کد خبر 23388
۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۱۳

صحن مجلس؛

پورمحمدی: پیشرفت چشمگیر در اجرای برنامه‌های توسعه؛ ۶۵ آیین‌نامه در ۶ ماه تصویب شد

پورمحمدی: پیشرفت چشمگیر در اجرای برنامه‌های توسعه؛ ۶۵ آیین‌نامه در ۶ ماه تصویب شد

معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه با ارائه گزارشی از روند اجرای برنامه‌های توسعه، از پیشرفت قابل توجه در این زمینه خبر داد و گفت در سال جاری، ۶۵ آیین‌نامه مرتبط با برنامه‌ها به تصویب رسیده که این رقم در مقایسه با سال‌های گذشته بی‌سابقه است.

به گزارش خبرنگار نمایندگان، در جلسه علنی امروز (سه‌شنبه ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴) مجلس شورای اسلامی سید حمید پورمحمدی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه، در تشریح اقدامات انجام شده در راستای اجرای برنامه‌ هفتم گفت: این موضوع را ابلاغ کردیم و برای هر کدام شناسه‌ای جهت پیگیری مشخص شد. همچنین، برای هر کدام متولی تعیین کردیم تا کار را پیش ببرد و نظارت کند همچنین دستور دادیم سامانه‌ای برای حسن نظارت بر اجرای برنامه ایجاد شود که در سازمان برنامه ایجاد شده است لذا می‌توانیم این دسترسی را در اختیار مجلس محترم قرار دهیم تا به صورت برخط نظارت کنند.

وی افزود: ناظرین موظف شده‌اند بر اساس این دستور، بر اجرای اجزای برنامه نظارت کنند و دستگاه‌ها نیز احکام خود را به تفکیک زیرمجموعه تجزیه کرده و موظف‌اند برش استانی آن را ارائه دهند تا ما هم برش سالیانه دستگاهی و استانی در اجرای برنامه را داشته باشیم.

پورمحمدی در ادامه با تاکید بر اهمیت لایحه بودجه مبتنی بر قانون برنامه، اظهار داشت: نکته مهم این است که در سال جاری، به عنوان اولین سال اجرای برنامه، لایحه بودجه باید مبتنی بر قانون برنامه می‌شد. خوشبختانه، لایحه را به عنوان یک برش یک ساله تعریف کردیم. فهرست الزامات قانونی احکام برنامه را استخراج کرده و به عنوان پیوست برنامه تقدیم کردیم همچنین تلاش شد تا تمامی احکامی که انعکاس بودجه‌ای و تکالیفی که نظام برنامه عملیاتی باید انجام می‌دا،  مشخص کردیم که شامل ۳۱۵ مورد بوده است، بنابراین باید در بودجه راجع به این‌ها تصمیم‌گیری شود.

رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به همکاری مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: خوشبختانه، با همکاری و همراهی شما در مجلس شورای اسلامی، در جدول شماره یک منابع اجرای احکام برنامه هفتم از محل ردیف‌های متفرقه جدول نه مشخص شد،  منابع اجرای قانون برنامه موضوع ماده ۱۱۸ در جدول ۷ و ۷۱ که وظایف دستگاه‌هاست مشخص شد همچنین  برنامه‌های عملیاتی و اعتباراتی که در قالب ۳۰ ردیف برای حمایت از تولید و اشتغال و ۱۳ ردیف برای حمایت از عدالت اجتماعی نیز با همکاری شما در مجلس تدوین شد.

معاون رئیس جمهور در خصوص ماده ۱۱۹ قانون برنامه هفتم توسعه اظهار داشت: شما یک ماده ۱۱۹ دارید که در آنجا تکلیف کردید که ظرف مدت یک سال دولت اقدام قانونی در مورد این ۲۶ مورد انجام دهد. کار مهم این بود که برنامه رئیس جمهور کاملاً مبتنی شد بر همین موضوعاتی که شما در قانون برنامه مشخص کردید همچنین ۲۶ موضوع که این را در ۵ سرفصل تقسیم کردیم که ما از این به بعد گزارش‌هایمان را که هم گزارش عملکرد رئیس جمهور باشد و هم گزارش عملکرد مجلس، در قالب این پنج عنوان تقدیم می‌کنیم. ”

