کد خبر 6348
۱۱ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۱۶

گزارش؛

قانون جهش تولید و تامین مسکن مهمترین مصوبه کمیسیون عمران در یک سال اخیر

قانون جهش تولید و تامین مسکن مهمترین مصوبه کمیسیون عمران در یک سال اخیر

عملکرد کمیسیون عمران مجلس در اجلاسیه دوم مجلس یازدهم نکات قابل تاملی را در خود جای داده که عمده آن متمرکز بر ساماندهی بازار پرتلاطم مسکن و اجرای دقیق قانون جهش تولید و تامین مسکن و همچنین اجرای هر چه سریع‌تر طرح های آبرسانی به روستاهای دارای تنش آبی بوده است.

به گزارش نمایندگان ما، طبق آئین‌نامه مجلس شورای اسلامی کمیسیون عمران در محدوده راه و ترابری، مسکن، عمران شهری و عمران روستایی و امور عمرانی شهرداری ها و دهیاری ها فعالیت دارد. این کمیسیون در اجلاسیه دوم مجلس یازدهم تاکنون پس از تشکیل و انتخاب هیات رئیسه حدود ۱۲۶ جلسه برگزار کرده و کارگروه‌های ذیل این کمیسیون تخصصی مجلس نیز ۶۲ جلسه را در طول این مدت داشته‌اند.

در بازه زمانی اجلاسیه دوم دوره یازدهم تا تدوین این گزارش ۲۷ طرح و لایحه مورد بررسی قرار داده است و این کمیسیون ۱۴ فقره از آنها را بررسی کرده است.

بر اساس این گزارش طرح جهش تولید و تامین مسکن، لایحه مشارکت عمومی خصوصی، طرح اصلاح ماده ۱۰۰ قانون شهرداری‌ها، اصلاح قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، لایحه موافقنامه حمل و نقل بین‌المللی جاده‌ای مسافر و کالا بین دولت جمهوری اسلامی ایران و شورای فدرال سوئیس، لایحه تصویب اصلاحات کنوانسیون بین‌المللی استانداردهای آموزش، صدور گواهینامه و نگهبانی برای دریانوردان،  لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلامی افغانستان در خصوص ارتباط بین‌المللی راه‌آهن، لایحه موافقتنامه خدمات هوایی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری صربستان، طرح اصلاح قانون حمایت از بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده پیرامون حرم مطهر امام رضا(ع) و حرم مطهر حضرت معصومه (س)، لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به موافقتنامه اروپایی حمل و نقل محصولات خطرناک از طریق جاده، لایحه آیین نامه موسسه های به رسمیت شناخته شده (آ-اُ) در زمینه ارائه خدمات صدور گواهینامه‌های قانونی فنی و ایمنی دریایی الحاقی به کنوانسیون بین المللی ایمنی جان اشخاص در دریا(سولاس)، لایحه موافقتنامه سرویس‌های هوایی دوجانبه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت عراق و  بندها و تبصره‌های ارجاعی لایحه بودجه ۱۴۰۱ کل کشور به کمیسیون عمران، طرح کنترل و ساماندهی اجاره بها املاک مسکونی و طرح ساماندهی ساخت و ساز در محدوده حریم روستاها و مقابله با زمین  خواری، لایحه اصلاح قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت و طرح کاهش تعرفه‌ بنگاههای معاملاتی از جمله طرح ها و لوایح بررسی شده در کمیسیون عمران طی یک سال گذشته است.

قانون جهش تولید و تامین مسکن مهمترین مصوبه کمیسیون عمران در یک سال اخیر

طرح‌ها و لوایح مهم بررسی شده در کمیسیون عمران طی یک سال گذشته:

جهش تولید و تامین مسکن: بهارستان نشین‌ها با هدف ساماندهی بازار پرتلاطم مسکن و جبران کمبود خانه که عرضه و تقاضا در این بازار را برهم ریخته است، طرح جهش تولید و تامین مسکن را تصویب کردند تا نقشه راه تامین ۳ مولفه مهم در ساخت مسکن یعنی تسهیلات، زمین ارزان قیمت و مصالح ساختمانی ترسیم شود و براساس آن دولت مکلف شود طی چهار سال به صورت سالانه یک میلیون واحد مسکونی تولید کند. بی تردید با تحقق این مهم عرضه مسکن به بازار افزایش یافته و زمینه کاهش قیمت‌ها فراهم می‌شود.

