کد خبر 5321
۹ فروردین ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۴

نگاهداری:

شفافیت به ابزاری برای فشار به نمایندگان تبدیل نشود

شفافیت به ابزاری برای فشار به نمایندگان تبدیل نشود

 رییس مرکز پژوهش های مجلس گفت: در حال حاضر جلسات مجلس به صورت زنده پخش می شود که نمونه بارز شفافیت است. بخش دیگر از عملکرد نمایندگان شامل نحوه حضورشان در جلسات صحن و کمیسیون ها هم به صورت شفاف بیان می شود.

به گزارش نمایندگان ما، بابک نگاهداری رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی شفافیت آرای نمایندگان را همچون دو لبه تیغه‌ی عوام گرایی و کارآمدی توصیف کرد که در صورت آماده نبودن زیرساخت های آن، به ابزاری برای فشار به نمایندگان برای اتخاذ تصمیم های غیر کارشناسی تبدیل خواهد شد.

وی گفت: رئیس مجلس بر موضوع شفافیت تأکید دارد و اولین فردی بود که طرح شفافیت آرا را امضا کرد. فراموش نکنیم که قوه مقننه در میان سایر قوا و دستگاه ها از شفاف‌ترین قوای کشور است و به طور معناداری در موضوع شفافیت با سایر قوا فاصله دارد. درست است که مجلس در این باره پیش قدم شده و این موضوع را توسعه می‌دهد تا وضع موجود ارتقا پیدا کند اما باید شفافیت را در سایر قوا هم دنبال کرد. درباره شفافیت، مرکز پژوهش‌ها در دی ماه سال ۱۴۰۰ گزارشی را منتشر کرد که در آن شفافیت از چند بعد مورد بررسی قرار گرفت و شامل شفافیت در فرایندهای قوه مقننه، دستور جلسات صحن و کمیسیون‌ها و موارد دیگر است.

رییس مرکز پژوهش های مجلس افزود: در حال حاضر جلسات مجلس به صورت زنده پخش می‌شود که نمونه‌ بارز شفافیت است. بخش دیگر از عملکرد نمایندگان شامل نحوه حضورشان در جلسات صحن و کمیسیون‌ها هم به صورت شفاف بیان می‌شود. حتی حضور و غیاب آن‌ها هم درج می‌شود، این‌ها بدان معناست که قدم‌هایی در مجلس برای شفافیت برداشته شده است.

نگاهداری گفت: البته ممکن است عده‌ای به موضوع شفافیت آرای نمایندگان اشاره کنند مبنی بر اینکه آرای هر نماینده به موارد قابل بحث در مجلس مشخص شود؛ برای رسیدن به این موضوع باید زیرساخت‌های تخصصی لازم فراهم شود که در غیر این صورت مجلس به سمت عوام‌گرایی حرکت می‌کند. باید نهادهای واسطه‌ای تخصصی رابط بین مجلس و مردم باشد که اگر این اتفاق رخ ندهد نتیجه عکس خواهد داشت.

رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی گفت: اگر بدون فراهم شدن زیرساخت ها و فرهنگ سازی، آرای نمایندگان مشخص شود، ممکن است نماینده بدون در نظر گرفتن منافع و مصالح ملی تحت تأثیر فشار گروه‌های مختلف قرار گرفته و آرای خود را تغییر دهد و حتی منافع صنفی و فردی نسبت به منافع ملی ارجح داده شود. پس باید با سازوکاری این وضعیت را پیش برد که هم شفافیت وجود داشته باشد و هم صرفا طرح شفافیت به موضوعی برای فشار به نماینده تبدیل نشود. بدان معنا که نماینده به خاطر حوزه انتخابیه و آرای محلی، منافع ملی را کنار نگذارد.

نگاهداری گفت: برای ایجاد شفافیت به کار کارشناسی آن هم بدون عجله نیاز است. قبل از آن هم باید فرهنگ و ذهنیت‌ها تغییر کرده که همه این ها به زمان نیاز دارد. باید با جدیت شفافیت را جلو برد نه اینکه یکدفعه بدون توجه به زیرساخت‌ها قانونی را تصویب کنیم که نتیجه عکس دهد و شاهد عوام‌گرایی باشیم. اگر شفافیت درست اجرا شود کارآمدی و مردمی سازی را به همراه دارد، این همان چیزی است که رئیس مجلس در چهار شعار کارآمدی، شفاف‌سازی، هوشمندسازی و مردمی سازی دنبال می‌کند.

وی در ادامه گفت: شفافیت با هوشمندسازی و مردمی سازی در ارتباط است به همین دلیل تأکید دارم که برای شفافیت باید زیرساخت‌ها و بررسی‌های کارشناسی وجود داشته باشد که برعکس آن منجر به ایجاد حساسیت هایی نسبت به مجلس می شود. در راستای ایجاد شفافیت هم مجلس در بودجه سال آینده تصویب کرد، حقوق نمایندگان شفاف شود. این یعنی نمایندگان به دنبال شفافیت هستند و در این راه گام برمی‌دارند.

نگاهداری گفت: باید موضوع شفافیت در عرصه رسانه‌ها تبیین شده و تبدیل به یک گفتمان اجتماعی شود که مردم برای آن آماده باشند بدان معنا که حفظ منافع ملی و مصالح کشور اولویت است و این موضوع در آرای نمایندگان لحاظ می شود نه اینکه صرفا به موضوعات با نگاه صنفی و بخشی نگاه شود. به عبارت دقیق تر فرهنگ‌سازی در شفافیت مهم است و بعد از آن می‌توان وارد شفافیت آرا شد.

انتهای پیام

کد خبر 5321

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 3 =