پایگاه خبری تحلیلی نمایندگان ما، پس از اینکه طرح شفافیت آرا در مرحله اول نتوانست با کسب آرا به تصویب برسد، باز هم برخی از نمایندگان مجلس پیگیر آن شدند و نسبت به اجرای آن تاکید کردند، این طرح تاکنون دوبار به صحن آمده است، در نسخه اول دامنه شفافیت خیلی بازتر و وسیعتر دیده شده بود و شفافیت بیشتری در آن مدنظر بود.
طرح شفافیت آرای نمایندگان یکی از اولین طرحهایی بود که در مجلس یازدهم تدوین و به کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس بهعنوان کمیسیون تخصصی ارجاع شد.
کمیسیون تدوین مجلس بلافاصله به طرح ورود کرد اما بهدلیل اینکه طرح مذکور نواقصی داشت، کارگروه با حضور کارشناسان برای ارزیابی طرح تشکیل شد که در نهایت گزارش کمیته مربوطه در کمیسیون بررسی و تصویب و به جلسه علنی ارجاع شد، اما این طرح چون مربوط به تغییر آییننامه داخلی مجلس بود نیاز به 2سوم آرای نمایندگان داشت که با اختلاف 2 الی 5 رأی این طرح تصویب نشد.
البته از جمله نواقصی که این طرح داشت این بود که نهادی مانند شورای عالی امنیت ملی و نهاد های اینگونه نباید مباحث و موضوعات آن علنی شود چون در آنجا ما با دشمن مواجه هستیم و امنیت ملی کشور اقتضاء میکند که موضوعات با یک طبقهبندی خاصی علنی شود.
زمانی که طرحی در جلسه علنی رد شد از دستورکار خارج میشود اما بر اساس ماده 130 آییننامه داخلی مجلس میتوان مجدداً طرحی را که رد و از دستورکار خارج شده با امضای 50 نماینده دوباره در دستورکار قرار داد.
در نتیجه این طرح دوباره برای انجام اصلاحات به کمیسیون تدوین آییننامه ارجاع شد و اعضای کمیسیون بلافاصله اقدامات لازم را انجام دادند البته نکتهای از طرح حذف نشد بلکه چند مورد از جمله شفاف شدن مصوبات و تصمیمات هیئت رئیسه به طرح اضافه شد.
و پس از جمعبندی در کمیسیون، طرح برای در دستورکار قرار گرفتن تقدیم هیئت رئیسه مجلس شد؛ البته چند هفتهای است که طرح شفافیت آرا از سوی هیئت رئیسه در دستورکار هفتگی قرار میگیرد اما در دستورکار روزانه قرار نگرفته است.
علت اینکه در این طرح فقط شفافیت آرای نمایندگان مجلس آمده است این است که کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس نمیتواند درباره هیات دولت تصمیم بگیرد یا مثلا درخصوص شورای شهر باید کمیسیون اجتماعی یا کمیسیونهای دیگر بررسی شود.
در صورتی که طرح شفافیت آرا مجدداً از سوی نمایندگان رد شود، طرح بهطور کلی از دستورکار مجلس خارج میشود.
انتهای پیام
نظر شما