پایگاه تحلیلی خبری نمایندگان ما، حضرت آیت الله خامنه ای در 26 آبان ماه در دیدار با نخبگان جوان و استعدادهای برتر علمی، «نخبگان» را نور چشمان ملت خواندند. رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به «احساس مسئولیت نخبگان» تأکید کردند: هم مسئولان باید به وظایف خود درباره نخبگان عمل کنند، هم جوان نخبه باید در قبال مسائل کشور احساس مسئولیت کند و ضمن مبارزه با موانع و پذیرش برخی سختیهای گاه اجتنابناپذیر، اجازه ندهد نامهربانیهایی که در برخی دستگاهها به نخبگان میشود، او را از ادامه راه و تلاش و احساس مسئولیت باز دارد.
اما مقام معظم رهبری مشخصا به موضوع «مهاجرت نخبگان» اشاره کردند و گفتند: امروز در کشور جوانان نخبه میتوانند رشد و پیشرفت کنند ولی همچنانکه قبلاً هم گفتهایم تمایل یک نخبه برای مهاجرت به کشوری دیگر با این نگاه و توجه که بدهکار کشور است و پس از تحصیل بازخواهد گشت، مانعی ندارد. اما مهاجرفرستی و اینکه عناصری در بعضی دانشگاهها، جوان نخبه را از آینده مأیوس، و او را به ترک میهن تشویق میکنند، صریحاً خیانت به کشور و دشمنی با آن است و دوستی با آن جوان هم نیست.
اما چه کسانی با تشویق جوان نخبه به ترک کشور، به مملکت مان خیانت و دشمنی می کنند؟
در این باره محمدمهدی زاهدی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: گزارشهای متعددی داشتیم که به واسطه اساتیدی که با خارج از کشور ارتباط دارند، جوانان کشور با حس ناامیدی در تدبیر مهاجرت از کشور هستند یا مهاجرت کردهاند. فضا سازی برای خروج جوانان دانشجو و نخبه متاسفانه به روشهای مختلف صورت میپذیرد. سرابهایی برای جوانان ترسیم میشود که آنها را از حضور و فعالیت در کشور ناامید میکند، این اقدام اساتید خیانت به کشور است.
او تاکید کرد: اساتیدی که راه سعادت نخبگان را خروج و مهاجرت از کشور میبینند و آن را به دانشجویان و جوانان نخبه القا میکنند، خائن هستند و به کشور ظلم بزرگی میکنند. آینده سازان کشور همین جوانان و نخبگان هستند. آنها باید تشویق شوند که مسائل و مشکلات کشور خودشان را برطرف کنند.
زاهدی راهکار را در توجه ویژه زاهدی دو وزارت خانه علوم و بهداشت به دانشجویان به خصوص دانشجویان تحصیلات تکمیلی خواند و گفت: متاسفانه آمارها نشان میدهد که طی یکی دو سال گذشته آمار خروج و مهاجرت اساتید و دانشجویان نخبه افزایش یافته است، باید توجه ویژهای به مباحث رفاهی و معیشتی اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی شود.
علاوه بر این مهدی عسگری نماینده کرج در مجلس نیز از وجود اشکالات ساختاری و بیبرنامگی در حفظ استعدادهای میهن سخن گفت و توضیح داد: نظام آموزشی ما ملغمهای است که در متد و جهتگیری، تقلیدی و ترجمهای بوده و بیش از آنکه دغدغهی آن، حل مسائل و معضلات کشور باشد خروجی آن به ممالک غربی انتفاع میرساند، این مشکل چندان به افراد یا فارغالتحصیلان مربوط نمیشود بلکه نشانگر عیب و نقص موجود در سیستم آموزشی ناکارآمد کشور میباشد که نیاز به رسیدگی و بازنگری بنیادین و جدی دارد.
البته عسگری تاثیر تشویق عده ای برای مهاجرت نخبگان را هم تاثیرگذار دانست و گفت: هرگونه مانعتراشی، عدم حمایت، بیتوجهی و بی برنامگی در مسیر حفظ نخبگان جفای به آینده کشور است تا چه رسد به تشویق نخبگان به مهاجرت، که خیانت صریح به وطن تلقی میشود، باید موانع و دافعههای موجود از جمله بیثباتی در تصمیمگیری، تبعیض و نابرابری و بیعدالتی را در این مسیر شناسایی و در صدد برطرف کردن آنها اقدام کرد.
اینکه چه طور باید از نخبگان حمایت شود، موضوع بسیار مهمی است که درباره آن ابراهیم نجفی نماینده آستانه اشرفیه در مجلس این طور توضیح داد: باید با جذب و حمایت از رتبههای برتر کنکور و نخبگان از مهاجرت آنها از کشور جلوگیری کنیم و بتوانیم با جذب و استفاده از این سرمایهها زمینه را برای رشد و پیشرفت کشور فراهم آوریم چون اساسا حمایتهای خوبی از نخبگان و استعدادهای برترنمی شود و به تبع آن شاهد خروج تعدادی از آنها در کشور هستیم.
شکی نیست که باید هم «خیانت» افراد و حتی اساتیدی را بررسی کرد که جوانان این مرز و بوم را تشویق به مهاجرت می کنند، و هم جلوی این خیانتکاران را گرفت؛ اما مولفه دیگر خواب غفلت و بی توجهی مسوولان ودولت سابق در ایجاد این شرایط است که اگر فکری نشود دامن گیر مسوولان فعلی هم خواهد شد.
انتهای پیام
نظر شما