طرح انتقال آب دریا از دریای عمان به سیستان و بلوچستان: یکی دیگر از مصوبات بسیار مهم کمیسیون عمران است تا منابع آبی پایدار برای استان پهناور سیستان و بلوچستان تامین و یک بار برای همیشه مشکل کهن کمبود آب این منطقه برطرف شود.

طرح اصلاح قانون حمایت از بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده پیرامون حرم مطهر امام رضا(ع) و حرم مطهر حضرت معصومه (س) : اگرچه بیش از ۱۵ سال از تصویب قانون بهسازی بافتهای فرسوده اطراف حرمهای مطهر میگذرد ولی به علت مشکلاتی که در این قانون وجود دارد زمینه اجرایی شدن آن فراهم نشده است. پیش بینی یک صندوق در سطح ملی، برای استانهای موضوع این قانون باعث شده تا استانها به یک ساختار سراسری اعتماد نکرده و منابع استانی خود را در اختیار این صندوق قرار ندهند لذا با ارائه این طرح برای هر حرم یک صندوق تاسیس و تسهیلات دیگری درنظر گرفته می‌شود تا این مشکل کاملا بطرف ‌شود.

طرح کنترل و ساماندهی اجاره بها املاک مسکونی؛  یکی از مشکلات اساسی مردم به ویژه در موارد بروز بحران های اقتصادی رشد افسار گسیخته نرخ اجاره بهای واحدهای مسکونی است و بخش قابل توجهی از هزینه های خانوارها به این موضوع اختصاص پیدا می کند؛ تاکنون هیچ راهکار کنترلی موثر و یا قیمت گذاری در خصوص این موضوع مهم صورت نگرفته و صرفا ستاد ملی کرونا چندی قبل مصوبه ای در مورد املاک استیجاری و مستاجران داشت که به دلیل فقدان ضمانت اجرای کافی توفیق قابل توجهی در این حوزه به دست نیاورد  از این رو نمایندگان مجلس ماه‌ها در جلسات متعدد با حضور کارشناسان و مختصصان و مسئولان مربوطه بر روی طرحی کار کردند تا این گره کور را باز کنند، حاصل این جلسات طرحی با عنوان کنترل و ساماندهی اجاره بها املاک مسکونی بود که بررسی دوفوریتی آن با اکثریت آرای نمایندگان دغدغه مند در صحن علنی مجلس به تصویب رسیده و سپس برای چکش کاری بیشتر به کمیسیون عمران ارجاع شد، اعضای این کمیسیون تخصصی نیز طرح مذکور را مورد بررسی قرار داده و با کلیات آن موافقت کردند و در حال بررسی، رفع مشکلات و پخته تر کردن طرح در کمیسیون با حضور مسئولان و متخصصان هستند.

لایحه مشارکت عمومی خصوصی؛  از آنجا که تکمیل پروژه‌های عمرانی یکی از مشکلات موجود است، وکلای مردم در خانه ملت با بررسی این لایحه در تلاش‌اند، شرایط را برای واگذاری پروژه های عمرانی به بخش خصوصی و مردم فراهم کنند.

طرح اصلاح ماده ۱۰۰ قانون شهرداری‌ها؛  با تصویب این طرح از تخلفات ساخت و ساز جلوگیری می‌شود.

سوال نمایندگان از وزرا

دربازه زمانی تدوین این گزارش، از میان سوال‌های واصل شده به کمیسیون عمران، ۹۵ سوال از وزرای نیرو و راه و شهرسازی در کمیسیون مورد بررسی قرار گرفته است.

تحقیق و تفحص

طی یک سال گذشته ۶ تحقیق و تفحص به کمیسیون عمران ارجاع شده که از جمله مهترین آنها می‌توان به تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور و تحقیق و تفحص از سازمان بنادر و دریانوردی اشاره کرد. همچنین تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور، تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای کشور، تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت آب و فاضلاب شیراز و خوزستان نیز از جمله درخواست‌هایی بوده که صحن کمیسیون مورد بررسی قرار گرفته است.

نشست‌های نظارتی؛ عملکرد وزارت راه و شهرسازی در اجرای قانون جهش تولید مسکن زیر ذره بین کمیسیون

علاوه بر اقدامات نظارتی فوق الذکر کمیسیون عمران به منظور نظارت بر اجرای قوانین، کسب اطلاع از کم و کیف اداره امور کشور، دریافت و بررسی گزارش‌های عملکردی و نظارتی ۴۳ جلسه با وزرای نیرو، نفت، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت و... را در کارنامه خود به ثبت رسانده است که از جمله مهمترین آنها می‌توان به جلسات متعدد با وزیر راه و شهرسازی در خصوص نظارت بر روند اجرای قانون جهش تولید و استماع گزارش وزیر در خصوص اقدامات انجام شده در جهت تحقق هدف ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی، اشاره کرد.

