کد خبر 20854
۱۷ مهر ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۰

نمایندگان گزارش می‌دهد؛

آیا طرح افزایش تعطیلات منتفی است؟

آیا طرح افزایش تعطیلات منتفی است؟

اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس به شدت با تعطیلی پنجشنبه مخالفند و از سوی دیگر مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان هم تعطیلی شنبه را تایید نمی‌کنند و به نظر می‌رسد که با این شرایط افزایش تعطیلات پایان هفته به دو روز منتفی شود.

به گزارش نمایندگان، هادی محمدپور، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفت‌وگویی تعطیلی شنبه را با توجه به نظر شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام منتفی دانسته و در عین حال اطمینان داده که مجلس به تعطیلی پنجشنبه نیز رای نخواهد داد.

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: این‌که بیاییم پنجشنبه را تعطیل اعلام کنیم، با توجه به این‌که جمعه هم عملاً تعطیل است و بسیاری از کشورهای دنیا هم شنبه و یکشنبه را به‌عنوان تعطیلات رسمی دارند، یعنی عملاً چهار روز را تعطیل اعلام می‌کنیم.

 وی تأکید کرد: مجلس صد درصد با تعطیلی پنجشنبه مخالف است، گرچه بعضی از کمیسیون‌ها مانند کمیسیون اجتماعی اظهارنظری در این خصوص داشته‌اند، اما اگر خواستار رشد اقتصادی در کشورمان باشیم، در حوزه معیشت مردم، صادرات و واردات و معادلات بین‌المللی، داخلی و خارجی رصدی داشته باشیم، متوجه می‌شویم که ما نیاز به یک فضای باز بانکی برای معاملات خاص داریم، بنابراین به نظر می‌آید تعطیلی پنجشنبه به ضرر اقتصاد کشور تمام خواهد شد.

ابن اظهار نظر و در عین حال مخالفت کمیسیون اقتصادی با تعطیلی پنجشنبه در حالی است که کمیسیون اجتماعی مجلس تصمیم دیگری گرفته و در اصلاحیه این کمیسیون همه بخش‌ها، اعم از دولتی و خصوصی در روز پنج شنبه تعطیل خواهند بود.

به گفته این نماینده مجلس بیشتر نمایندگان نظرشان برای روز دوم تعطیلات شنبه است. این موضوع به ارتباط ما با سایر کشورها و بازارهای جهانی برمی‌گردد که شنبه و یکشنبه تعطیل هستند. 

گفتنی است کمیسیون اجتماعی مجلس دهم شورای اسلامی در آبان ۱۳۹۸ اجرای طرح تعطیلی پنج‌شنبه‌ها و کاهش ساعت کاری در سراسر کشور را تصویب کرده بود، اما بررسی آن به عمر مجلس دهم نرسید. با این حال در مجلس یازدهم این لایحه با اصلاحیه‌ای مبنی بر تعطیلی شنبه‌ها به جای پنجشنبه‌ها در کمیسیون اجتماعی کلید خورد. همان زمان هم این موضوع مطرح شد که هدف دولت از تعطیلی سراسری روزهای پنجشنبه در کشور، ایجاد اوقات فراغت برای خانواده و فراهم‌شدن شرایط برای سفرهای کوتاه‌مدت به‌منظور رونق گردشگری و ایجاد نشاط در خانواده‌ها بوده، اما از سوی دیگر جمعی از نمایندگان طرحی را تدوین کردند که بر اساس آن شنبه‌ها به‌جای پنج‌شنبه‌ها تعطیل شود.

اما در نهایت مصوبه مجلس با مخالفت هیات عالی نظارت مجمع با بخش هایی از این مصوبه یعنی تعطیلی شنبه ها همراه شد؛ بخش خصوصی تاکید داشت که از اساس کل مصوبه رد شده است‌ اما نمایندگان مجلس معتقد بودند این ایرادات باید به شورای نگهبان ارجاع و دوباره در مجلس بررسی خواهد شد.

ایرادات مجمع چه بود

بر اساس تبصره ۳ این لایحه تمامی دستگاههای اجرایی موظف به تنظیم ساعات کار خود در پنج روز هفته از روز یکشنبه تا پنج شنبه شده بودند که اعضای هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از استماع گزارش سازمان امور اداری و استخدامی و نیز بیان دیدگاه های مسولان اتاق بازرگانی به بیان دیدگاه های خویش در قالب موافق و مخالف این مصوبه پرداختند. سپس رای گیری به عمل آمد و در نتیجه این بخش از لایحه با جز ۲ و تبصره ۴ این ماده از جهت ناعادلانه بودن مغایر جز ۱۰ بند ۹ سیاست های کلی نظام قانونگذاری تشخیص داده شد.

