کد خبر 17033
۷ آذر ۱۴۰۲ - ۱۴:۵۴

نمایندگان گزارش می‌دهد؛

نامه دولت به شورای نگهبان درباره برنامه هفتم/ لایحه بودجه رسما به مجلس نرسیده است

نامه دولت به شورای نگهبان درباره برنامه هفتم/ لایحه بودجه رسما به مجلس نرسیده است

بر هم ریختن شاکله برنامه هفتم یکی از اعتراضاتی بود که دولت بعد از تصویب لایحه‌ تقدیمی خود در کمیسیون تلفیق مطرح کرد که البته با اصلاح و حذف برخی موارد حفظ ماهیت این لایحه، این مشکل برطرف شد اما حالا دولت از ارسال نامه‌ای به شورای نگهبان اعتراض خود را به مواد دارای بار مالی مصوبه نهایی مجلس اعلام کرد.

به گزارش نمایندگان، لایحه برنامه هفتم توسعه که ۲۸ خرداد ماه از سوی دولت به مجلس تقدیم شد، در جریان بررسی در کمیسیون تلفیق مجلس با تغییرات گسترده ای روبرو شد و حجم احکام آن سه برابر شد؛ یعنی در کمیسیون تلفیق ۱۰۶ حکم لایحه دولت حذف، ۲۴۳ حکم اصلاح، ۳۷۷ حکم بدون تغییر و ۹۹۱ حکم جدید در قالب مواد مختلف الحاق شد. روال طی شده علاوه بر آنکه واکنش  مقامات دولتی و رسانه های نزدیک به دولت را به دنبال داشت، در مجلس نیز با واکنش هایی مواجه شد و برخی نمایندگان در اعتراض به این روند طی نامه ای به رئیس مجلس خواستار توقف این رویه شدند.

در نهایت اما پیش از آنکه روز دوشنبه هفته جاری، بررسی لایحه برنامه هفتم در مجلس آغاز شود نشستی میان رئیس جمهور و رئیس مجلس برگزار و توافق شد تا بدون تغییر شاکله کلی لایحه دولت، این لایحه در مجلس بررسی و تصویب شود.  علاوه بر این توصیه رهبر معظم انقلاب به نمایندگان این بوده که بر مبنای قانون و رعایت اصول ۷۴ و ۷۵ قانون اساسی روند تصویب لایحه برنامه هفتم را دنبال کنند. 

برآورد 20 هزار میلیارد تومان کسری در برنامه هفتم 

بر همین اساس بود که این موضوع بین دولت و مجلس حل و فصل شد تا اینکه این پرونده مجددا در جریان یک رونمایی کتاب در شورای نگهبان به بحث گذاشته شد. داود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه در این نشست به اتفاقات رخ داده درباره رسیدگی به لایحه برنامه هفتم توسعه در کمیسیون تلفیق اشاره کرد و گفت: وقتی در کمیسیون تلفیق، برنامه هفتم را بررسی می‌کردیم شاهد تغییراتی بسیار پرهزینه در لایحه دولت بودیم که ما را خیلی نگران کرد.

دولت بار مالی احکام اضافه شده به برنامه را ۱۵ هزار میلیارد تومان (همت) برآورد کرده و از سوی دیگر حذف احکام درآمدی دولت بر اساس همین محاسبه، ۵۰۰۰ همت برآورد شده و در مجموع ۲۰ هزار همت کسری مواجه بود. 

با همین استدلال، رئیس جمهور در نامه ای به رهبر معظم انقلاب ابراز نگرانی دولت را اعلام کرد و آنچنان که منظور، معاون رئیس جمهور می‌گوید: رهبری تدبیری فرمودند و روی نامه دولت دستوری دادند که رویکرد رسیدگی به برنامه‌ها و لوایح به ویژه برنامه و بودجه را تحت تاثیر قرار داد. رهبری صریحا فرمودند که تکلیف رابطه قوه مقننه و مجریه را در رسیدگی به لوایح دولت، قانون اساسی (اصل ۷۵) روشن کرده است و تصرفات مجلس در لوایح دولت نباید شاکله لوایح دولت را بر هم بزند؛ این به آن معناست که وقتی دولت لایحه‌ای می‌دهد باید لایحه تصویب شود نه آنکه تغییرات مجلس آنقدر زیاد شود که لایحه به طرح نمایندگان تبدیل شود.

اعتراض دوباره دولت به بار مالی برنامه هفتم 

هرچند پس از این نامه، مجلس حداکثر همکاری را با دولت داشت اما همچنان مواردی وجود دارد که به دلیل بار مالی مورد اعتراض دولت است و حالا دولت نظرات خود را بصورت مکتوب به شورا نگهبان داده‌ است. 

حالا در شورای نگهبان، آنچنان که سخنگوی این شورا می گوید 15 جلسه غیر رسمی برگزار کرده و مصوبات مجلس را بررسی کرده است. این شورا نیز تاکید می‌کند که  مجلس در تصویب لوایح برنامه توسعه، بودجه و هر لایحه دیگری اختیار دارد که تغییراتی در متن به وجود بیاورد. اما تغییرات نباید به گونه‌ای باشد که شاکله لایحه به هم بریزد؛ این موضوع در گذشته نیز مورد توجه شورای نگهبان بوده است.

رئیس جمهور هفته آینده برای ارائه بودجه ۱۴۰۳ به مجلس می‌رود

حالا دولت اعلام می‌کند که بودجه سال 1403 را متناسب با برنامه هفتم توسعه آماده کرده و به مجلس می‌فرستد. قرار است رئیس جمهور هفته آینده برای دفاع از لایحه ارسالی به مجلس می‌رود. 

دولت البته هنوز لایحه بودجه را رسما به مجلس ارسال نکرده است؛ هرچند متن آن از سوی دولت منتشر شده است. روال بررسی لایحه بودجه در مجلس به این صورت خواهد بود که در صورت ارائه لایحه بودجه سال 1403 به مجلس، کمیسیون نخستین جلسه خود را با دستور تصویب آئین نامه این کمیسیون آغاز خواهد کرد و بعد از تصویب آئین نامه نحوه بررسی، وارد کلیات احکام بودجه شده و ان را به تصویب رسانده و به صحن علنی ارسال می کند.

در صورت تصویب کلیات احکام بودجه در صحن علنی، کمیسیون تلفیق وارد جزئیات لایحه بودجه شده و پس از تصویب گزارش جزئیات هم در تلفیق و هم در صحن، گزارش به دولت ارسال و بعد از آن دولت جداول بودجه را در قالب مرحله دوم تنظیم و به صحن ارسال می کند که کمیسیون در ادامه نیز وارد رسیدگی به این بخش هم خواهد شد.

انتهای پیام/

کد خبر 17033

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 4 =