همچنین جلسه با وزیر نیرو در خصوص استماع گزارش وزیر در خصوص آبرسانی به روستاهای کشور و ارزیابی برنامه وزیر برای تامین آب روستاها و شهرهای دارای تنش دیگر جلسه مهم کمیسیون عمران با وزرای دولت بوده است.

با توجه به لزوم بهسازی و بازسازی راه‌های مواصلاتی و روستایی، مجلس شورای اسلامی مطابق با حکم بند (ز) تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور وزارت نفت را مکلف کرد، نسبت به تحویل معادل ۱۵۰ هزار میلیارد ریال نفت خام و همچنین معادل ۱۹۰ هزار میلیارد ریال نفت خام بر اساس حکم بودجه ۱۴۰۱ به دستگاه‌های اجرایی اقدام کند.  لذا کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی برای اجرای دقیق این حکم قانونی، جلساتی را با وزیر نفت و سازمان بورس برگزار کرد؛ هر چند وزارت نفت نسبت به اجرای دقیق آن طفره رفته اما کمیسیون عمران در ضرب الاجلی دو هفته وزارت نفت را مکلف کرد تا وضعیت پرداخت قیر به دستگاه‌های اجرایی را تعیین تکلیف کند.

در کنار نشست با وزرا، اعضای کمیسیون عمران با هدف پیگیری موضوعات مربوطه جلسات متعددی را با سایر مسئولان اجرایی برگزار کردند که از جمله مهترین آنها می‌توان به نشست با فرمانده قرارگاه سازندگی بسیج در خصوص پروژه های عمرانی بسیج سازندگی، بررسی گسترش پهنه فرونشست تهران و پایش فعالیت گسلهای اطراف تهران با حضور وزیر راه و شهرسازی و شهردار تهران، گزارش پروژه‌های مسکن کمیته امداد حضرت امام خمینی (ره) با حضور رئیس کمیته امداد، استماع گزارش و برنامه های مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران، دیدار و نشست با آیت الله اعرافی، نشست مشترک با رئیس ستاد مدیریت بحران، رئیس سازمان هواشناسی، معاونان وزارت نیرو و کلیه دستگاه‌های اجرایی برای بررسی ارائه گزارش در خصوص مناطق سیل زده جنوب کشور اشاره کرد.

همچنین در جلسات متعددی با حضور رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی وضعیت اجرای طرح‌های هادی روستایی را مورد بررسی و ارزیابی قرار دادند. نشست مشترک با رئیس ستاد مدیریت بحران و سایر دستگاه های اجرایی جهت بررسی زلزله استان‌های چهارمحال و بختیاری و اندیکا خوزستان و نیز نشست با وزرای راه و شهرسازی و جهاد کشاورزی درخصوص بررسی اراضی معوض تعاونی‌های مسکن جهاد و زیتون، نشست مشترک با معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در خصوص نقش اقتصاد دانش بنیان در بخش مسکن و حمل و نقلیه واستماع گزارش و برنامه های  شهردار تهران در مورد بافت های فرسوده و حمل و نقل در شهر تهران از جمله نشست های نظارتی کمیسیون عمران در اجلاسیه دوم مجلس شورای اسلامی است.

کارنامه یکساله کمیسیون عمران مجلس

اعمال ماده ۲۳۴ آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی

طبق آئین نامه داخلی مجلس در صورتی که رئیس جمهور، وزرا یا دستگاه‌های زیرمجوعه های آنها از انجام تکالیف خود استنکاف کند، با موافقت وکلای ملت در خانه ملت پرونده تخلف آنها برای بررسی به قوه قضاییه ارسال می‌شود که ۳ موضوع مشکلات موجود در اراضی منطقه آزاد اروند و ستاد مدیریت بحران استان سمنان و تخلفات مربوط به شهرداری همدان ذیل این ماده در کمیسیون عمران در حال بررسی است.

