کد خبر 18472
۲۰ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۴:۳۶

نمایندگان گزارش می‌دهد؛ 

بدعت در بودجه 1403/ بودجه پایانی مجلس یازدهم حتی به چند دوازدهم هم نرسید

بدعت در بودجه 1403/ بودجه پایانی مجلس یازدهم حتی به چند دوازدهم هم نرسید

نمایندگان مجلس قرار است طرحی را آماده و تصویب کند تا پرداخت‌های ابتدای سال برای دولت ممکن شود و سپس بخش جداول را بعد از نوروز بررسی کنند؛ ساز و کاری که در آیین نامه داخلی مجلس هیچ پیش بینی برای آن نشده است.

به گزارش نمایندگان، پرونده بودجه سال 1403 به عنوان آخرین بودجه ای که مجلس یازدهم متولی بررسی و تصویب آن بود، در روزهای پایانی سال ناتمام ماند. 

امروز محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست علنی گفت: زمانی که آئین نامه داخلی مجلس اصلاح شد، طبق آن بررسی لایحه بودجه به صورت دو مرحله‌ای مصوب شده که ابتدا احکام آن با فروضات درآمد و هزینه‌ها بررسی می‌شود و در مرحله دوم دولت باید جداول بودجه را به مجلس ارسال کند و نمایندگان برای بررسی جداول ۴۰ روز فرصت دارند.

تدبیر سران قوا بودجه دو دوازدهم بود

وی افزود: با توجه به روزهای پایانی سال، زمان بندی این موضوع در این فرصت کم امکان پذیر نیست. بر همین اساس در جلسه سران قوا هم تدبیر شد تا دولت لایحه دو دوازدهم ارسال کند ولی وقت کافی برای این موضوع هم وجود ندارد. از طرفی در بخش احکام بودجه سال آینده که تصویب شده و به تائید شورای نگهبان هم رسیده است، احکامی مانند افزایش حقوق‌ها یا مالیات بر ارزش افزوده باید از ابتدای فروردین اجرا شود.

به گفته وی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس طرحی را امروز تنظیم خواهد کرد که اجازه پرداخت به دولت در بودجه داده خواهد شد و موضوعاتی که در بخش احکام تصویب شده و شورای نگهبان هم آنها را تائید کرده است در این طرح آورده می‌شود و به دولت اجازه می‌دهیم از ابتدای فروردین و اردیبهشت احکام مربوطه را اجرا کند و در این مدت هم مجلس جداول بودجه ۱۴۰۳ را تصویب خواهد کرد.

قالیباف با بیان اینکه پیش از اصلاح قانون بودجه، جداول بودجه پس از نوروز بررسی می‌شد، خاطرنشان کرد: جداول را پس از نوروز ۱۴۰۳ بررسی خواهیم کرد و در طرحی که دوشنبه یا سه شنبه این هفته در صحن به تصویب می رسد، اجازه پرداخت به دولت برای بخش درآمدی بودجه ۱۴۰۳ داده خواهد شد.

این توضیحات رئیس مجلس در پاسخ به تذکری بود که حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با استناد به ماده ۱۸۴ قانون آیین‌نامه داخلی مجلس مطرح کرد و گفت: امروز بیستم اسفند ماه است اما هنوز لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را نداریم؛ چون بررسی لایحه بودجه کل کشور دو مرحله‌ای شده‌ است، مرحله اول بررسی شده و ایرادات آن هم برطرف شده و الان در شورای نگهبان است اما هنوز تبدیل به قانون نشده است و فکر می‌کنم که تا لایحه بودجه تبدیل به قانون شود، به پایان امسال نمی‌رسد.

وی افزود: تا بخش اول لایحه بودجه تبدیل به قانون نشود، بخش دوم لایحه‌ از طرف دولت به مجلس نمی‌آید و چنانچه در زمان تعیین شده، لایحه بودجه تبدیل به قانون نشود، دولت نمی‌تواند از تاریخ ۱/۱/ ۱۴۰۳ بدون قانون بودجه باشد و اجازه ندارد که هیچ دخل و تصرفی در اموال و اعتبارات کشور انجام دهد.

مجلس نمی تواند درباره بودجه طرح بدهد!

