به گزارش نمایندگان ما، در پی تلف شدن پیروز توله یوزپلنگ ایرانی فراکسیون محیط زیست جلسه ویژهای با سمیه رفیعی رئیس، محمد صفری ملک میان نایب رئیس فراکسیون محیط زیست و دو تن از پزشکان سازمان دامپزشکی در غیاب مسئولان سازمان محیط زیست ظهرامروز (سه شنبه، ۹ اسفند ماه) در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
سمیه رفیعی در این جلسه ضمن انتقاد از حضور نیافتن نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست علی رغم دعوت قبلی در این جلسه با بیان اینکه مسئله پیروز برای ما یک مسئله مهمی است، تأکید کرد: حفظ و نگهداری «پیروز» یوزپلنگ ایرانی خواست و مطالبه عمومی مردم بوده است که باید از ژن ارزشمند این گونه مراقبت و حفاظت شود. در جلسه فراکسیون اصل ۹۰ این توضیح را ارائه کردم که چرا مجلس به مسئله یوز ورود کرده است، حفاظت از حیات وحش فقط به عهده این سازمان است و این سازمان تنها پاسخگو در این زمینه است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امروز کشور به یک فناوری رسیده که میتواند تکثیر اسارت یوزپلنگ ایرانی را انجام دهد، این مسئله برای ما ارزشمند و قابل تقدیر است اما اگر این موضوع برعهده محیط زیست است و در توان کشور است باید وظیفه خود بداند که از این گونههای نایاب به درستی حفاظت کند.
رفیعی ادامه داد: فراکسیون مجلس به این دلیل این مسئله را مطالبه میکند که کوتاهیهایی در حفظ و نگهداری «پیروز» صورت گرفته، در کمیسیون اصل ۹۰ مطالباتی داشتیم که باید از گونههای ارزشمند حفاظت شود، ایران تنها کشوری است که این گونه نایاب در آن زندگی میکند پس مسئله دارای اهمیت ویژه ای است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: به دلیل مطالبات عمومی، برای پیگیری آخرین وضعیت حال پیروز قرار بود امروز به صورت سرزده بازدیدی از کلینیکی که این حیوان را نگهداری میکردند، داشته باشم که متأسفانه به دلیل اتفاقات رخ داده این مهم محقق نشد.
رفیعی تأکید کرد: جلسه امروز فراکسیون بدون حضور نمایندگان سازمان محیط زیست برگزار شد چرا که آنها اعلام کردند جلسه ای با دستگاههای دیگر دارند، بر همین اساس به تمام دوستداران محیط زیست اعلام میکنیم کسانی که در جریان ماجرا هستند و متولی اصلی حفظ و نگهداری پیروز بودند در این جلسه حضور نداشتند.
سلبریتی سازی برای پیروز کار درستی نبوده است
وی افزود: من بازدیدهایی از محوطه و نحوه نگه داری حیوان داشتیم اما کسی نمیتواند منکر کوتاهیها باشد. اما سوالاتی از همان ابتدا مطرح بود، در تشخیص و اقدام به موقع بیماری او تأخیر صورت گرفته، از ابتدا برنامه درستی برای حفظ و نگهداری پیروز ارائه نشده و اینکه سلبریتی سازی برای پیروز کار درستی نبوده است. ما در این جلسه قصد قضاوت نداریم اما پیگیر این مسئله هستیم، دوستان محیط زیست که طی نامهای به آنها تمام موارد و توضیحات جلسه ابلاغ شده است باید جزئیات مسئله را به فراکسیون ارائه کنند. اما هدف از این نشست علاوه بر شفاف سازی توجه به حیات وحش ایران است که گونههایی مثل یوزپلنگ ایرانی در آن بسیار کمیاب است، بهم ریختگی در حیات وحش ایران که در کمیسیون اصل ۹۰ مطرح کردیم چرا که هر مورد از گونههای نایاب که از بین برود، دیگر احیا نمیشود. متأسفانه بودجه محیط زیست همیشه مظلوم واقع شده است.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس با تاکید بر اینکه اهمیت محیط زیست طبیعی و حیات وحش کشور قطعاً برای مجلس مهم است، گفت: فعلاً تصمیم قاطعی درباره مرگ پیروز نمیگیریم و باید بررسی دقیقی صورت بگیرد.
