کد خبر 9601
۱۴ آبان ۱۴۰۱ - ۱۰:۱۶

مرکز پژوهش‌های مجلس:

به دلیل وجود خلاهای قانونی بسیاری از اقدامات مخرب علیه میراث فرهنگی قابل تعقیب کیفری نیستند

بسته تقنینی در راستای حمایت از یگان حفاظت میراث فرهنگی
به دلیل وجود خلاهای قانونی بسیاری از اقدامات مخرب علیه میراث فرهنگی قابل تعقیب کیفری نیستند

مرکز پژوهش های مجلس طی گزارشی موضوع ارائه بسته تقنینی در راستای حمایت از یگان حفاظت میراث فرهنگی را مورد پژوهش و کارشناسی قرار داد.

به گزارش نمایندگان ما، دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی طی گزارشی با عنوان « ارائه بسته تقنینی در راستای حمایت از یگان حفاظت میراث فرهنگی» آورده است: یگان حفاظت میراث فرهنگی به دلیل فقدان قوانین حمایتی، به روز نبودن قوانین جاری و اجرای سلیقه ای قانون دچار مشکلات عدیده ای است که نیازمند بررسی و توجه ویژه است.

پژوهشگران این دفتر مطالعاتی با بررسی قوانین موجود، الحاق یگان حفاظت میراث فرهنگی به این قوانین را ضروری خواندند و تاکید کردند: مطابق بند «ط» ماده (۸) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶ حفظ محیط زیست، حفاظت از منابع طبیعی و میراث فرهنگی ازجمله امور حاکمیتی است که نیازمند توجه ویژه تقنینی است. لذا دستگاه‌هایی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، بایستی از حمایت‌های حاکمیتی خاص در زمینه حفاظت و صیانت از منابع برخوردار شوند.

در ادامه این گزارش آمده است: دو یگان حفاظت محیط زیست و حفاظت منابع طبیعی که جایگاه حاکمیتی مشابهی دارند و قوانین حمایتی نسبتاً مناسبی در این حوزه برای آنها در نظر گرفته شده است مورد بررسی قرار گرفت و تلاش شد زمینه های لازم برای الحاق یگان حفاظت میراث فرهنگی به این قوانین در قالب تغییر قانون فراهم شود.

پژوهشگران با آسیب شناسی خلاهای موجود در قوانین فعلی هشدار دادند: ماده (۵۶۲) قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازات های بازدارنده) مصوب ۱۳۷۵ دارای ابهام هایی است که کارکردهای یگان حفاظت میراث فرهنگی را کاهش داده است. در این ماده اهمیت اکتشاف به عنوان مقدمه حفاری مورد توجه قرار نگرفته است که باعث می‌شود بسیاری از اقدامات مخرب علیه میراث فرهنگی قابل تعقیب کیفری نباشد. همچنین به روز نبودن نگاه قانون به تجهیزاتی که امروزه برای حفاری و اکتشاف میراث فرهنگی مورد استفاده قرار می گیرد، نیازمند توجه است.

در ادامه آسیب شناسایی وضعیت موجود حفاظت از میراث فرهنگی پژوهشگران افزودند: قانون «ضرورت اخذ مجوز برای ساخت، خرید و فروش، نگهداری، تبلیغ و استفاده از دستگاه فلزیاب» مصوب ۱۳۷۹ و قانون «مبارزه با قاچاق کالا و ارز» مصوب ۱۳۹۲ ازجمله قوانینی است که به دلیل ضعف در اجرا، نیازمند نظارت دقیق است.

پژوهشگران در انتهای این گزارش پیشنهادهایی در راستای اصلاح و بروز رسانی قوانین در راستای حمایت از یگان حفاظت میراث فرهنگی به نمایندگان مجلس ارائه کردند.

انتهای پیام

کد خبر 9601

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 11 =