کد خبر 17284
۲۸ آذر ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۰

نمایندگان گزارش می‌دهد؛

واکنش نمایندگان به «چای دبش» در سه حالت/ وقتی مجلس هم نشانی فساد می‌دهد

واکنش نمایندگان به «چای دبش» در سه حالت/ وقتی مجلس هم نشانی فساد می‌دهد

یکی از نمایندگان مجلس امروز نشانی واردات برنج را به رئیس جمهور برای اعزام «گشت ارشاد» داد چرا که معتقد است مشابه موضوع چای دبش در موضوع واردات برنج هم صورت گرفته است؛ اما تجربه موضوع چای نشان داد نمایندگان مجلس عموما در سه حالت به این موضوع واکنش نشان داده‌اند.

به گزارش نمایندگان، هرچند در موضوع تخصیص ارز به واردات چای که پرونده «فساد چای دبش» معروف شد، توجهات به سمت دولت است و انتظار پاسخگویی از قوه مجریه و قضاییه بیش از مجلس تا کنون مطرح شده اما به واسطه نقش نظارتی مجلس، بی شک این روزها نمایندگان مجلس هم در معرض مطالبه در این خصوص قرار می‌گیرند و هم در مقام دفاع از کارنامه خود برمی‌آیند؛ چرا که نقش نظارتی به آنها اجازه نمی‌دهد شبیه دیگر کنشگران اجتماعی و مردم صرفا مطالبه‌گر باشند. 

مروری بر مواضع نمایندگان مجلس درباره افشای فساد چای نشان می‌دهد آنها در این مورد بی تفاوت نبوده اند و البته نشانی هایی هم به دولت درباره افراد دخیل در این موضوع داده اند اما نکته قابل توجه این است که واکنش نمایندگان مجلس که باید در خط مقدم نظارت بر عدم شکل گیری اینگونه موارد باشند، بیشتر مطالبه گر بوده اند؛ به طور عمومی نمایندگان در سه حالت به این  موضوع واکنش نشان داده اند، یکی از جایگاه فعال فضای مجازی، یکی دیگر در پاسخ به مطالبه مردم و گرچه از جایگاه نظارتی اما صرفا مطالبه گر و حالت سوم پیگیری موضوع به عنوان یک وظیفه نظارتی. 

نمایندگان و هشتگ «دبش»

 یکی از نخستین واکنش ها را محمد صفائی دلوئی نماینده مردم گناباد و بجستان در مجلس و عضوکمیسیون اقتصادی مجلس در توئیتر نشان داد و نوشت: « ‏پس از فساد در خرید میوه عید، خرمای جنوب،آریو تجارت، و زعفران، اینک در این شرایط سخت، دو میلیارد دلار ارز نیمایی به چای دبش، بدون مزایده داده می شود! براستی در دولت سیزدهم چه خبر است ؟ چرا با این همه فساد،سخنگوی دولت از وزیر معزول حمایت می کند!» او البته نشانی را سرراست تر هم داد و نوشت: آقای ‎ رئیسی، اگر همان زمان که مشخص شد در خرید میوه، زعفران، خرما و نهاده‌های دامی،‎ فساد صورت گرفته و مجلس کارت زرد به ‎ساداتی‌نژاد داد، دولت همان روز بیانیه حمایتی برای وزیر نمی داد تا بر آن‌ها سرپوش گذارد، فساد ‎دبش به عنوان بزرگترین اختلاس تاریخ انقلاب اسلامی صورت نمی‌گرفت.

سیدمحسن دهنوی نماینده مردم تهران و عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی هم در توییتر نوشت: ‏ در سال‌های اخیر بارها برای پرداخت منابع خرید تضمینی چای و حق چای‌کاران با مدیران سازمان برنامه‌وبودجه بحث و جدل کردیم تا تنها چند ده میلیارد تومان معوقات صدها هزار کشاورز و کارگر پرداخت شود و همیشه می‌گفتند منابع نداریم. اما حالا مشخص شده در همان روزها بخش دیگری از کشور مشغول پول‌پاشی چند ده هزار میلیاردی برای واردات چای بوده است. وقتی می‌گوییم سیستم تخصیص ارز و واردات باید با تولید هماهنگ باشد به همین دلیل است.

محمد آشوری تازیانی نماینده مردم  بندرعباس،قشم، ابوموسی، حاجی آباد و خمیر هم واکنش توئیتری داشت و نوشت: اطلاعات جدیدی از فساد چای دبش بدست آوردم که از بازگو کردن آن شرمسارم. از قوه قضائیه درخواست برخورد قاطع دارم. اما مسئله ما خلا قانونی در این موارد است و اگر این روند اصلاح نگردد فسادهای گسترده تر را شاهد خواهیم بود. ما در مجلس وظیفه خطیری در اصلاح قوانین برعهده خواهیم داشت.