رفیعی با اشاره به دغدغهمندی مردم در پیگیری وضعیت پیروز تاکید کرد: توجه مردم عزیزمان به مسأله محیط زیست و حیات وحش و پیگیری جدی و دغدغه مند این موضوع بسیار خوشحال کننده است و جای قدردانی دارد؛ مردم در حوزه محیط زیست از مسئولان خیلی جلوتر هستند این نگرانی مردم را هم پیگیری میکنیم و هم قدردان آن هستیم.
وی با بیان اینکه باید آگاهی رسانی درست به مردم داده شود این آگاهی سازی متفاوت از سلبریتی سازی است. همچنین مردان دیپلماسی کشور میتوانند از این خواست و مطالبه عمومی در حوزه محیط زیست اعم از طبیعی و انسانی استفاده کنند.
پیروز دچار انسداد کلیهای است
امید مرادی، رئیس بیمارستان دامپزشکی مرکزی تهران در این جلسه با اشاره به جزئیات وضعیت بیماری پیروز تأکید کرد: از روز جمعه میزبان این حیوان در کلینیک بودیم که متأسفانه امروز در ساعت ۶:۴۵ به دلیل بیماری نارسایی کلیوی از بین رفت. شب پنجشنبه دکتر باستانی پزشک معالج پیروز که از ابتدا تا انتها وظیفه درمان بیمار را برعهده داشت، اعلام کردند که پیروز دچار مشکلات انسداد کلیهای است و باید هر چه سریعتر به بیمارستان منتقل شود.
مراحل درمان بیماری پیروز
رئیس بیمارستان دامپزشکی تهران ادامه داد: پیروز روز پنجشنبه به بیمارستان منتقل شد، طی بررسیهای صورت گرفته از طریق رادیوگرافی با حجم بسیاری از مدفوع که حدودا دو سوم روده را در برگرفته بود مواجه شدیم که متأسفانه با بررسی ها مشخص شد که حیوان با مشکل اتصال مثانه و تنگی کانال لگن هم روبرو است که حیوان به هر دلیلی نمیتوانست دفع داشته باشد و این امر باعث انباشت ادرار و مدفوع شده بود که به سرعت با تزریق آرام بخش و نصب سوند ادرار و مدفوع حیوان را خارج کردیم.
وی ادامه داد: همچنین دکتر رادیوگرافی پیروز اعلام کرد وضعیت کلیهها مناسب نیست و به لحاظ بازگشت ادرار کلیهها دچار آسیب جدی شدهاند، نتیجه آزمایشات نشان داد که کلیه ها با حجم بسیاری از آنزیمها روبرو هست که مشخص شد ادرار خارج شده با سموم همراه نیست.
مرادی ادامه داد: طی آزمایشات ابتدایی، حیوان ترخیص و به پارک پردیسان بازگردانده شد که شنبه صبح دکتر باستانی اعلام کردند حیوان به دلیل شرایط نامناسب باید هر چه سریعتر بستری شود. در فاصله کوتاهی وضعیت کلی پیروز مورد بررسی قرار گرفت و تیمی برای شناسایی وضعیت جزئی پیروز تشکیل شد. به دلیل تفاوت یوزپلنگ و گونههای نایاب از تمام توان و تجهیزات متخصصان در این حوزه بهره گرفتیم. با توجه به اینکه وضعیت به کندی پیش میرفت و آزمایشات کراتین خون حیوان در روزهای مختلف متغیر بود، آزمایشاتی برای انجام دیالیز او انجام شد و دیالیز صفاقی برای بیرون آوردن سموم از بدن پیروز انجام شد.