نماینده شاهین شهر به بدعتی اشاره کرد که اکنون در مجلس در حال رخ دادن است و تصریح کرد: مجلس نمی‌تواند در زمینه بودجه طرح بدهد و لازم است که دولت حتما در این زمینه لایحه ارائه دهد، در این شرایط آیا بنا شده است که دولت لایحه چند دوازدهم ارایه دهد که در روزهای باقی مانده که مجلس دایر است به این موضوع رسیدگی شود؟

آنچه مد نظر رئیس مجلس است و به آن اشاره کرد اجازه اجرای بخش هایی از بخش اول بودجه است که به تصویب مجلس رسیده اما هنوز برای سه بند اختلافی مجلس و شورای نگهبان در نوبت رسیدگی مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار دارد. 

علیرضا سلیمی، عضو هیأت رئیسه مجلس هم می‌گوید: دولت با مصوبه مربوطه به احکام بودجه و بدون مصوبه جداول می تواند اجرای بودجه را از ابتدای سال آینده آغاز کند.

وی تاکید کرد: در سالهای گذشته نیز پس از گذشته دو و سه ماه جداول و ردیف‌ها نهایی می شده و تأخیر در ارائه جداول باعث توقف در اجرای بودجه نمی شود.

چرا بودجه 1403 متفاوت بود؟

تفاوت بودجه 1403 و سال های گذشته در دو مرحله ای شدن آن بر مبنای آخرین اصلاحیه آیین نامه داخلی مجلس است. بر اساس آخرین اصلاحات ماده۱۸۲آیین نامه داخلی مجلس دولت موظف است لایحه بودجه سالانه کل کشور را در دو بخش به مجلس تقدیم کند؛ بخش اول ماده واحده، شامل احکام مورد نیاز برای اجرای بودجه کل کشور،  سقف منابع بودجه عمومی دولت به تفکیک درآمدها و واگذاری دارایی­های سرمایه­ای و مالی و اجزای اصلی آنها است که دولت این بخش را در آذر ماه تقدیم مجلس کرد و رسیدگی به آن در مجلس اکنون پایان یافته اما با اصرار مجلس بر سه بند از ایرادات شورای نگهبان و ارجاع آن به مجمع تشخیص مصلحت هنوز بخش اول بودجه تایید نهایی و آماده ابلاغ نشده است.

بر اساس آیین نامه دولت موظف است حداکثر 10 ­روز از زمان ابلاغ بخش اول قانون بودجه، با رعایت احکام و سقف‌های مصوب موضوع بند «الف» این ماده، جداول تفصیلی بودجه را به همراه نسخه الکترونیکی دارای قابلیت خوانش رایانه ای به­ گونه ­ای که ارقام تشکیل ­دهنده و محاسبات مربوط به هر ردیف قابل مشاهده و پیگیری باشد، به مجلس ارسال کند؛ مهلت مجلس برای رسیدگی به بخش دوم از زمان وصول حداکثر به مدت چهل روز است.

ماده 184 آیین نامه داخلی مجلس پیش بینی کرده است که چنانچه لایحه بودجه سالانه کشور تا تاریخ تعیین شده در این آیین‌نامه به مجلس تسلیم نشود دولت موظف است لایحه چند دوازدهم بودجه را نیز به مجلس تسلیم نماید. این لایحه پس از چاپ و توزیع در دستور کار مجلس قرار می‌گیرد. ابتداء نماینده دولت و سپس دو مخالف و دو موافق به‌ترتیب هرکدام به مدت پنج دقیقه صحبت می‌کنند و سپس کلیات لایحه به رأی گذاشته می‌شود. درصورت تصویب، رسیدگی به لایحه در ردیف اول دستور جلسه علنی بعد قرار می‌گیرد. در وقت رسیدگی ابتداء پیشنهاد نمایندگان درخصوص میزان چند دوازدهم مطرح و درصورت عدم تصویب نسبت به عدد چند دوازدهم پیشنهادی دولت رأی‌گیری می‌شود.

تبصره این ماده می گوید مجلس چند دوازدهم بودجه را بر مبنای آخرین قانون بودجه سالانه مصوب مجلس رسیدگی می‌کند و  حداکثر مدتی که مجلس می‌تواند برای بودجه چند دوازدهم تصویب نماید سه‌ دوازدهم است؛ البته درباره اینکه بودجه سال آینده مشمول این بند شود، تصمیم با هیات رئیسه مجلس خواهد بود.

انتهای پیام/

کد خبر 18472

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 2 =