به گزارش نمایندگان ما، مجتبی عباسلو درباره راهاندازی کتابخانه مجازی که قول آن را رییس کتابخانه مجلس، غلامرضا قاسمیان در فروردین ماه ۹۹ داده بود، عنوان کرد: در راستای همین وعده، چهارشنبه هفته گذشته سایت جدید کتابخانه مجلس با قابلیتهای تازه راهاندازی شد. در وب سایت جدید، سامانه کتابخانه مجازی مجلس با عنوان «باغ میراث بهارستان» و همچنین تور بازدید مجازی از موزه مجلس؛ در دسترس قرار گرفت.
مدیر روابط عمومی و امور بینالملل کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس درباره وبسایت جدید کتابخانه مجلس عنوان کرد: این سایت قبلاً رویکردش مراجعهمحور و رسالتش اطلاعرسانی و اخبار بود. در وب سایت جدید تلاش کردیم آن را خدماتمحور کنیم. در همین راستا «باغ میراث بهارستان» با ارائه فایل دیجیتالی؛ همه نسخ خطی اسکن شده را در اختیار مخاطبان قرار میدهد.
عباسلو افزود: حدود ۲۴ هزار کتاب چاپ سنگی، سربی و ۳۲۰ هزار سند پارلمانی، منابع دیداری ـ شنیداری و گزارشهای دولتی در وبسایت کتابخانه مجلس اکنون در دسترس قرار گرفته است. این وبسایت جدید کتابخانه مجلس با تاکید بر هویت بصری، المان و اولویتهای قابل دسترسی، طراحی شد.
وی ادامه داد: برای استفاده از کتابخانه مجازی «باغ میراث بهارستان» که در وبسایت کتابخانه مجلس با همان آدرس قبلی (www.ical.ir) قابل بازیابی است، ثبتنامی صورت میگیرد و بسته به این که فرد نماینده مجلس، پژوهشگر، استاد دانشگاه یا دانشجو است، دسترسی انجام میشود. این منابع دائم در حال بهروز رسانی و اضافهشدن هستند.
مدیر مدیر روابط عمومی و امور بین الملل کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس با بیان این که پیشنهاد بازدید از موزه مجلس به صورت مجازی در دوران کرونا احساس شد، عنوان کرد: موزه مجلس با توجه به این که در نزدیکی محل ریاست کتابخانه مجلس قرار دارد و از نظر امنیتی بعد از حمله داعش، حضور مراجعان به این قسمت؛ محدود شده بود، بر اساس استفاده از تجربه خدمات غیرحضوری در دنیا، تصمیم گرفتیم تور بازدید مجازی از موزه مجلس را با تصاویر ۳۶۰ درجه ایجاد کنیم.
عباسلو خاطرنشان کرد: در این بازدید مخاطبان میتوانند تمام اشیای موزهای را ببینند و توضیحات نریتور را بشنوند. و امکان رفت و آمد در بخشهای مختلف موزه فراهم است. سامانه تور مجازی بازدید از موزه مجلس نیز در وبسایت جدید کتابخانه مجلس قابل مشاهده است.
وی با اشاره به کاهش تیراژ کتاب در سالهای اخیر عنوان کرد: متاسفانه در قدیم با توجه به تیراژ بالای کتابها، سه نسخه از آنها به کتابخانه مجلس واسپاری میشد اما اکنون با توجه به کاهش تیراژ کتابها، این مساله عملا منتفی شده است.
مدیر مدیر روابط عمومی و امور بین الملل کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس با بیان اینکه برای واسپاری یک نسخه کتاب با کتابخانه ملی گفت و گو کردیم، عنوان کرد: با توجه به کاهش تیراژ کتابها، ناشران اکنون فقط دو نسخه کتاب به کتابخانه ملی میدهند و عملا کتابی به کتابخانه مجلس نمیرسد؛ بنابراین به کتابخانه ملی پیشنهاد کردیم یک نسخه از کتابهای ناشران را به ما بدهد.
عباسلو درباره تعطیلی کتابخانه مجلس شورای اسلامی در دوران کرونا و بازگشایی مجدد آن بیان کرد: با توجه به شرایط کرونا ما هم تابع رنگبندی شرایط اپیدمی در کشور بودیم و یک دوره کتابخانه مجلس ازتیرماه سال ۹۹ همزمان با دوره ریاست جدید کتابخانه تا بهمن ماه ۹۹ تعطیل بود.
وی افزود: بعد از این مدت کتابخانه مجدد بعد از هفت ماه بازگشایی شد. البته در این مدت کتابخانه با حضور کارمندان دایر بود و از فرصت ارایه شده برای رسیدگی به امور کتابخانه استفاده شد. کتابخانه مجدد بعد از این دوره، از ساعت هشت صبح تا ۱۵ عصر بازگشایی شد.