نظارت میدانی؛ ارزیابی آخرین وضعیت اجرای پروژه های عمرانی کشور

اعضای کمیسیون عمران در دومین اجلاسیه مجلس یازدهم تاکنون ۱۰ نظارت میدانی و بازدید از پروژه های عمرانی  شهرهای مختلف را در دستور کار داشتند که از جمله آنها می‌توان به نظارت میدانی از استان ایلام و بازدید از تصفیه خانه فاضلاب این استان، پروژه راهسازی چهار خط ایلام - صالح آباد، تونل راه کربلا و سه راهی ماربره – صالح آباد که به منظور تسهیل در ترافیک عبوری از مسیر رفت به مهران، اصلاح نقاط حادثه خیز مسیر ایلام- مهرانَ، کاهش مصرف سوخت سامان بخشیدن به یکی از مهمترین محورهای راه کربلا و تسهیل در ترافیک عبوری عتبات عالیات در ایام اربعین حسینی(ع)، رونق بخشی به سرمایه گذاری ملی و صادرات و واردات کالا از پایانه مرزی مهران عملیاتی شده، اشاره کرد.

همچنین در سفر نظارتی به استان هرمزگان و شهرستان بستک، وضعیت مناطق زلزله زده و میزان خسارت وارده به این منطقه را مورد بررسی قرار دادند. در سفر بهاستان نشینان به منطقه زلزله زده اندیکا در استان خوزستان نیز ضمن ارزیابی وضعیت مناطق آسیب دیده و نحوه اجرای عملیات دستگاه‌های امدادی و کمک رسان گزارشی از عملکرد انها به صحن ارائه کردند.

در بازدید میدانی از پروژه های عمرانی استان آذربایجان غربی و شهرستان‌های ارومیه، پیرانشهر و سردشت نیز اعضای کمیسیون عمران مجلس از عملیات اجرایی تعریض و بهسازی بزرگراه ترانزیتی نقده – پیرانشهر، بازدید از مرز تمرچین و درجیان مشکلات و معضلات شهری این منطقه قرار گرفتند همچنین اعضای کمیسیون عمران  از روند احداث تصفیه خانه شهرستان پیرانشهر و شبکه آب و فاضلاب شهرستان ارومیه بازدید کردند.

مجلسی هادر سفر نظارتی به استان هرمزگان و بندر عباس نیز بازدید از اسکله رها شده نخل ناخدا، بازدید از پروژه بلوار ساحلی در شرق بندرعباس، دیدار با فرماندهان نیروی دریایی ارتش، بازدید از آب شیرین‌کن ۱۰۰هزار مترمکعبی بندرعباس،   بندر شهید رجایی، اسکله های جزیره قشم و ... را در دستور کار قرار دادند.

در نظارت میدانی از شهرهای استان گلستان نیز از مسیر جاده قدیم گرگان – کردکوی، پروژه لایروبی خلیج گرگان، بازدید از نوارمرزی حسن‌قلی در شهرستان گمیشان، پروژه‌های راهسازی بندرترکمن - آق‌قلا، کمربندی در حال احداث گرگان، راهسازی آق‌قلا - علی‌آبادکتول و کمربندی علی‌آبادکتول و تقاطع غیرهمسطح آن بازدید شد، ارزیابی میدانی بازدید پروژه راه در گنبدکاووس و همچنین میدان‌ اسبدوانی این شهرستان از دیگر برنامه‌های اعضای کمیسیون عمران مجلس در سفر به شرق گلستان بود.

بهارستان نشین‌ها در سفر نظارتی خود به استان مازندران از پروژه های عمرانی شهرستان‌های بهشهر، نکا و گلوگاه بازدید کردند که از جمله آنها می‌توان به جاده در دست ساخت رستم‌کلا بهشهر به بندرامیرآباد، طرح تقاطع راه‌آهن T رودخانه بحران ساز و سیل خیز بهشهر جهت بازگشایی مسیر T جاده در حال تعریض گلوگاه به دامغان ، وضعیت آبگیری و توسعه طرح سد گلورد اشاره کرد.

اعضای کمیسیون عمران مجلس یازدهم در سفر نظارتی خود به شهرستان مریوان استان کرستان نیز از پروژههای عمرانی نظیر تقاطع غیر هم سطح سه راهی مریوان و واریانت گردنه خروسه و جاده جدید مریوان (تیژتیژ – گاران)، تقاطع غیر هم سطح گاران  و کنارگذر شمالی مریوان،  پروژه‌های باز آفرینی شهری مریوان و پروژه‌های روار، دله مرز و تفین پایگلان در مسیر پروژه کامیاران – مریوان بازدید کرده و در جریان آخرین وضعیت اجرای آنها قرار گرفتند.  

انتهای پیام

کد خبر 6348

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =