به گزارش نمایندگان ما، طرح تشکیلات و آیین دادرسی مراجع شبه قضایی توسط دفتر مطالعات حقوقی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسشلامی تهه و تدوین شد.
«مراجع شبه قضایی پ» در راستای قضازدایی، کاهش اطاله دادرسی و تحقق اصل تخصص در رسیدگی و نیز در جهت رسیدگی به تخلفات، اختلافات و شکایات در دستگاه های اجرایی تشکیل شده اند.
متأسفانه در ایران از همان ابتدا تشکیل چنین مراجعی، با این اندیشه که این مراجع همانند مراجع عمومی قضایی نیستند، چندان مورد توجه قرار نگرفتند و در عین حال به دلیل ماهیت متفاوت این اختلاف ها، به مرور زمان مراجع رسیدگی خاصی به صورت مجزا برای انواع دعاوی اداری شکل گرفت.
این رویکرد باعث شد تا هم اکنون تعداد زیادی از این مراجع بدون توجه به اقتضائات شبه قضایی بودن آنها به وجود آیند که این امر تشتت و ناهماهنگی در قوانین و مقررات مؤسس آنها و عدم پیروی از یک نظام خاص و واحد را ایجاد کرده است که در بعضی موارد با اصول دادرسی سفانه نیز در تعارض است.
این مراجع به دلیل اینکه نه عمل قضایی صرف است و نه عمل اداری صرف، بلکه دارای هر دو ویژگی است، نیازمند آیین دادرسی مخصوص به خود است و با وجود تشتت و پراکندگی مراجع مذکور، به دلیل اشتراکات در ویژگی های خاص خود، امکان ارائه طرح آیین دادرسی مراجع شبه قضایی واحد امکان پذیر است.
با توجه به این مشکلات و ضعف ها «طرح تشکیلات و آیین دادرسی مراجع شبه قضایی» شامل «ساماندهی تشکیلات مراجع شبه قضایی»، «ترتیب رسیدگی و صدور حکم در این مراجع»، «رعایت اصول دادرسی منصفانه در مراجـع مذکور» و «کیفیت اعتراض به آرای این مراجع» پس از برگزاری جلسات متعدد با کارشناسان و صاحب نظران این حوزه و همچنین آسیب شناسی و تحلیل لایحه معاونت پژوهش و ترویج قانون اساسی معاونت حقوقی ریاست جمهوری، مشتمل بر ۸ فصـل و ۵۲ ماده توسط دفتر مطالعات حقوقی مرکز پژوهش های مجلس تهیه و تدوین شد.
انتهای پیام
نظر شما