیرونی مرکز پژوهشها «تعیین و بر اساس این راهبرد در سه ماه گذشته اقدامات زیر انجام شده است:
۱. بررسی و نهایی سازی برنامه شش ماهه دوم هر یک از دفاتر مرکز با تاکید بر اولویتها و نیازهای مجلس و کمیسیونها در قالبهای تقنینی و نظارتی
۲. تشکیل جلسات پایش پیشرفت برنامهها با حضور رئیس مرکز، روسا و معاونین و مدیران کل دفاتر
۳. آغاز تدوین دستورالعملهای یکسان به منظور ساماندهی، انضباط بخشی و شفافسازی فرآیندهای و رویههای مرکز پژوهشها در امور مالی، منابع انسانی و امور اداری
۴. تعیین تکلیف ساختار مرکز و اخذ مصوبه هیئت رئیسه برای ساختار جدید
ج) راهبرد سوم: ارتقا و بهبود فرآیندهای تحقیق و پژوهش با استفاده از ابزارهای نوین پژوهشی
به منظور افزایش کارایی و اثربخشی نقش آقرینی مرکز در دو مرحله نخست چرخه سیاستگذاری یعنی مرحله شناخت مسئله و مرحله تعیین راهکار، راهبرد «ارتقا و بهبود فرآیندهای تحقیق و پژوهش «به عنوان راهبرد سوم مرکز در نظر گرفته شده است. در راستای تحقق این راهبرد، اقدامات زیر در سه ماهه گذشته انجام شده است:
۱. پیگیری به منظور راهاندازی پلتفرمهای شبیهسازی قانون در موضوعات مهمی همچون بودجه سالانه و قوانین برنامه توسعه
۲. پیگیری به منظور بهره برداری و توسعه مرکز دادهپردازی و دادهکاوی(آماده سازی ۱۲۵ داشبورد مدیریتی) و ارائه خدمات به نمایندگان
۳. راهاندازی مرکز نوآوری و خانه خلاق قوه مقننه به منظور بهرهمندی و حمایت از ایدههای نو و مبتکرانه اندیشکده ها و شرکتهای دانش بنیان و مشارکت حداکثری آنها در مرکز
۴. پیگیری به منظور توسعه سامانههای افکارسنجی، آزمایشگاه سیاستی و شبکه اجتماعی نخبگان
د) راهبرد چهارم: انتقال به هنگام، دقیق، جامع و هوشمند نتایج حاصل از سیاست پژوهی به نمایندگان مجلس و ذینفعان جامعه و جریانسازی آنها
یکی از اساسیترین اقدامات لازم به منظور نقشآفرینی موثر در تمام مراحل چرخه سیاستگذاری و به خصوص در مرحله تصمیمگیری این چرخه، ارتباط اثربخش مرکز پژوهش با نمایندگان و ذینفعان و جریانسازی رسانهای از نتایج پژوهشها و تحقیقات است. لذا راهبرد چهارم مرکز پژوهشها، راهبرد «انتقال به هنگام، دقیق، جامع و هوشمند نتایج حاصل از سیاست پژوهی به نمایندگان مجلس و ذی نفعان جامعه و جریانسازی آنها» میباشد. در راستای تحقق این راهبرد، اقدامات زیر در سه ماهه گذشته انجام شده است:
۱. تهیه فرمتهای مختلف از گزارشات کارشناسی به صورت تکبرگهای سیاستی، پادکستهای صوتی ۳ دقیقهای، اینفوگرافیک و کلیپهای ویدیوئی و بارگذاری این محتواها در تبلتهای نمایندگان
۲. افکارسنجی در حوزههای انتخابیه در مورد مسائل و مشکلات هر حوزه و ارجاع نتایج به نمایندگان هر استان
۳. مطالعه میدانی به منظور احصا نظام مسائل حوزههای انتخابیه و تهیه گزارش و ارائه آن به نمایندگان هر استان
در کنار اقدامات تحولی مذکور در سه ماهه گذشته(مهر، آبان و آذر ۱۴۰۰)، ۸۸ مورد اظهارنظر کارشناسی در مورد طرحها یا لوایح، ۱۳۵ مورد مطالعه و گزارشهای موردی، ۷۱ مورد پاسخ به درخواستهای نمایندگان، ۶۰۴ مورد شرکت در جلسات کمیسیونها، ۸۳۴ مورد برگزاری نشستهای تخصصی، ۵ مورد تنظیم پیشنویس طرح انجام شده است.
در طی این مدت معاونت اجرایی و همکاران این حوزه نیز زحمات زیادی جهت ارتقا وضعیت رفاهی شما عزیزان متحمل شدهاند. از جمله این موارد میتوان به برقرار کردن مجدد تخصصیص غذای مجلس به مرکز، پیگیری فراوان جهت اخذ تخصیص بودجه لازم به مرکز در شرایط دشوار بودجه و سخت گیری های سازمان برنامه، اخذ تسهیلات وام بانکی برای همکاران و تلاش برای انضباط بخشی بیشتر به حوزه های اداری و مالی اشاره نمود که نتایج حاصله را ان شالله در گزارش سه ماه آینده به استحضار خواهم رسانید.
در پایان ضمن ابراز ارادت و احترام خدمت یکایک شما همکاران عزیز، عنوان میدارم که تحقق اهداف و برنامههای مرکز پژوهشها جز با تلاش و همکاری شما برادران و خواهران گرامی میسر نخواهد شد و از این رو به عنوان عضو کوچکی از مجموعه گرانقدر و فرهیخته مرکز، دست یاری و همکاری به سوی شما عزیزان دراز مینمایم.
همواره موفق و موید باشید
بابک نگاهداری
انتهای پیام
نظر شما