رئیس بیمارستان دامپزشکی تهران یادآور شد: تا روز گذشته دیالیز صفاقی هر ۲۰ دقیقه یک بار انجام میشد، آنچه در آزمایشات پایانی شاهد بودیم کراتین خون حیوان به پایین تر از ۱۰.۷ رسیده بود که نشان میداد وضعیت بیمار رو به بهبودی است که متأسفانه ساعت ۶:۴۵ شاهد تلف شدن پیروز بودیم.
پیام محبی؛ رئیس بیمارستانهای دامپزشکی تهران در این جلسه یادآور شد: از زمان انتقال کوشکی، دلبر، ایران به منطقه توران در جریان زاد و ولد آنها بودیم، زمانی که توله های ایران متولد شدند با مرگ دو توله دیگر، پیروز به مهمانسرا منتقل شد، با تمام امکاناتی که در کشور برای حفظ و نگهداری گونههای نایاب داریم باز این مسئله هم جای سوال دارد.
ماههای پیش نارسایی کلیه را در پیروز تشخیص داده شد
وی ادامه داد: در تاریخ ۲۵/۵/۲۰۲۲ نارسایی کلیه در پیروز تشخیص داده شده بود. باید توجه داشت که نارسایی کلیه عوامل عفونی، شیمیایی را به دنبال دارد و هر کدام باعث از بین رفتن کلیهها میشود، اگر از همان تاریخ اعلام میشد که حیوان مشکل کلیوی دارد، میتوانستیم بیماری او را درمان کنیم و از طرفی دیگر باید بپذیریم که سازمان محیط زیست توقعات از پیروز بالا رفت.
تشخیص دیر هنگام بیماری پیروز
رئیس بیمارستانهای دامپزشکی تهران تأکید کرد: باید از همان ابتدا بیماری کلیوی این حیوان اعلام میشد و مدیریت تغذیهای برای پیروز صورت میگرفت. سازمان محیط زیست، ساختار تجهیزاتی و درمانی درستی ندارد کما اینکه در پردیسان، مرکز دامپزشکی وجود دارد اما با تمام این تفاسیر به لحاظ علمی، صلاحیت لازم را ندارد. سازمان محیط زیست چرا نتوانسته این ژن نایاب را حفظ کرده در صورتی که سالانه بودجههای کلانی را در این راستا دریافت میکند.
وی ادامه داد: به اعتقاد بنده عامل اصلی از بین رفتن حیوان، تجویز داروی کلیوی بوده است و بطور کلی دیالیز کردن حیوانات اشتباه است.
رییس جامعه دامپزشکان ایران گفت: «ایران» جفتگیری کرده است، اما هنوز معلوم نیست که باردار است و از آنجایی که برای تشخیص بارداری «ایران» باید این حیوان را بیهوش کنیم که احتمال از بین رفتن جنین میشود بر همین اساس زود است که تشخیص دهیم ایران باردار است یا خیر.
محبی در این جلسه از رئیس فراکسیون محیط زیست درخواست کرد تا کالبدشکافی پیروز در محیطی غیر از سازمان محیط زیست انجام شود تا مشخص شود علت مرگ این حیوان چه بوده است.
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس در پایان تاکید کرد: با مرگ پیروز نسل یوز پلنگ منقرض نشده است؛ یوز پلنگ اساساً الان شرایط خوبی ندارد. گرچه پیروز نیست اما امید و پیروزی همچنان وجود دارد و برگزاری این جلسات با هدف به خدمت درآوردن صددرصد پتانسیل محیط زیست است و انتظار داریم مسئولان سازمان محیط زیست با شفاف سازی و پاسخگو بودن درباره ابهامات مرگ یوز ایرانی جلوی سواستفاده و قضاوتهای عجولانه و غیر کارشناسی را بگیرند.
انتهای پیام
نظر شما