بر مبنای مصوبه مجلس «تمامی دستگاه‌های اجرائی اعم از ستادی و استانی به استثنای واحدهای نظامی، انتظامی و امنیتی و بخش عملیاتی واحدهای خدمت رسانی از قبیل بیمارستان‌ها، مراکز بهداشتی درمانی، مراکز بهزیستی، بانک ها و اماکن ورزشی موظفند ساعات کار خود را در پنج روز هفته از روز یکشنبه تا پنجشنبه تنظیم نمایند. فهرست کامل بخش عملیاتی واحدهای خدمات رسانی موضوع این تبصره ظرف مدت سه ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون توسط سازمان اداری و استخدامی کشور تهیه و به تصویب هیات وزیران می‌رسد.

علاوه براین، اعضای هیات عالی نظارت مجمع تبصره ۴ را به دلیل افزایش هزینه‌های بخش خصوصی مغایر بند ۱۱ سیاست های کلی تشویق سرمایه گذاری دانستند.

 در تبصره ٤ لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری آمده است: «در تمامی قوانین و مقرراتی که از مبنای ۴۴ ساعت کار در هفته و ۱۷۶ ساعت کار در چهار هفته متوالی استفاده شده است نظیر قانون کار مصوب ۱۳۶۹/۸/۲۹ مجمع تشخیص مصلحت نظام با اصلاحات و الحاقات بعدی از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون به ترتیب به ۴۰ ساعت در هفته و ۱۶۴ ساعت کار در چهار هفته متوالی اصلاح می‌شود و کاهش ساعات کاری موجب کاهش حقوق و دستمزد و مزایای قانونی کارکنان و کارگران موضوع این تبصره نمی‌گردد، اجرای حکم این تبصره در خصوص دستگاه‌هایی که مستقیماً تحت نظر مقام معظم رهبری است منوط به اذن معظم له می‌باشد.»

رفت و برگشت مجلس بین تعطیلات شنبه و پنجشنبه 

گفتنی است دولت سیزدهم در آذر ماه ۱۴۰۲ لایحه‌ اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری را به‌منظور افزایش تعداد روزهای تعطیل هفته و کاهش ساعت اداری به مجلس شورای اسلامی ارسال کرد. پس از تصویب کلیات این لایحه، تصمیم‌گیری درباره روز تعطیل جدید به کمیسیون اجتماعی ارجاع داده شد.

مدتی بعد از بررسی‌ها نمایندگان مجلس تصمیم به تعطیلی روز شنبه گرفتند. استدلال نمایندگان این بود که برای متناسب‌سازی تعطیلات با بازارهای جهانی و کم شدن فاصله و بهبود مراودات، بهتر است شنبه تعطیل باشد. اما این موضوع مخالفان جدی در داخل مجلس و شورای نگهبان داشت. 

با آغاز به کار مجلس دوازدهم کمیسیون اجتماعی مسئول بررسی مجدد این مصوبه شد، در نهایت، تصمیم بر این شد که روز پنجشنبه به‌عنوان روز تعطیل رسمی معرفی شود.

البته مصوبه تازه کمیسیون اجتماعی مجلس باید مجدداً در صحن علنی مجلس مطرح شود و تمام نمایندگان مجلس بر تعطیلی روز پنجشنبه نظر بدهند.

