کد خبر 3065
۱۸ آبان ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۳

بررسی وضعیت بورس در مجلس؛ تاکید نمایندگان بر باید حمایت از سهامداران خرد

بررسی وضعیت بورس در مجلس؛ تاکید نمایندگان بر باید حمایت از سهامداران خرد

تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم اصلاح هر چه سریعتر بازار سرمایه خواستار حمایت از سهامداران خرد شدند.

به گزارش خبرنگار نمایندگان ما، در جلسه علنی امروز (سه شنبه)، بعد از گزارش اولیه احسان خاندوزی وزیراقتصاد درباره بازار بورس، تعدادی از نمایندگان به اظهارنظر در این باره پرداختند؛ احد آزادی خواه نماینده ملایر گفت: وزیر اقتصاد بازار بورس را با سایر بازارها مقایسه کرد اما مگر قرار است بورس نسبت به سایر بازارها سودآوری کمتری داشته باشد که وزیر این کار را می کند و می گوید بازار بورس نسبت به بازار خودرو، طلا، سکه و مسکن وضع بهتری دارد. این قیاس مع الفارغ است و معنا ندارد.

وی افزود: ملت مبتنی بر اعتمادی که به دولت ها داشتند در بازار سرمایه ورود کردند اما خیلی از خانواده ها و سرمایه ها در این بازار به خاطر مشکلات مدیریتی در این نظام از بین رفت و مقایسه این بازار با سایر بازارها دردی از مردم دوا نمی کند.ما در بحث نرم افزاری و نظام مدیریتی حاکم بر بازار سرمایه مشکل داریم و با این نظام مدیریتی هر اقدامی انجام دهیم وضع بازار سرمایه تغییری نمی کند.

سرمایه مردم در بازار سرمایه دود شده است

غنی نظری عضو کمیسیون اقتصادی نیز گفت: سرمایه مردم در بازار سرمایه دود شد و شما هم مثل ما تماشاگر هستید. شما چه کار برای جلوگیری از ضرر طبقات پایین و مستضعف و متوسط که به دولت اعتماد کردند انجام دادید.اینکه شما برای فرار از مسئولیت عنوان می کنید که اظهارنظر نمایندگان مجلس و برخی متخصصین باعث ریزش بورس می شود درست نیست. این چه بورسی است که با یک اظهارنظر جابه جا می شود و نوسان پیدا می کند.

وی ادامه داد:حقوقی ها سهامداران خرد را بیچاره کردند، بورس کالا نیز هنوز در ید سهامداران عمده است و برای آن ها هیچ سقفی تعریف نشده است.مهم تر از بورس برای ما هیچ مساله ای وجود ندارد. روزانه هزاران پیامک برای ما می آید که از حقوق از دست رفته سهامداران در بورس دفاع کنید. زمانی که نماینده مجلس بودید طرح های خوبی را تدوین کردید و امروز نیز ایده های خوبی دادید، چه برنامه ای برای عملیاتی شدن و اجرای این برنامه ها دارید.

وی با تاکید بر اینکه بورس به معنای شفافیت است افزود: وقتی فردی در بورس انرژی 100 میلیون تومان دریافت می کند چه شفافیتی در بازار وجود دارد؟شرکت های صوری ضربه به اعتماد مردم زدند، گفت: اینکه یک شرکت جعلی پول مردم را بالا بکشد و سازمان بورس فقط نظاره گر باشد پذیرفتنی نیست؛ دست دلالان را از بازار کوتاه کنید. در 10 سال گذشته با وجود رشد بورس اعتماد مردم از این بازار سلب شد چرا که طی یک سال این بازار ریزش شدیدی داشت و در 3 ماه گذشته نیز وضعیت بازار بورس به شدت اسفناک بوده است.

برنامه دولت برای تثبیت نرخ ارز چیست؟

مجتبی رضاخواه عضو دیگر کمیسیون اقتصادی نیز اظهار کرد:نزولی شدن بازار سرمایه در سال گذشته پس از صعود بسیار آن خطایی بود که دولت گذشته انجام داد زیرا عموم مردم و حتی آنهایی که با بورس آشنایی نداشتند را نیز به حضور در این بازار تشویق کرد.وزیر امور اقتصادی و دارایی توضیح دهد که آیا دولت قبلی در نزولی شدن شاخص بورس دخالت داشته یا خیر، آیا دولت دوازدهم با سیاست‌گذاری‌هایی در بورس به دنبال تأمین کسری بودجه خود بوده است و در آخر اینکه آیا دولت فعلی نیز همین هدف را دارد.

وی ادامه داد: دولت قبل با اشتباه در ریل‌گذاری این وضعیت را به وجود آورده است، برنامه دولت فعلی برای اصلاح این اشتباهات چیست؟ آیا مردم باید تاوان این اصلاح را بدهند؟

این نماینده مردم بازار سرمایه را بازار پرریسک و پر نوسانی خواند و گفت که با رشد نرخ ارز بورس صعودی می‌شود. وزیر اقتصاد توضیح دهد برنامه دولت فعلی که به دنبال تثبیت نرخ ارز است، برای جبران نزولی شدن بورس چه برنامه‌ای دارد؟ آقای خاندوزی مراقب باشد که اوراق بدهی بیش از میزانی که در بودجه پیش‌بینی شده به فروش نرسد.به نظر می‌رسد که نرخ سود بانکی افزایش یافته است در صورت درستی این موضوع بانک‌ها به جای سرمایه‌گذاری در بورس نقدینگی را میان خودشان جابه‌جایی می‌کنند و این امر منجر به نزولی شدن بیشتر بازار سرمایه می‌شود.

