به گزارش نمایندگان، اظهار نظر رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل و رئیس شورای اسلامی شهر تهران درباره لزوم دخالت شورای شهر در تعیین نرخ کرایه تاکسیهای اینترنتی؛ مبنی بر اینکه از نظر قانونی باید نرخگذاری وسایل نقلیه عمومی را شورا انجام دهد و این موضوع برای تاکسیهای اینترنتی نیز صدق میکند؛ واکنشهای مثبت و منفی زیادی در فضای مجازی و عمومی به همراه داشت.
برخی با اشاره به افزایش بیقاعده کرایه تاکسیهای اینترنتی در روزهای بارانی، ساعات اوج ترافیک و روزهای آغاز سال تحصیلی که مردم نیاز بیشتری به استفاده از این تاکسیها دارند، از این تصمیم استقبال کرده و وجود یک نهاد پاسخگوی رسمی و ناطر بر فعالیت این نوع تاکسیها را ضروری میدانند.
بعضی افراد هم با مقایسه قیمت بالای برخی تاکسیهای شهری با نرخ کرایه مصوب با قیمت متعارف تاکسیهای اینترنتی در مسیر مشابه، نگران همسانسازی قیمت این دو دسته تاکسیها و افزایش فشار به جیب مسافرها هستند.
رانندگان این نوع از تاکسیها هم با اشاره به استهلاک و هزینههای بالای استفاده از ماشین شخصی و عدم دریافت هیچگونه سوپسید و یارانهای در مقایسه با تاکسیهای تحت نظر شهرداریها، برخورد یکسان با این دو نوع از تاکسیها در نرخگذاری را ناعادلانه و در جهت تضییع حق رانندگان تاکسیهای اینترنتی قلمداد میکنند.
البته موضوع جالب توجه، عدم اعلام نظر یا واکنش صاحبان شرکتهای تاکسیهای اینترنتی است که به نظر میرسد با حذف تدریجی رقبای خود تنها نافع این میدان هستند.
مجتبی یوسفی، نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون و عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به اینکه در این حوزه باید رقابتپذیری با نظارت توأمان باشد؛ عنوان کرد: همه موافق رقابت در ارائه خدمات هستیم و نباید انحصاری در ارائه خدمت ایجاد کنیم؛ چه خدمترسانی در حوزه حملونقل درون و برون شهری، چه در بحث خودرو و کیفیتی که مجلس پای کار آن ایستاد و با همه سختیها و مقاومتها بحث واردات خودرو را دنبال کرد -که همین جا به وزیر صمت تذکر میدهیم که آئیننامه را زودتر ارائه دهد که رقابت به وجود بیاید-بنابراین در عین اینکه باید رقابتپذیری به جهت ارائه خدمت باشد، اما این رقابتپذیری نباید به معنای رها کردن و عدم ساماندهی باشد.
عضو هیات رئیسه مجلس یازدهم با تاکید بر اینکه یکی از موضوعات و چالشهای جدی حوزه حمل و نقل درون و برونشهری عدم تصدیگری و متولی مشخص در آن است؛ اضافه کرد: به عنوان مثال در بخش حملونقل درونشهری، مدتی آژانسهای تاکسیسرویس فعالیت داشتند که برای خود صنف مشخص داشتند و وزارت صمت و اتحادیهها بر کار آنها نظارت داشتند و به نوعی با وجود برخی از اشکالها، یک پاسخگویی حداقلی وجود داشت؛ در واقع مردم میدانستند اگر کسی در حوزه خدمات به آنها اجحافی کرد و قیمتی بالاتر از قیمت مصوب دریافت کرد، باید به کجا مراجعه کند.
