به گزارش نمایندگان ما، علی اکبر علیزاده نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی درباره گرانی آرد و ماکارونی در کشور و ارتباط آن به مسئله حذف ارز ترجیحی گفت: سر و کله پدیده ارز ترجیحی در دولت دوازدهم پیدا شد. مسئله اصلی کشور این بود که مستضعفان یا دهکهای پایین جامعه در فشار زندگی کمتر قرار بگیرند؛ اما بهخاطر فاصله بسیار زیاد ارز ترجیحی و ارز آزاد، جاذبه شدیدی برای رانت خواری ایجاد شد.
نماینده مردم دامغان در مجلس یازدهم به ماجرای اختصاص ارز ترجیحی به کالاهای غیرضرور اشاره کرد و گفت: در شرایطی که دولت با کمبود ارز ترجیحی مواجه بود، این ارز به عده خاصی داده میشد. به عبارت دیگر۸۰ تا ۹۰ درصد آن بدل به رانت میشد و در نهایت به گروه هدف نمیرسید.
در دولت دوازدهم بیش از ۱۰۰ میلارد دلار ارز ترجیحی نهاده دامی به گروه هدف نرسید
امروز قاچاق گندم به صفر رسیده است
این عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس درباره مصداق نرسیدن ارز ترجیحی به گروههای هدف، گفت: دولت قبل میخواست نهادههای دامی را با ارز ترجیحی وارد کنند، تا این نهادهها با قیمت ارزان به دامداران و طیورداران برسد. در نهایت دولت میخواست لبنیات، گوشت، مرغ و روغن ارزان را به دست مردم برساند. نهایتا نهاده به وفور در بازار آزاد موجود شد، اما در سیستمی دولتی چیزی وجود نداشت.
علیزاده برمی با بیان این که در ماجرای ارز نهادههای دامی بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار به اسم ارز ترجیحی بدل به رانت شد، گفت: سال گذشته مجلس با اصلاح قیمت گندم، قیمت این کالا را به قیمت جهانی بدل کرد و این در حالی بود که دولت قبل گندم را زیر قیمت میخرید. خریدی که باعث قاچاق میشد. امروز قاچاق گندم در ایران نزدیک به صفر است. حالا بعضی به سراغ آرد رفتند تا از یارانه آرد استفاده کنند.
هر کیلو آرد ۱۳ هزار تومان برای دولت هزینه دارد و کمتر از هزار تومان به دست نانوا میرسد
نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی درباره نحوه خرید و عرضه آرد توسط دولت، اظهار کرد: دولت برای اینکه مردم نان ارزان داشته باشند، گندم را به قیمت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان میخرد، آن را به سیلو میریزد و از آنجا به کارخانه آرد میبرد و آنها را کیسه میکند تا به نانوا برساند. هر کیلو آرد برای نظام ۱۳ هزار تومان خرج برمیدارد؛ اما مبلغ هر کیسه آرد ۸۶۰ تا تک تومان است. یکی از نتایج منفی این سیاست، خلق حدود یک میلیون تومان آرد در هر کیسه آرد بود. هر کس سعی میکرد آرد سهمیهای را پنهان کند و نان را به قیمت آزاد به مردم بفروشد.
سال گذشته مقدار زیادی ماکارونی یا همان آرد کیلویی ۱۳ هزار تومان صادر کردیم
علیزاده برمی افزود: با قاچاق این کالا، یارانهای که برای مردم خودمان کنار گذاشته بودیم، به کشورهای دیگر صادر میشد. ماکارونی هم همین است. سال گذشته مقدار زیادی صادرات ماکارونی داشتیم که در حقیقت صادرات همان آرد یارانهای بود. آردی که گندمش کیلویی ۱۳ هزار تومان برای دولت هزینه دارد.
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به تأثیرات خشکسالی ایران به گرانیهای اخیر گفت: سال گذشته به خاطر خشکسالی ۴.۵ میلیون تن گندم از کشاورز خریدیم و به اجبار ۷ میلیون تن گندم وارد کشور شد. خشکسالی باز هم ادامه دارد و اکثر کشورهای منطقه درگیر این خشکسالی هستند؛ بنابراین نیاز به مواد غذایی تشدید شده است.