مالک شریعتی نیاسر  نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات،اسلامشهر و پردیس و عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم توئیت کرد: ‏این دولت و قوه قضائیه مستقل یا مشترک، فساد چای دبش را کشف، اعلام و برخورد کردند و باید تا آخر دنبال شود. ولی یادمان نرفته که روحانی، "زنگنه" عامل اصلی ‎کرسنت در دولت ‎خاتمی را مجددا وزیر نفت کرد و در نتیجه‌ی آن فساد، عدم النفع و جرائم بین المللی، "۵۰میلیارد دلار" خسارت به کشور زده شد.

احد آزادی خواه نماینده مردم ملایر  و عضو هیات رئیسه کمیسیون کشاورزی در واکنشی متفاوت اما باز هم توئیتری نوشت: ‏وزارت جهاد کشاورزی شهریور  ۱۴۰۱ اولین دستگاهی بود که به تخصیص و تامین ارز غیرمتعارف شرکت چای دبش اعتراض و مکتوب درخواست توقف آن را کرد و سلسله ی اقدامات شناسایی تخلف  و برخورد بعد آن شروع شد.

احمد مرادی نماینده مردم بندرعباس، قشم، ابوموسی، حاجی آباد و خمیر و نائب رئیس کمیسیون انرژی مجلس هم در توئیتی نوشت: ‏نظام جمهوری اسلامی برآمده از انقلاب مردمی است که بر پایه آرمان عدالتخواهی، آزادی و دفاع از مستضعفین بر سر کار آمده است. فساد و اختلاس با ارقام هولناک در هر دولتی که باشد،بزرگترین خدشه را بر آرمان و باورهای مردم وارد می کند. ‏نیاز فوری است که به صورت قاطعانه دستگاه های نظارتی همه ابعاد این پرونده را مورد رسیدگی قرار دهند و اصلاحات لازم جهت برچیده شدن بسترهای فسادزا انجام و نتایج به مردم گزارش گردد.

* نمایندگان در جایگاه مطالبه‌گری

در این موضوع برخی دیگر از واکنش های نمایندگان گرچه از تریبون مجلس اعلام شد اما صرفا از جایگاه مطالبه گری از دو قوه دیگر بود که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود:

محمدتقی نقدعلی در تذکر شفاهی: قوه قضائیه و دولت باید به مسئله رانت و فساد چای دبش ورود کرده و برخورد جدی با همه عوامل داشته باشد، هرچند موضوعی مانند رانت فولاد از گذشته آغاز شده اما حاکمیت موظف است برخورد بازدارنده داشته باشد، برخوردی که به چشم مردم بیاید.

حسن لطفی نماینده مردم رزن و درگزین در تذکر شفاهی: این روزها مسئله چای دبش حیثیت مملکت را به باد داده است، ازنشستگان ما به خاطر 140 هزار میلیارد تومان که در این اختلاس به باد رفته است تحت فشار بوده و دولت در همسان سازی آن ها مستاصل است.

علیرضا سلیمی در تذکری شفاهی: قصه چای دبش جگر بسیاری را سوزاند، تمام متولیان هرچه سریع تر در راستای اطلاع رسانی دقیق و صحیح به میدان بیایند تا بعضی از افراد که دست آن ها تا آرنج به فساد آلوده است در این میان موج سواری نکنند.

فتح الله توسلی در موافقت با کلیات لایحه بودجه 1403: آنچه در قضیه چای دبش اتفاق افتاد یک افتضاح اقتصادی برای دولت و همه ما بود، چطور می‌شود باور کرد که شرکتی 3 میلیارد و 600- 700 میلیون دلار، ارز برای وارد کردن محصولی بگیرد اما آنچه وارد می‌کند با آنچه گفته تطابق نداشته باشد؟! بنابراین برای همه ما و مردم و افرادی که عزت دارند پذیرفتن چنین مسئله‌ای قابل قبول نیست.

سلمان اسحاقی نماینده مردم قائنات و زیرکوه  در تذکر شفاهی:  اگر می‌خواهیم شفافیت را در دستگاه‌های اجرایی نشان دهیم باید در بانک مرکزی و وزارتخانه‌هایی همچون اقتصاد و صمت و تمامی سازمان‌ها مشخص کنیم چه مدیران و کارمندانی در این اختلاس چای دبش دست داشتند و آیا اینکه با آنها برخورد شده است یا خیر؟

رضا آریان پور در تذکری خطاب به رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزرای اقتصاد و بهداشت: طی 2 سالی که گذشت جلسات متعددی در کمیسیون بهداشت برای بحث کمبود دارو و شیرخشک برگزار شد که در انتهای این جلسات مشخص می شد که ارزی برای آن ها تخصیص داده نشده و عملا به بن بست می خوردیم. متاسفانه مشخص شد که ارز بوده و جای دیگر خرج شده است و با توجه به اینکه امروز بحث چای دبش مطرح است و ارز تخصیص داده شده مربوط به سال های 1400 و 1401 بوده جای تاسف دارد.