انتهای پیام 

کد خبر 20854

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    8 0
    در اجرای بند (9) اصل (3) قانون اساسی، لایحه اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشور مجلس می بایست به منظور رفع بی عدالتی موجود در تعطیلات پایان هفته کارمندان دولت، وحدت رویه ایجاد نماید. بنابراین باید یا تعطیلی پنجشنبه های کارمندان تهرانی لغو گردد یا کارمندان شهرستانی نیز مانند تهرانی ها پنجشنبه ها تعطیل شوند.
    • تحلیگر پنجشنبه IR ۱۲:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۲
      7 0
      طلا معیار بین المللی برای سنجش ارزش پول است. حقوق کارمندان با افزایش سالانه حدود 20 درصد، در هر چهار سال 2 برابر می شود؛ درصورتیکه در طی چهار سال گذشته، قیمت طلا(سکه) حدود 5 برابر شده است. این یعنی، ارزش حقوق کارمندان به اندازه دو پنجم چهار سال قبل گردیده است. اگر عدالت برقرار باشد متناسب با کاهش ارزش حقوق کارکنان روزهای کاری هم باید کاهش یابد. دو پنجم یک ماه، معادل 12 روز است، چون کارکنان فقط به اندازه 12 روز در ماه حقوق می گیرند پس باید 12 روز هم کار کنند که معادل سه روز کار در هفته و چهار روز تعطیلی در هفته است. متاسفانه با وجود اینکه هم اکنون، کارفرمایان 18 روز در ماه، معادل 4 روز در هفته، حقوق کارمندان را به هیچ وجه پرداخت نمی نمایند ولی با اکراه با تعطیلی پنجشنبه ها موافقت می کنند!!!
  • احد IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    8 0
    پرسش از مخالفان تعطیلی پنجشنبه ها :1- اگر اقتصاد بهانه نیست چرا تجار، تعطیلی شنبه ها را قبلا به وزارت اقتصاد و دارایی، پیشنهاد ندادند تا در مجلس تصویب شود؟ 2- کارمندان بخش دولتی تهران به عنوان مرکز مبالات اقتصادی کشور و محل استقرار وزارتخانه ها ، 15سال است که پنجشنبه ها تعطیل اند و مشکلی ایجاد نشده ولی حالا که قرار است کارمندان شهرستانی هم مشمول این تعطیلی شوند اقتصاد کشور مختل می شود؟! 3-چرا تاکنون در مورد تعطیلی پنجشنبه های کارمندان تهرانی و برای لغو آن، اعتراض نکرده اید؟ 4- با وجود اقتصاد دیجیتال و تجارت الکترونیک، تحریم ها و چالش های سیستم بانکی بین المللی، موضوع زمان در تجارت کشور، کمرنگ و کم اولویت شده، چرا میخواهید موجب نارضایتی شغلی کارکنان شوید؟ 5- آیا میدانید نشاط و رفع خستگی جسمی و ذهنی کارکنان موجب کاهش اشتباهات کاری، پیشگیری از اتلاف منابع و افزایش بهره وری می شود؟ 6-در استان ها، کمتر از 10درصد ادارات دولتی مربوط به تجارت هستند چرا میخواهند 90 درصد دیگر هم، پنجشنبه ها سرکار باشند؟ 7- طبق مصوبه مجلس، سازمان های مرتبط با تجارت پنجشنبه ها تعطیل نیستند پس چرا مخالفید؟!
    • زهرا IR ۱۲:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۲
      6 0
      بررسی مصوبه تعطیلی پنجشنبه ها در صحن علنی مجلس شبیه رفراندوم است که نمایندگان محترم بین حمایت از سرمایه داران و حمایت از مستضعفان (کارکنان) یکی را انتخاب خواهند کرد. امیدواریم این انتخاب در شان و برازنده انقلاب و نظام مقدس کشور عزیزمان باشد.
    • تعلل IR ۰۸:۳۷ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۶
      2 0
      تاخیر و تعلل در بررسی مصوبه تعطیلی پنجشنبه ها در صحن علنی مجلس، به معنی تسلیم در مقابل اوامر نامشروع و غیر قانونی تجار، کارفرمایان و سرمایه داران زالوصفت و عهد شکنی با مردم و کارکنان مستضعف شهرستان هایی است که نمایندگان محترم به نمایندگی از آنها در مجلس حاضر هستند .
  • کارمند شهرستانی IR ۱۱:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    8 0
    مزایای تعطیلی پنجشنبه ها: 1- افزایش کیفیت زندگی کاری و آمادگی کارمندان، مانع بروز اشتباهات کاری و اتلاف منابع میگردد. 2- کارمند خسته و افسرده کارآیی ندارد؛ استراحت کافی و نشاط کارکنان، موجب افزایش بهره وری آنها میشود. 3- به دلیل انجام کار فکری، کمیت و مدت زمان حضور کارمندان در اداره چندان مهم نیست؛ کیفیت کاری مهمتر و باعث پیشرفت امور میشود. 4-کارمندان تهرانی تاکنون از تعطیلی پنجشنبه ها برخوردار اما شهرستانی ها از آن محروم بوده اند این تبعیض، موجب نارضایتی شغلی شده است. 5- باعث وحدت رویه در تعطیلات و افزایش هماهنگی وزارتخانه ها با واحدهای استانی میگردد 6- باعث صرفه جویی در مصرف آب و برق می گردد. 7-باعث کاهش یک ششم از هزینه های تلفن، اینترنت، بنزین و گاز ادارات دولتی میشود 8- باعث حذف تشکیلات و هزینه های نهار کارمندان تهرانی میشود 9- تعاملات بیشتر اعضای خانواده و افزایش فرزندآوری را تسهیل میکند. 10- عدالت اداری، موجب افزایش سرمایه اجتماعی کشور میشود. 11-باعث افزایش اعتماد به مجلس و شرکت در انتخابات میگردد. 12- موجب امیدواری مردم به اصلاح امور کشور می شود.