۳۰ درصد غذای دنیا از منطقه اوکراین و روسیه تأمین و تولید میشود
علیزاده برمی درباره جنگ روسیه و ناآرامیهای حوزه اوراسیا گفت: این جنگ یک جنگ معمولی برای امنیت غذایی نیست. ۳۰ درصد غذای دنیا از منطقه اوکراین و روسیه تأمین و تولید شده است. روسیه اعلام کرده که گندمم را فقط به کشورهای دوست میفروشم. اوکراین هم به علت جنگ چیزی نکاشته که بخواهد برداشت کند. در نهایت فاصله زیادی میان عرضه و تقاضا ایجاد شده است. بسیاری از کشورهای دنیا شروع به جمع آوری آذوقه کردند. ترکیه تعرفههای غذایی خودش را صفر کرده است. آلمان اعلام کرده که مازاد گندم را صادر نمیکنم. در ایران اما به دلیل آرد یارانهای چیزی حدود ۴.۵ مییون تن مصرف مازاد داشتیم که احتمال قاچاق آن وجود دارد.
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: مجلس برای این بحران پیشنهاد کرده که اگر دولت میخواهد ارز ترجیحی را خارج کند، باید کالا برگ تعریف کند تا به دست مصرف کننده برسد؛ اما سرعت حوادث به گونهای بود که نمیشد تغییرات را انجام نداد؛ چرا که صدور کالابرگ زمانبر است. سرمایه ما در حال خروج از کشور است؛ پس باید قیمت صنف و صنعت به قیمت روز بدل میشد. با این کار، طبیعتا قاچاق از این منطقه صرفه اقتصادی ندارد؛ چرا که قیمت ماکارونی بالا رفته است. اگر هم کسی صادر کند، واقعا پول برای کشور میآورد.
ارز ترجیحی برای مردم حذف نمیشود
دولت موقتا مبلغ نقدی به خانوارها برای جبران گرانیها میدهد
این نماینده مجلس نسبت به گران نشدن نان اطمینان خاطر داد و گفت: برای جلوگیری از قاچاق آرد، کاری کردیم که بتوانیم پول یارانه را به مردم بدهیم و آرد را به قیمت آزاد به نانوایی بدهیم. اما مردم با همان قیمت قبلی نان را دریافت کنند. به عبارت دیگر ارز ترجیحی برای مردم حذف نمیشود بلکه برای قاچاقچی ها حذف میشود. این اتفاق ۴ تا ۴.۵ میلیون تن صرفه جویی گندم را به دنبال خواهد داشت. به راحتی میتوانیم غذای مردم را تأمین کنیم. نمیتوان با غذای مردم بازی کرد. امنیت غذایی یکی از پایههایی امنیت است. از طرف دیگر خود نان یکی از موضوعات مهم است.
وی درباره کالابرگ الکترونیکی گفت: به هر سرپرست خانوار کالابرگ داده میشود که با آن کالابرگ اجازه دارید فقط مواد غذایی تهیه کنید. پول نیست. کارت اعتباری برای موارد خاصی است. این مسئله نیازمند زیرساخت هایی است که اجرایی شدنش نیازمند زمان است. ما نمیتوانیم منتظر بمانیم که ۴ میلیون تن گندم بیرون رود و امنیت غذایی کشور به خطر بیفتد. شبیه سیلی است که قرار است سیلبندی قوی ایجاد شود. باید فکری کوتاه مدت برای سیل میشد.
نماینده مردم دامغان در مجلس با تأکید بر محدودیتی برای مصرف نان وجود ندارد و قیمت نان به هیچ وجه تغییری نکرده است، از دولت خواست که نظارتش بر بازار را بیشتر کند.
علیزاده برمی با اشاره به گرانی ماکارونی گفت: دولت میخواهد موقتا مبلغ نقدی به خانوارها برای جبران گرانیها بدهد. افرادی که میخواهند سوء استفاده کنند، این وضعیت به وضعیت سابق برخواهد گشت. مردم عزیز ما در آینده متوجه خواهند شد که در آینده بسیاری از کشورها در بحث امنیت غذایی مشکل خواهند داشت، ما مشکلی نخواهیم داشت بعد متوجه خواهند شد که این اقدامات چه برکاتی داشته است.
انتهای پیام
نظر شما