وی در تشریح این ۵ سرفصل گفت: ثبات اقتصادی که بانک مرکزی مسئول آن شد و برای این کار شش بسته اجرایی باید ارائه دهد. بر اساس گزارش ناظرین اجرایی، این موضوع ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. رشد تولید و اشتغال که وزارت اقتصاد مسئول شد و هشت بسته اجرایی تعریف شد. ۵۴ درصد پیشرفت دارد. طرح‌های پیشران که سازمان برنامه مسئول شد، هفت برنامه دارد و ۵۹ درصد پیشرفت دارد. رفع ناترازی که دو بسته دارد و ۸۵ درصد پیشرفت. معیشت پایدار که سه بسته دارد و ۸۷ درصد پیشرفت.

پورمحمدی در ادامه افزود: نکته مهم دیگر این است که ما اهداف کمی هم در قانون مثل رشد اقتصادی و تورم داریم. در شورای عالی راهبری، سهم هر دستگاه، فرضاً سهم فرزند کشاورزی یا بقیه دستگاه‌ها از رشد چقدر است، به تفکیک هر سال مشخص شد و همچنین برنامه تامین مالی هم به این قسمت ارقام اضافه شد.

پورمحمدی در مورد احکام قانون برنامه هفتم تصریح کرد: در مورد احکام، ۱۸۷۴ موضوع در قانون برنامه مطرح شده که ۱۳۰۲ تکلیف، ۷۰ مجوز، ۳۹۵ قاعده و ۲۲۱ مقررات اجرایی است. از این ۲۲۱ مورد که ما باید خدمت شما گزارش دهیم، ۱۹۸ مورد مصوبه است و ۲۳ مورد برنامه. ۲۳ برنامه را در قالب بسته‌های اجرایی، میزان پیشرفتشان را حذف کردیم.

معاون رئیس جمهور همچنین به تصویب آیین‌نامه‌ها اشاره کرد و گفت: در مورد احکام از ۱۹۸ مصوبه، ۱۵۳ مورد را دولت و ۴۵ مورد را سایرین باید تصویب کند. از این میزان ۱۵۳ آیین نامه، ۱۲۸ مورد در همین مدت ما آماده شد، ۱۱۲ مورد در کمیسیون‌ها هست و ۶۵ مورد آن تصویب شد. دوستان اعلام کردند ۷۵، چون نحوه آمار متفاوت است. ۶۵ مورد فقط برای اینکه اهمیت موضوع را بدانید، در سال اول برنامه ششم تنها ۱۱ آیین نامه تصویب شد، در حالی که در این سال ۶۵ مورد در نصف سال دوم تصویب شده است. اینکه در کل برنامه ششم ۵۲ موردی که از سوی سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه، تصویب شد، در همین هفت ماه ۶۵ آیین نامه و دستورالعمل مصوب شد که در واقع این نشان می‌دهد عملکرد بسیار مناسبی است.

پورمحمدی در ادامه با اشاره به عملکرد شش ماهه شورای عالی نظارت بر برنامه و دستگاه‌های اجرایی، گفت: عملکرد شش ماهه شورای عالی نظارت بر برنامه و دستگاه‌های اجرایی در مسیر تحقق اهداف برنامه، به خصوص رشد ۸ درصد بوده که این ملاک است و واقعیت این است در زمانی که سند چشم‌انداز را می‌دیدیم، هیچ راهی جز رسیدن به رشد ۸ درصد در برنامه هفتم نخواهیم داشت. بحث‌های مختلفی روی تامین منابع و چگونگی آن داشتیم که باید منابع مورد نیاز برای این رشد تأمین شود و اقدامات خوبی انجام گرفته است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: روند تصویب آیین‌نامه‌ها الان در شورای عالی و در دولت روند روانی شده، گاهی موارد خاصی هست که ممکن است بین دولت و کمیسیون ذیربطش رد و بدل شود. امیدوار هستیم که این عقب‌ماندگی که در گزارش سخنگوی کمیسیون برنامه بود، در طی ماه‌های آینده با شتابی که تدوین آیین‌نامه‌ها و تصویب آیین‌نامه‌ها گرفته و فعال شدن دبیرخانه اجرای برنامه در سازمان برنامه با استفاده از کارشناسان بسیار برجسته و زبده و سازوکاری که در دستگاه‌های اجرایی برای اجرای برنامه داریم، رفع شود. انشالله ما در آینده همه ۲۲۱ حکمی که در قانون برنامه آمده، اجرایی کنیم. در قانون برنامه هفتم اگر شما مقایسه کنید با برنامه ششم، فکر می‌کنم تعداد احکامی که تکلیف شده برای دولت دو برابر برنامه ششم آمده که امیدواریم در طی دو سه ماه آینده نهایی شود و برنامه تو مسیر خودش جلو برود.”