تاکسیهای اینترنتی و حذف رقیب رسمی به اسم رقابت
یوسفی با اشاره به تغییر فضای کسب و کار و بخشی از رقابتی که تاکسیهای اینترنتی در روزهای آغاز کار خود ایجاد کردند؛ گفت: اگر به سالهای اولی که تاکسیهای اینترنتی شروع به کار کردند، توجه کنید، قیمتها بسیار پایین بود و با همین روش آژانسها را از حیز انتفاع انداختند؛ اما بعد که گستره آنها افزایش پیدا کرد، نرخها هم افزایش پیدا کرد. البته امیدواریم که این رفتار، سیاستی برای کسب بازار، ایجاد انحصار و خارج کردن اتحادیه آژانسهای درون شهری از دور رقابت نبوده باشد.
وی با اشاره به افزایش قیمت نامتعارف تاکسیهای اینترنتی در برخی ساعات و ایام، اضافه کرد: بهویژه در ایام خاص مانند روزهای بارانی، ساعاتی که ترافیک خاصی اتفاق میافتد یا فصل مدارس که مردم به آنها بیشتر احتیاج دارند، قیمتها را بسیار افزایش میدهند؛ از طرفی به نوعی انحصار هم به وجود آمده است، چراکه روزهای اول به اسم رقابت وارد میدان شدند اما الان هم بعضاً در حق راننده که شرکتها قدر و سهم بیشتری از او را برمیدارند و هم در حق مسافری که از این تاکسیهای اینترنتی خدمات میگیرد؛ اجحاف میکنند.
قانون توسعه حمل و نقل عمومی اصلاح میشود
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در ادامه از شروع اصلاح موضوعی این مسئله در کمیسیون عمران مجلس خبر داد و گفت: اصلاح اول که در لایحه اصلاح قانون توسعه حملونقل عمومی هم هست، این است که حملونقل درون شهری باید زیر نظر وزارت کشور و شهرداریها باشد. زیرا عملاً انواع مودهای حمل و نقلی نظیر اتوبوس، تاکسی، ون و تاکسیهای اینترنتی در تمام دنیا زیر نظر شهرداریها است. در واقع در عین اینکه صنف بودن آنها باید حفظ شود، به دلیل لزوم بحث نظارت باید یک نهادی بر آنها نظارت کند و برای آنها نرخنامه مصوب داشته باشد.
یوسفی با بیان اینکه یکی از گلههای به حق حال حاضر مردم در حوزه خدماترسانی تاکسی سرویس مدارس است که قیمتهای گزافی از مردم دریافت میکنند؛ در حالی که برخی از این پولها ممکن است اصلاً به جیب راننده نرود؛ اضافه کرد: همین موضوع در حملونقل برون شهری هم وجود دارد. ما به معیشت راننده، بیمه تکمیلی وی یا نوسازی ناوگان -چه بار و چه مسافر-، افزایش قیمت خدمات اتوبوسی مانند هزینه لاستیک و تعمیرات و... توجه نمیکنیم و از این جهت هم هیچکس پاسخگو نیست. بنابراین ممکن است یک شرکت سود آنچنانی ببرد و کسی که زحمت میکشد، سودی نبرد و در نهایت و در مجموع در حق کسی که خدمات دریافت کرده است، اجحاف شده است.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه ما در لایحه اصلاح قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت، نحوه نظارت را اصلاح کردیم، افزود: در واقع در این اصلاح جدید قانون گفته شده باید صنفی برای پیگیری به حق مطالبات -چه رانندگان و چه کسانی که خدمات دریافت میکنند- باشد، اما درون شهر با مسئولیت شهرداریها با نظارت وزارت کشور و شوراهای شهر و بیرون شهر همه موضوعات تصمیمگیری برعهده وزات راهوشهرسازی و سازمان راهداری است.
وضعیت نابهسامان و رها بودن نرخگذاری تاکسیهای اینترنتی قابل قبول نیست
یوسفی ادامه داد: تلاش میکنیم بعد از بررسی برنامه هفتم توسعه این لایحه را به صحن مجلس بیاوریم و در صورت امکان با تبصره یک ماده 100 این قانون را با اولویت در دستور کار قرار دهیم؛ اما تا زمان رسیدن به آن نتیجه هم این وضعیت نابهسامان یله و رها بودن در حوزه ارائه خدمات و نرخگذاری قابل قبول نیست.