اعتماد از دست رفته مردم به بورس اصلاح شود

مصطفی طاهری نماینده زنجان گفت: اگر در بخش های مختلف دولت و وزارتخانه های اقتصادی ادعا شود که سیاست های وزرای دیگر باعث برهم خوردن نظم بورس است برای ما قابل قبول نیست و ما دولت را یکپارچه می دانیم و وزیر اقتصاد باید هماهنگی این بخش را برعهده بگیرد. عوارض ناشی از ساختار غلط ما یکی دیگر از دلایل نوسانی بودن بورس است به طوری که بحث عملکرد شرکت های دولتی و عملکرد معیوب آن ها در بورس تاثیرگذار است و ما انتظار داریم در سال بعد و چند ماه بعد در همین نقطه نباشیم و ساختار معیوب شرکت های دولتی اصلاح شده باشد و شفافیت مالی پیدا کرده باشند.طبق فرمول های اقتصادی برخی از شرکت های دولتی که وضعیت اقتصادی مطلوبی دارند در بورس رشد داشته باشند و لازم است اعتماد مردم به بازار سرمایه برای شرکت ها بازگردد و اعتماد مردم که با تغییر دولت مثبت شده بازسازی شود.

وی ادامه داد: زیرساخت ها متناسب با رشد سهامداران توسعه نیافته، گفت: در سال های اخیر شاهد رشد سهامداران بوده ایم اما این آمادگی از نظر سخت افزاری و نرم افزاری در بورس ایجاد نشده و مبنای توسعه بورس متناسب با مراجعه به آن رشد پیدا نکرده و برخی از شرکت ها در ارائه خدمات دچار مشکل شده اند. لازم است ساز و کاری ایجاد شود که توزیع سود از طریق سامانه سجام امکان پذیر شود تا مراجعه به بورس و حضور فیزیکی کم شود و اقدامات سیستمی تسهیل در امور را فراهم کند.

نمی توان با سخنرانی مشکلات را حل کرد

جلیل رحیمی جهان آبادی نماینده تایباد بیان کرد: در حال حاضر کشور با حجم نقدینگی بسیاری روبرو است و این نقدینگی هر بار یکی از بازارهای مسکن، سکه، ارز و بورس را با خاک یکسان می کند. ما باید تکلیف نقدینگی و پول های در اختیار موسسات مالی، بانک ها و اشخاص حقوقی را تعیین کنیم. اقتصاد نباید دولتی باشد به گونه ای که دولت اراده کرده و پول مردم را با عرضه سهام جمع آوری و پس از آنکه نقدینگی را جمع و نرخ ارز را کاهش داد، قیمت سهام را نزولی کند.

وی ادامه داد: نمی توان با سخنرانی مشکلات را حل کرد، ورود غیرتخصصی به عرصه های مختلف یکی از مشکلات کنونی است، به طور مثال وقتی قیمت زعفران افزایش می یابد، پزشک، معلم و کارمند به سراغ خرید زعفران می روند، این موضوع در مورد بورس هم صادق است و مردم با تشویق صداوسیما و مسئولان بدون اینکه تخصص لازم را داشته باشند، وارد بورس می شوند.

این نماینده مجلس گفت: سهامداران حقوقی اراده کنند، قیمت را در بورس تغییر می دهند.آیا توانستیم تکلیف ارز و قیمت خودرو را مشخص کنیم؟ آیا توانستیم تاثیرگذاری تحولات سیاسی بر معیشت مردم را کنترل کنیم؟ باید توجه کرد که میان سیاست و اقتصاد، پیوند ناگسستنی وجود دارد، اما عده ای فکر می کنند می توان هر سیاستی را پیاده و اقتصاد را اداره کرد.پیوند سیاست و اقتصاد ناگسستنی است و اگر به دنبال اقتصاد پویا، درآمد و ارز قدرتمند هستیم، باید با اقتصاد جهانی و دنیا کار کنیم. در عرصه سیاست داخلی و خارجی نیاز به بررسی دقیق و کار کارشناسی داریم.

رحیمی جهان آبادی ادامه داد: باید از سهامداران خرد حمایت شود و این امر از طریق قانونگذاری و توسط مجلس باید صورت گیرد، چرا که سهامداران خرد با سهامداران کلان و اشخاص حقوقی متفاوت هستند و باید برای آنها بیمه و تضمین جبران ضرر در نظر گرفته شود، به گونه ای که در صورت ضرر و زیان، سهامداران خرد تنها 10 یا 20 درصد سرمایه خود را از دست دهند نه اینکه یک چهارم سرمایه سهامداران از دست رود.

انتهای پیام 

کد خبر 3065

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 12 =