وی در خصوص سرمایه‌گذاری برای تولید، با تاکید بر اهمیت آن در شعار سال، بیان کرد: بحث جدی که ما امروز با آن روبرو هستیم که خوشبختانه در شعار سال هم بود، سرمایه‌گذاری برای تولید است. واقعیت این است که در کنار همه فعالیت‌هایی که ما می‌کردیم، بحث سرمایه مورد نیاز برای اجرای برنامه را داشتیم. حالا من عدد نمی‌گویم که چقدر اختلاف نظر وجود دارد، ولی آنچه که قطعی است یک تلاش مشترکی بین مجلس و دولت برای تامین منابع مورد نیاز برنامه لازم است و امسال که سال سرمایه‌گذاری نامگذاری شده، به نظرم بهترین فرصت است که با سرمایه‌های مورد نیاز رسیدن به اهداف برنامه به تفاهم برسیم بنابراین، راهبرد تضمین سرمایه و تشویق سرمایه‌گذار در دستور کار داریم که در مورد نام‌گذاری سال ما همان روز اول جلساتی را گذاشتیم که امیدوارم در یکی دو جلسه آینده دولت راهبردهای جذب سرمایه برای تولید رو در دولت به تصویب برسانیم.”

معاون رئیس جمهور با اشاره به نگاه جامع به تولید، اظهار داشت: بحث تولید ما نگاهی که به تولید هم داریم فقط تولید سخت‌افزار نیست. تولید نرم‌افزار، تولید خدمات فنی و مهندسی که مزیت نسبی ما است، در دستور کار داریم. فراوری‌های پیشرفته و نگاهی هم که به مصرف تولید داریم، بازار منطقه است. یک بازار ۳۰۰ میلیون نفری را ما در نظر بگیریم که بتوانیم فراتر از برنامه در این بازار با تعاملات خوبی که امروز ما در منطقه داریم، عضو اتحادیه خوبی هستیم. عضو اوراسیا شدیم و زمینه رو برای جذب تولید با توجه به راهکارهای خوبی که برای تسهیل تجارت بین کشورها داریم که قانون تجارت آزاد در مجلس شورای اسلامی در ماه گذشته به تصویب رسیده است. با کشورهای اوراسیا امروز با پنج کشور اوراسیا ما داریم وارد تجارت آزاد می‌شویم که امیدوار هستیم از اواخر همین ماه حرکتی شروع کنیم.

پورمحمدی در پایان، ضمن ابراز امیدواری نسبت به جبران عقب‌ماندگی‌ها، خاطرنشان کرد: در مسیر احکام برنامه با شتاب خوبی حرکت را شروع کردیم. خود ما هم صددرصد راضی نیستیم، ولی فکر می‌کنیم الان دیگه سیستم تشکیلاتی دستگاه‌ها و دولت روان شده و می‌توانیم عقب ماندگی از نظر تصویب آیین نامه‌ها را که اشاره کردم، شاید مهمترین دلیلش همزمان شدن اجرای برنامه با شروع فعالیت دولت بود، جبران کنیم. با همدلی و هماهنگی که من صمیمانه در اینجا مجددا از ریاست محترم مجلس، محترم مجلس و کمیسیون‌ها که حقیقتا ارتباط بسیار خوبی رو با دولت دارند احساس می‌کنیم، یک مسئولیت مشترک با اجرای برنامه هفتم را با هم به جلو ببریم و شاهد گزارش‌های بسیار خوب در آینده نزدیک باشیم.

انتهای پیام

کد خبر 23388

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 10 =