وی افزود: یک زمانی تاکسیهای اینترنتی رقابتپذیر بودند و قیمتها را بسیار پایین تعیین میکردند اما با توجه به وضعیت امروز میتوان به این نتیجه رسید تصمیمی که در برخی از شرکتهای اینترنتی تاکسی درون شهری اتفاق افتاد، این بود که رقیب -که اتحادیهها بودند و روال و دفتر مشخصی برای پیگیری داشتند- را از حیز انتفاع انداختند و امروز که انحصار به وجود آمده است، قیمتها را بسیار بالا بردهاند و در زمانهای خاص هم در ارائه خدمات خود قیمتهای گزاف میگیرند.
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه هیچ کسی از نظارت ضرر نکرده است، اضافه کرد: با نظارت هم خدمترسانی بهتر میشود و دیگر شرکتی در حق راننده اجحاف نمیکند، هم میتوانیم خدمت بیشتری به آنها بدهیم، مثلاً بیمه و بیمه تکمیلیشان را پیگیری کنیم؛ نه اینکه یک شرکت سود یکطرفه دریافت کند و هم در حق راننده خودش و هم در حق مصرفکننده اجحاف کند.
یوسفی در پاسخ به نقد رانندگان تاکسیهای اینترنتی مبنی بر اینکه این تاکسیها از هیچ سوپسید و یارانه دولتی استفاده نمیکنند و نباید مانند دیگر وسایل حمل و نقل عمومی نرخگذاری شوند؛ عنوان کرد: این نکته درستی است؛ ما اگر میخواهیم کسی را مجاب کنیم که در چارچوب قوانین در بحث نظارت یک تلورانس بین کف و سقف قیمت برای او بگذاریم، باید یکسری امتیاز هم برای آن در نظر بگیریم؛ یعنی اگر قرار بر نظارت است، این طرف هم باید خدمت ارائه کنیم.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ضمن بیان اینکه البته الان این خدمات در تاکسیهای اینترنتی از جانب شرکتها ارائه نمیشود؛ اضافه کرد: شاید برخی از رانندهها مجبور باشند به دلیل خدماترسانی، بپذیرند اما مگر الان شرکتهای تاکسیهای اینترنتی بیمه و بیمه تکمیلی رانندهها را حل کردهاند؟
هم نظارت هم ارائه خدمت؛ در لایحه اصلاح قانون توسعه حملونقل عمومی برای تاکسیهای اینترنتی
این عضو هیات رئیسه مجلس گفت: برخی شرکتها به بهانه اینکه میخواهند از رانندههای تاکسیهای اینترنتی دفاع کنند، مانع نظارت میشوند اما تا آنجا که میدانیم هیچ خدماتی هم به آنها نمیدهند. ما میگوییم هم باید نظارت و هم ارائه خدمت باشد. یعنی آن رانندهای که شب و روز تلاش میکند باید در بیمه تکمیلی و درمان و... مورد حمایت و کمک دولت قرار بگیرد.
یوسفی تاکید کرد: برخی از متولیان تاکسیهای اینترنتی بیایند پاسخ دهند که به راننده شریف اسنپ یا تپسی چه خدمتی ارائه میکنند؟ بیمه تکمیلی و درمان و بازنشستگی آنان را حل کردند؟ تعمیرگاههایی هماهنگ کردند که به آنها تخفیف دهند؟ بنابراین آنها هم کاری نکردهاند. حرف ما این است که در اصلاح قانون در بیمه تکمیلی برای رانندههای اتوبوس و کامیون این تدبیر اندیشه شده است که بر آنها نظارت شود تا شرکتها -هرچند محدود- در حق راننده و رانندهها در حق ارائه گیرنده خدمات اجحاف نکنند؛ ما هم در بیمه تکمیلی و دیگر موضوعات کمک خواهیم کرد.
منبع:خانه ملت
انتهای پیام
نظر شما