کد خبر 4513
۲ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۰

رفیعی آتانی:

تولید دانش در بستر علوم انسانی اسلامی باید با عرصه عمل پیوند بخورد

تولید دانش در بستر علوم انسانی اسلامی باید با عرصه عمل پیوند بخورد

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: تولید دانش در بستر علوم انسانی با نگاه دینی اگر با عرصه عمل پیوند و گره نخورد، نه تنها رشد نمی کند، بلکه معنا و کارکرد اصلی خود را نیز از دست می دهد.

 به گزارش نمایندگان ما، عطاء الله رفیعی آتانی در دیدار با آیت الله محمود رجبی رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) خاطرنشان کرد: فلسفه علوم انسانی، مانند اقتصاد اسلامی، مدیریت اسلامی و جامعه شناسی اسلامی و ...  حل مسائل زندگی است و به این معناست که می خواهیم یک روشی به وجود آید که با نگاه دینی مسائل زندگی را حل و فصل کنیم.

قائم مقام مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی بیان داشت: شرایط کشور امروز حساس و پرمساله است؛ هر چند با چالش های زیادی مواجه هستیم ولی برای اندیشه دینی یک فرصت مهمی ایجاد شده است که قدرت خود را در این عرصه ها نشان دهد.

 رفیعی آتانی بیان داشت: امروز ما در عرصه های مختلف سیاستگذاری، قانونگذاری و اجرا، به  پشتیبانی فکری برای عمل نیاز داریم، اقتضای ذاتی این شرایط آن است که حوزه های علمیه و پشتیبانان فکری نظام، با تمام توان و قوت خود به کمک اهل عمل، بشتابند.

وی با اشاره به هماهنگی میان ارکان نظام در شرایط کنونی گفت: امروز دست مسئولان نظام به سمت حوزه های علمیه، موسسات و مراکزی که امکانات فکری در اختیار دارند، دراز است و به تک تک تصمیاتی که گرفته می شود می توانندکمک فکری کنند.

 رفیعی آتانی بیان داشت: همه کسانی که به نوعی در در فرآیند تصمیم گیری کشور دخالت دارند، باید از پشتیبانی فکری، معارف و دانش دینی بهره مند باشند.

وی با اشاره به اینکه در برخی زمینه ها، احساس می شود که ما کوتاهی کردیم، گفت: ما حتی به پرسش های اساسی که در این عرصه ها نیاز است، پاسخ نداده ایم، مثلا، در آستانه برنامه هفتم توسعه، نمی دانیم از نظر مبانی فکری، پیشرفت کشور را
با چه شاخصه ای باید بسنجیم، و بگوییم مسیر کشور به سمت پیشرفت است و یا نه؟

 رفیعی آتانی بیان داشت: اکنون در فصل تخصیص بودجه، سه هزار و هفتصد هزار میلیارد تومان بودجه کشور است که سرانه این عدد بیش از ۴۳ میلیون تومان برای هر ایرانی می شود، سوال این است که از نظر مبنایی، ملاک این تخصیص چیست؟

وی ادامه داد: دست ما از نظریه عدالتی که کمک کند و بگوید شما با چه ملاکی باید این تخصیص ها را در بودجه انجام دهید، خالی است؛ اکنون تکلیف ما روشن نیست که دولت تا چه اندازه باید در اقتصاد، فرهنگ و ... دخالت کند و یا چقدر می تواند دخالت کند، ما برای این سوالات پاسخ می خواهیم.

 رفیعی آتانی خاطرنشان کرد: اکنون مشخص نیست که فرق بین بهره بانکی و ربای حرام شرعی چیست؟ تکلیف را روشن نمی کنیم که آیا بهره ای که در سیستم بانکی هست همان ربایی است که شرع آن را حرام کرده است؟ تکلیف کسی که قرار است در این حوزه ها سیاستگذاری و قانونگذاری کند، معلوم نیست.