مدیر مدیر روابط عمومی و امور بین الملل کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس اظهار کرد: در مدت تعطیلی کتابخانه، اولین پروژهای که به آن پرداختیم، طرح بزرگ رف خوانی از منابع کتابخانه مجلس بود. در این طرح به بررسی میزان منابع کتابخانهای و موجودی انبارها، قفسهها و همچنین مخازن اسناد، کتابهای چاپی و لاتین پرداختیم.
عباسلو در همین زمینه عنوان کرد: همچنین در این طرح، انبار گزارشات دولتی در میدان حر سازماندهی شد و اسناد گزارشهای دولتی موجود در آنجا وارد کتابخانه و سپس فهرستنویسی شد و در نوبت دیجیتالسازی قرار گرفت.
وی اظهار کرد: دیجیتالسازی اسناد کار مهم دیگری بود که در این دوره تعطیلی کتابخانه مجلس، انجام شد. مرمت نسخههای خطی با قید فوریت در این مدت سرانجام گرفت. براساس پروژهای که در سال ۱۴۰۰ تعریف شد، نزدیک به ۶۰۰ نسخه باید مرمت میشد که ۳۰۰ نسخه آن تاکنون مرمت شده و همین تعداد برای مرمت نسخ خطی یک رکورد محسوب میشود.
مدیر مدیر روابط عمومی و امور بین الملل کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس درباره راهاندازی ساختمان جدید کتابخانه مجلس عنوان کرد: سال قبل در ابتدای حضور حجت الاسلام و المسلمین قاسمیان، بازدیدی از محل احداث کتابخانه جدید، انجام شد.
عباسلو اضافه کرد: این ساختمان اکنون در مرحله نازککاری است و قرار است مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی به این ساختمان منتقل شوند. البته این ساختمان قطعا تا پایان سال به بهره برداری نمی رسد. در حالی ما که از نظر فضا به شدت نیازمند فضای جدید هستیم و اکنون به خاطر شرایط موجود فقط، یک سوم اشیای موزه ای را به نمایش گذاشتهایم.
وی درباره میزان استفاده پژوهشگران از کتابخانه مجلس در دوران کرونا گفت: میزان مراجعه حضوری به کتابخانه مجلس در دوران کرونا کاهش شدیدی پیدا کرده است و بازدید و استفاده اتباع خارجی هم در این مدت به دلیل کاهش سفرها، کم شده است. بر همین اساس، خدمات غیر حضوری مانند استفاده از منابع دیجیتالی بیشتر شده است.
مدیر مدیر روابط عمومی و امور بین الملل کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس عنوان کرد: این منابع در قالب ایمیل درخواست میشد و با هزینهای اندک در اختیار محققان و پژوهشگران قرار میگرفت که اکنون با استفاده از سامانه «باغ میراث بهارستان» سهولت این درخواست و دسترسی بیشتر میشود.
عباسلو درباره استفاده اتباع خارجی از منابع کتابخانه مجلس گفت: اتباع خارجی محدودیتی در استفاده از منابع کتابخانه مجلس ندارند و با ارائه پاسپورت میتوانند از منابع کتابخانه استفاده کنند. البته اگر منابع خاصی بخواهند، بعد از استعلامات حراستی و معرفینامه و تاییدیه میتوانند از منابع استفاده کنند.
وی با بیان اینکه برای معرفی نسخ خطی کتابخانه با رسانه ملی در حال همکاری هستیم، عنوان کرد: اکنون در حال ضبط برنامههای معرفی نسخ خطی با رسانه ملی هستیم. این کار با همکاری شبکه دوم سیما در حال انجام است و تا چند ماه دیگر ضبط برنامه به اتمام میرسد. این برنامهها قرار است امسال از شبکه دوم سیما پخش شود.
مدیر مدیر روابط عمومی و امور بین الملل کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس از ارائه یک خدمت جدید به نمایندگان مجلس خبر داد و گفت: وظیفه ذاتی کتابخانه مجلس ارائه خدمات علمی و کتابخانهای به نمایندگان است. اکنون در ماههای اخیر در تبلت نمایندگان، با استفاده از شبکه داخلی و درگاه اختصاصی با نرمافزاری به نام مجلسیار، برای نمایندگان مجلس امکان دسترسی به منابع کتابخانه و مقالههای مورد نیاز آنها را فراهم کردیم. این مقالهها در بحث تصویب لوایح و قوانین مورد استفاده آنهاست.
منبع: ایرنا
انتهای پیام
نظر شما