  • علی IR ۱۱:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    9 0
    سلام تعطیلی پنجشنبه ها هم اکنون در تهران، در شرکت ها، در مدارس و در دانشگاه ها اجرا می شود چرا برای تصویب چیزی که در حال حاضر در حال اجراست بعضی ها مقاومت می کنند؟
  • IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۲
    6 0
    در اجرای بند (9) اصل (3) قانون اساسی، لایحه اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشور مجلس می بایست به منظور رفع بی عدالتی موجود در تعطیلات پایان هفته کارمندان دولت، وحدت رویه ایجاد نماید. بنابراین باید یا تعطیلی پنجشنبه های کارمندان تهرانی لغو گردد یا کارمندان شهرستانی نیز مانند تهرانی ها پنجشنبه ها تعطیل شوند.
  • IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۲
    7 0
    تجار، کارفرمایان و سرمایه داران بدانند کارگر و کارمند ستم دیده، افسرده و ناراضی، حتی اگر با اجبار پنجشنبه ها در محیط کار حاضر شود، خواسته یا ناخواسته به سوی کارشکنی، خرابکاری و انتقام کشیده خواهد شد.
  • IR ۱۲:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۲
    6 0
    کمتر از 5 درصد دستگاه های اجرایی استان به تجارت مرتبط هستند چرا بعضی اصرار دارند 95 درصد دیگر هم پنجشنبه ها تعطیل نباشند. یکی از اقتصاد دانان بفرماید اداره اوقاف، اداره شهرسازی، اداره دادگستری، اداره آموزش و پرورش، اداره محیط زیست، اداره کار و رفاه اجتماعی، اداره فرهنگ و ارشاد، اداره ورزش، اداره جهاد کشاورزی، شرکت آب منطقه ای، شرکت گاز، اداره منابع طبیعی، اداره نوسازی مدارس، اداره اموزش فني و حرفه اي، اداره کتبخانه های عمومی، اداره بهزیستی، اداره پزشکی قانونی، اداره انتقال خون، اداره پست، اداره تبليغات اسلامي، اداره ثبت احوال، اداره ثبت اسناد و املاک، اداره دیوان محاسبات، اداره بنیاد شهید، اداره حلال احمر، اداره حج و زیارت، اداره کانون پرورش فکری، اداره حوزه هنری و ... اگر پنجشنبه ها تعطیل باشند چطور اقتصاد آسیب می بیند؟!!!
  • IR ۱۲:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۲
    7 0
    تجار، کارفرمایان و سرمایه داران بدانند کارگر و کارمند ستم دیده، افسرده و ناراضی، حتی اگر با اجبار پنجشنبه ها در محیط کار حاضر شود، خواسته یا ناخواسته به سوی کارشکنی، خرابکاری و انتقام کشیده خواهد شد.
  • روحانیت دلسوز IR ۱۱:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۳۰
    0 0
    علی رغم پیگیری های شدید بعضی تجار و سرمایه داران و اتاق بازرگانی تهران و کمیسیون اقتصادی و بعضی از نمایندگان مجلس، با حضور عالمانه مراجع معظم و روحانیت مکرم، خوشبختانه تعطیلی شنبه ها منتفی گردید و در مقابل با توجه به اینکه تعطیلی پنجشنبه ها به لحاظ فرهنگی در جامعه اسلامی نهادینه شده مقرر شد بجای شنبه ها پنجشنبه ها تعطیل گردد تا ضمن تحکیم بنیاد خانواده ، مشکلات فرزند آوری، پیری جمعیت و کمبود بهره وری و کمبود انرژی(برق و گاز) حل شود. از آنجا که عدالت جزء اصول مذهب شیعه است و در اجرای بند (9) اصل (3) قانون اساسی، کارکنان از کلیه مسئولین نظام مخصوصا از مراجع عظام و روحانیت دلسوز، صمیمانه و عاجزانه خواهشمند اند به منظور خاتمه دادن به تبعیض 15 ساله بین کارمندان تهرانی و شهرستانی در خصوص تعطیلی پنجشنبه ها دستور لازم صادر فرمایند. از آنجا که عدم تصویب تعطیلی شنبه ها با ارشاد و فرمایش روحانیت گرامی انجام شد، این انتظار به وجود آمده که فقط روحانیت عزیز، این اقتدار را دارند که برای برقراری عدالت و تسریع در تصویب تعطیلی پنجشنبه ها توصیه های لازم را به مسئولین ذیربط ارائه فرمایند.