وی افزود: اساسا مسئولیت دولت جهت تحقق عملی و تعیین احکام شرعی در جامعه چیست؟ اساسا با چه ملاک هایی می توان میزان پیشرفت دینداری در جامعه را ارزیابی و اندازه گیری کرد؟ یا سوال مهمی نظیر مبانی و دلایل وظایف فراملی در جمهوری اسلامی، پاسخ جدی و بنیادین طلب می کند.

وی از مدیران موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) درخواست کرد: این موسسه در مورد پرسش هایی که پاسخ های آن به نظام تصمیم گیری و قانونگذاری در کشور کمک کند، کمک فکری کند و معارف ما برای پاسخ دادن به پرسش های سیاستگذاران فراروی شود.

وی با بیان اینکه امروز به جای مطالبه گری باید به سمت عمل کردن برویم، گفت: در شرایطی که تمام ارکان کشور در اختیار یک رویکرد اصیل انقلابی و بنیادین قرار گرفته است، نباید فرصت را از دست بدهیم و در نقاط آغازین کار بمانیم

آیت الله محمود رجبی خاطرنشان کرد: اگر ما بتوانیم معارف دینی خود را با مقام عمل پیوند دهیم علاوه بر حل مشکلات و رفع چالش ها، خود این مبانی در بین مخاطب نیز جاذبه های بیشتری پیدا خواهد کرد.

وی ادامه داد: متاسفانه، در خیلی از زمینه ها، چیزی را عرضه می کنیم که مخاطب به آن احساس نیاز نمی کند.
وی ضمن اعلام آمادگی برای همکاری بین موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) با مرکز پژوهش ها و مرکز تحقیقات اسلامی مجلس خاطرنشان کرد: ما باید با همکاری همدیگر، خلاء ها و نیازها را شناسایی و با همفکری و تعامل، داشته های خود را برای رفع این نیازها به هم پیوند دهیم.

آیت الله رجبی با بیان اینکه تحقیقات و آموزش های ما باید هدفدار و جهت دار شود، گفت: اکنون محققان و فارغ التحصیلانی در رشته های مختلف در دوره دکتری تربیت می شوند، ولی زمینه به کار گیری آنها برای رفع نیازهای نظام فراهم نیست.
وی ادامه داد: باید از ظرفیت نیروی انسانی و محتوای غنی تولید شده در حوزه های علمیه به مراتب بیشتر از این استفاده شود.
آیت الله رجبی همچنین یکی از مشکلات فعلی کشور را فاصله میان تئوری و عمل دانست وگفت: در مقام عمل باید با نیازها و چالش ها آشنا شویم و محقق و پژوهشگر ما، باید متن جامعه را درک کند و برای آسیب ها و نیازها تحقیق کند.

وی ادامه داد: همانگونه که در مباحث فقهی، موضوع شناسی تعیین می کند که حکم چه باشد و سوال به هر طریقی که باشد مجتهد نیز به همان شیوه جواب می دهد، باید واقعیت های روز جامعه را بشناسیم و بر اساس آنها، سوال، پرسش و تحقیق کنیم.
رئیس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) گفت: رهبر معظم انقلاب در پیوست حکم هیات امنای موسسه، بر انجام تحقیقات کاربردی، حضور فقه با معنای عام خود در همه عرصه های اجتماعی و غنی سازی فقه معاصر، تاکید کردند.

آیت الله رجبی گفت: فقه معاصر همین مسائل مبتلابه و عینی متن جامعه است، بنابراین ما طبق پیوست حکم، موظف هستم تحقیقات و آموزش های خود را در مسیر رفع مشکلات کشور جهت دهیم و در این راستا نیاز به همکاری با مراکزی مانند مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و مرکز پژوهش ها داریم.

در پایان مقرر شد، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس و موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) در زمینه های مختلف با هم همکاری داشته باشند و هر سه ماه یکبار نیز گزارشی از فعالیت ها و روند پیشرفت تعامل فی مابین فراهم شود.

انتهای پیام

کد خبر 4513

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 9 =