محمد باقری نماینده بناب در مجلس: ماجرای رانت چای دبش ناشی از فقدان حاکمیت قانون و نظارت موثر است، من تقریبا نه ماه قبل به مسئولان وقت وزارت جهاد کشاورزی تذکر داده بودم که اینگونه صدور بی رویه مجوز واردات به برخی از شرکت‌های رانت جو صحیح و درست نیست. متاسفانه برخی از مسئولان اجرایی درخصوص تذکرات مسئولانه نمایندگان مردم بدبین و بی توجه هستند درحالی که نقش اساسی مجلس نظارت بر اجرای صحیح قانون است. مردم از ما می‌خواهند در مورد مسائل کلان کشوری حساسیت نشان دهیم بنابراین مسئولان بدانند صدای ما صدای مردم است. اینگونه فسادها موجب افزایش فاصله میان مردم و حاکمیت می‌شود لازم است کسانی که خود را دلسوز نظام می‌دانند به اینگونه مسائل توجه کافی داشته باشند.

محمدصالح جوکار،نماینده مردم یزد، اشکذر، زارچ، بخش ندوشن و دهستان سورک در مجلس، در جمع مردم شهرستان زارچ:  نفوذ افراد در برخی وزارتخانه‌ها جهت استفاده از رانت و ایجاد فساد، امروز بسیار عذاب‌آور است؛ یکی از همین مسائل که امروز در فضای مجازی نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته، موضوع «چای دبش» است که باید با افراد مقصر در آن، برخورد قاطع شود و تفاوتی بین وزیر، معاون وزیر و … نیست. با مفسدین باید برابر قوانین برخورد شود، قانون «حمایت قضایی از افشاگران فساد» در این راستا است و تاکنون چنین قانونی در کشور وجود نداشته که اگر شخصی در نهادی، فسادی را گزارش می‌کرد، با حکم اخراج مواجه می‌شد؛ در حالی‌که با این قانون، نه تنها اخراج نمی‌شود، بلکه حمایت نیز خواهد شد.

واکنش از نوع نظارت و پیگیری

در این میان شاید بتوان واکنش شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در نامه نگاری با به وزیر بهداشت و رئیس سازمان استاندارد را حالت سومی از واکنش ارزیابی کرد که از جایگاه نظارتی و پیگیری به موضوع ورود داشته است. او در نامه به وزیر بهداشت یادآور شد که انتظار می رود همان گونه که مسائلی مانند نحوه تخصیص ارز، چگونگی برخورد مقامات گمرک و وزارت صمت در مورد پرونده چای دبش به شدت از سوی قوای مسئول مطرح رسیدگی است مسئله کیفیت نامرغوب و آسیب زای چای وارداتی این شرکت به دلیل تهدید سلامت عمومی بسیار مهمتر از جنبه فساد اقتصادی آن است کمرنگ نشود و با دقت تمام مورد بررسی واقع شود.

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس در نامه‌ای به رئیس سازمان استاندارد هم با تاکید بر اینکه واردات انبوه چای نامرغوب و غیرمنطبق با استانداردهای لازم در برهه طولانی به شایعات در مورد ترک فعل، دامن زاده و آن سازمان را در موضع پاسخگویی قرار می‌دهد یادآور شد مسئله کیفیت نامرغوب و آسیب زای چای وارداتی دبش که به دلیل تهدید سلامت عمومی، بسیار مهمتر از جنبه فساد اقتصادی آن است کمرنگ نشود و با دقت تمام مورد بررسی واقع و گزارشی از اقدامات صورت گرفته و تصمیمات متخذه به این کمیسیون ارائه شود.

واکنش از نوع چهارم 

اما نکته ای که امروز در مجلس مطرح شد؛ هشدار درباره تکرار موضوع مشابه چای در واردات برنج است. علی اصغر باقرزاده در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور خود گفت: درخواست دارم گشت ارشاد خود را به موضوع واردات برنج اختصاص دهید که البته بنده معتقدم شبیه موضوع چای دبش در موضوع واردات برنج هم صورت گرفته است. آقای رئیس جمهور وقتی تا ۳ میلیون تن برنج تولید کردیم؛ برای چه ۲ میلیون تن برنج وارد شده است؟ موضوع این است که این دو میلیون تن برنج را چه کسی وارد کرده است؟ آیا نیاز کشور ما ۲ میلیون تن برنج است که وارد شود؟ آقای رئیس جمهور ؛این دو میلیون تن برنج با چه ارزی وارد شده است؟ در حالی که ما امروز برای واردات دارو دچار مشکل تامین ارز هستیم ؛لذا از دستگاه‌های نظارتی درخواست دارم در این موضوع واردات برنج و ارزهای تعلق یافته ورود پیدا کنند.

انتهای پیام

کد خبر 17284

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 2 =