به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نمایندگان ما: سازمان همکاری شانگهای با هدف مبارزه با تهدیدهای امنیتی و با حضور سران کشورهای روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان در سال ۱۹۹۶ در شهر شانگهای تحت عنوان «شانگهای ۵» پا به عرصه ظهور گذاشت.
سپس در ادامه در سال ۲۰۰۱ با پذیرش عضویت ازبکستان و رسیدن تعداد اعضا به ۶ کشور (سایر کشورهای عضو عبارتاند از چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان) نام آن نیز به سازمان همکاری شانگهای تغییر کرد.
از همین رو اجلاس رهبران کشورهای عضو و ناظر سازمان شانگهای روز پنجشنبه هفته گذشته در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان آغاز شد. در این اجلاس با موافقت تمام اعضا، جمهوری اسلامی ایران به طور رسمی به عضویت سازمان همکاری شانگهای درآمد.
دو کلید واژه یعنی امنیت و اقتصاد بستری است که بلوک کشورها را در این سازمان کنار هم قرار داده است و به اذعان بسیاری از کارشناسان عرصه بین الملل، پیمان شانگهای مزیای اقتصادی بی شماری دارد.
در کنار تقویت روابط کشورهای عضو در این پیمان، عضویت ایران در شانگهای یک آلترناتیو پرقدرت در مذاکرات برجامی نیز محسوب میشود چرا که هدف از این مذاکره حل مشکلات اقتصادی و گشایش در مسئله تحریمها بود.
علی خضریان در زمینه مزایای پیوستن ایران به پیمان شانگهای در توئیتر خود نوشت: سازمان شانگهای یک الگوی موفق جهت تامین منافع کشورها در نظم جدید جهانی، به جای نظام کدخدامحور آمریکایی است که با حفظ استقلال همهجانبه اعضا و عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر، ارتقای منافع مشترک را دنبال میکند و با اصول و اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیز همخوانی دارد.
وی این را هم گفت که «پیوستن ایران به شانگهای، هم برای ایران و هم برای این سازمان، منافع متعددی خواهد داشت و در کنار تقویت قدرت ایران در نظام بینالملل موجب تقویت نفوذ سازمان در مسایل مهم بینالمللی میگردد و قطعا این رویداد منجر به تقویت نظم جدید در منازعه با نظم تکقطبی به رهبری آمریکا خواهد شد.»
همچنین حسین امیرعبداللهیان درباره عضویت دائم کشورمان در سازمان همکاریهای شانگهای در توییتی نوشت: این عضویت راهبردی تاثیر مهمی بر روند همکاریهای همه جانبه ایران در راستای سیاست همسایگی و آسیا محور دارد.
با همه این تفاسیر باید گفت رویدادی که برای ما در دوشنبه رقم خورد اهمیت به سزایی دارد و امید است با پیگیری هر چه بیشتر دیپلماسی اقتصادی، ایران هر چه پرنگتر و کم حاشیهتر در عرصه بینالمللی نقش آفرینی کند.
انتهای پیام
نظر شما