به گزارش خبرنگار نمایندگان ما، نمایندگان در نشست علنی امروز (سه شنبه، ۱۹ مهرماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی تقاضای محمدمهدی مفتح برای بررسی اولویت دار طرح اصلاح و الحاق یک تبصره به ماده ۱۸۲ قانون آئین نامه داخلی مجلس با ۱۵۶ رأی موافق، ۱۲ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع از مجموع ۱۹۵ نماینده حاضر در جلسه، با این تقاضا موافقت کردند.
مفتح: تمام وقت مجلس نباید صرف قانونگذاری در بودجه شود/رسیدگی به ارقام بودجه با تفکیک لایحه بودجه امکان پذیر است
محمدمهدی مفتح طراح طرح اصلاح و الحاق یک تبصره به ماده ۱۸۲ قانون آئین نامه داخلی مجلس در توضیح علت درخواست خود مبنی بر بررسی اولویت دار این طرح، گفت: با توجه به نزدیکی به ایام بودجه و اینکه صرفا مجلس به بررسی تبصره های لایحه می پردازد و جداول و ارقام را بررسی می کند لازم است اصلاحی در این طرح صورت گیرد.
نماینده مردم تویسرکان در مجلس شورای اسلامی برهمین اساس تصریح کرد: طبق قانون دولت باید درآمدها را مبتنی بر قوانین قبل، در لایحه بودجه بیاورد لذا اینکه تمام وقت مجلس برای بررسی بودجه صرف قانونگذاری می شود درست نیست از این رو پیشنهادی ارائه شد که در کمیسیون آئین نامه به تصویب رسید و مقرر شد دولت لایحه بودجه را دو قسمت کند.
وی ادامه داد: یک قسمت لایحه بودجه مربوط به تبصره و بخش دیگر مربوط به جداول و ارقام خواهد بود که دولت در ابتدای آذرماه لایحه احکام را ارائه خواهد داد که احکامی است که طی سال ها تصویب شده و نیاز به اصلاح دارد که به مجلس می آید و بررسی می شود و برای آن نیز کمیسیون تلفیق تشکیل شده و نظر تخصصی ارائه خواهد شد و بعد از بررسی تصویب احکام دولت مبتنی بر آن ارقام را تنظیم می کند و اول بهمن لایحه جداول را می دهد که طی یک ماه مجلس به آن جداول رسیدگی خواهد کرد و در صحن بررسی می شود.
مفتح در ادامه با بیان اینکه جداول بودجه باید در سال های اخیر نیز بررسی می شد که این کار صورت نگرفته است، عنوان کرد: زمانی می توانیم بگوییم بودجه در مجلس تصویب شده که اعداد و ارقام هم بررسی و تصویب شود که این کار در سال های گذشته نشده لذا بعد از بررسی های تخصصی این موضوع در کمیسیون آئین نامه تصویب شد و نمایندگان، مرکز پژوهش ها، دستگاه های اجرایی مربوط و دیوان محاسبات با آن موافق بودند.
علی بابائی کارنامی در مخالفت با تقاضای بررسی اولویت دار طرح اصلاح ماده (۱۸۲) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی در خصوص اصلاح روند بررسی لایحه بودجه و تفکیک احکام و ردیفها گفت: در ابتدای مجلس یازدهم مقرر بود فرآیند بررسی لایحه بودجه اصلاح شود اما با طرح مذکور و بررسی ردیفها و احکام به صورت جداگانه برخی از نمایندگان جایگاه رفیعتری پیدا خواهند کرد.
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس با بیان اینکه طرح اصلاح بررسی لایحه بودجه موجب افزایش لابیگریها در مجلس میشود، افزود: نمایندگان باید به موضوعات اساسی کشور رسیدگی کنند اینکه نمایندهها در روند ردیفهای بودجه دخالت مستقیم داشته باشند لابیگری مسئولان دولتی را در مجلس افزایش میدهد.
وی با بیان اینکه بودجه باید بر اساس شاخصههای اساسی در اختیار استانداران قرار گرفته و از آنها کار بخواهیم، گفت: توقع ما این بود که طرحی برای اصلاح ساختاری بودجه ارائه شود اما با ارائه این طرح مسیر بررسی بودجه منحرف میشود، تا چه زمانی میخواهیم انضباط مالی را با ابزارهای مجلس به انحراف ببریم، هم اکنون در بسیاری از کشورهای دنیا روند بررسی بودجه بسیار کوتاه است.
بابائی کارنامی اظهار کرد: متأسفانه به دلیل وضعیت نامناسب بررسی لایحه بودجه امکان توزیع عادلانه و متناسب میان دانشگاههای کشور وجود ندارد. بنده معتقدم باید به سمت اصلاح ساختاری لایحه بودجه حرکت کرده و فرآیند بررسی را کوتاهتر کنیم.
محمدحسین فرهنگی در موافقت با تقاضای بررسی اولویت دار طرح اصلاح بررسی لایحه بودجه گفت: این طرح روند بررسی لایحه بودجه را کاهش میدهد و از طرفی با دو مرحلهای شدن بررسی آن بسیاری از مشکلاتی که در جریان بررسی لایحه بودجه امسال هم با آن مواجه بودیم، رفع میشود.
نماینده مردم تبریز و آذرشهر و اسکو در مجلس ادامه داد: برای انطباق میان جداول بودجه با احکام نه دولت و نه حتی مجلس فرصت کافی دارند لذا معمولاً پس از تصویب بودجه در مجلس چند ماه برای انطباق آن زمان صرف میشود که با بررسی دو مرحلهای بودجه این مشکل رفع خواهد شد.
وی ادامه داد: با تصویب این طرح ابتدا احکام توسط مجلس مورد بررسی قرار گرفته و به دولت ارسال میشود و این فرصت برای انطباق آن با جداول وجود خواهد داشت تا در صورتی که نیاز به تغییر اعداد و ارقام باشد، اعمال شود. در حال حاضر فرصت برای ارائه پیشنهادات وجود داشته تا پس از ارائه آنها این طرح در مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
فرهنگی با بیان اینکه اصلاح روند بررسی لایحه بودجه تحولی در نظام بودجه ریزی است، عنوان کرد: بودجه در ردیفها منعکس میشود و اگر مواردی خلاف برنامههای توسعهای وجود داشته باشد، این امر باید در ردیفها اصلاح شود و اگر در احکام مواردی نیاز به تقویت داشت، این فرصت برای مجلس فراهم است. در سنوات گذشته بررسی لایحه بودجه تا پیش از عید نوروز زمان میبرد و دیگر زمانی برای بررسی جداول باقی نمیماند، از این رو باید پس از تعطیلات و در سال جدید دولت شروع به انطباق احکام و جداول کند. این طرح با نظر کارشناسی مرکز پژوهشها و سازمان برنامه و بودجه تدوین شده است.
انتهای پیام
نظر شما