به گزارش نمایندگان، طرح شفافیت برای نخستین بار در مجلس دهم با عنوان«طرح شفافیت آرای نمایندگان» مطرح شد اما با اقبال نمایندگان روبرو نشد و با این عنوان به کار خود پایان نداد و در ماههای پایانی سال ۹۸ جایگزین آن طرح دیگری با عنوان «طرح شفافیت آرای نظام تقنینی» شد که آن هم در مجلس دهم به سرانجام نرسید.
وضعیت نافرجام طرح شفافیت در مجلس دهم موجب شد تا به عنوان یک مطالبه از مجلس یازدهم مطرح شود و این مجلس نیز یکی از نخستین دستور کارهای خود را به آن اختصاص داد؛ طرحی که در بهمن سال ۹۹ در صحن مجلس رسیدگی شد اما کلیات آن تصویب نشد؛ در این گیر و دار مجلس یازدهم هم تقریبا همان مسیری را رفت که مجلس پیشین رفته بود یعنی نظام جامع شفافیت و شفافیت نه فقط برای نمایندگان مجلس.
پس از بررسیهای متعدد طرح شفافیت مجلس جامعتر شد و تحت عنوان «طرح شفافیت قوای سه گانه و دستگاههای اجرایی و سایر نهادها» در تاریخ ۲۳ فروردین سال ۱۴۰۱ در صحن مجلس اعلام وصول شد و در اردیبهشت ماه سال گذشته کلیات این طرح با ۱۸۳ رأی موافق به تصویب رسید و چندین ماه بررسی جزئیات این طرح در مجلس به طول انجامید. البته چندین بار هم شورای نگهبان و هیئت عالی نظارت مجمع به برخی از مصوبات مجلس درباره طرح شفافیت ایراد گرفتند که مجلس هم در جلسات خود سعی کرد این ایرادات را رفع کند اما در نهایت چند ایراد باقی مانده، سرنوشت این طرح را به مجمع تشخیص مصلحت سپرد.
۲۶۰۷ رای گیری شفاف داوطلبانه
اما نمایندگان که کم کم از نیمه عمر مجلس یازدهم گذشته بودند و هنوز مطالبه شفافیت را بی پاسخ می دیدند، راهکار دیگری برای پاسخ به مطالبه شفافیت را انتخاب کردند. سامانه شفافیت آرای نمایندگان از ۲۱ اسفند سال گذشته آغاز به فعالیت کرد و نمایندگانی که تمایل داشتند آرای آنها درباره طرحها و لوایح به صورت شفاف اعلام شود، در نامهای به هیئت رئیسه مجلس اعلام آمادگی کردند تا آرای آنها به صورت شفاف در این سامانه درج شود. از آن تاریخ یعنی ۲۱ اسفند ماه ۱۴۰۱ تا امروز ۲۶۰۷ مورد رای گیری در مجلس وجود داشته که آرای نمایندگانی که به این سامانه پیوسته اند را به طور شفاف نشان میدهد.
در روزهای اخیر رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس توضیحاتی درباره آخرین وضعیت طرح شفافیت قوای سهگانه، نهادها و سایر دستگاهها بعد از ارجاع به مجمع، ارائه کرده و گفته است: طرح به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت و مجمع طرح را به مصلحت ندانست در نهایت به مجلس برگشت خورد و در جلسه کمیسیون شوراها برخی از مفاد آن اصلاح شد. بر اساس آنچه که شورای نگهبان اعلام کرد مجلس نمیتواند برای شورا و مجمع با توجه به اینکه این ۲ نهاد آییننامه داخلی دارند قانون گذاری انجام دهد لذا این موارد در طرح اصلاح شد و این ۲ نهاد باید خودشان تصمیم بگیرند که شفاف باشند.
به گفته وی طبق مصوبه کمیسیون شوراها یک کار گروه ۶ نفره از قوا تشکیل میشود تا درباره اینکه چه موضوعاتی به منافع ملی خدشه وارد میکند که منتشر نشود و ما بقیه آن انتشار یابد.
آرای نمایندگان شفاف شده و در سایت مجلس برای همه قابل مشاهده است
امروز محمدباقر قالیباف در مراسم سالگرد شهید حاج قاسم سلیمانی که در مسجد جامع ابوذر تهران برگزار شد، به این طرح هم گریزی زد و با دفاع از کارنامه مجلس یازدهم در این زمینه گفت: در جای دیگر نیز بحث شفافیت آراء نمایندگان را توضیح دادم، بعضی دوستان میگویند مجلس این قول را داده است. اول باید این نکته را توضیح دهم که شفافیت انجام شده و اکنون نیز در حال انجام است. اگر گفته میشود عدم شفافیت در آراء وجود دارد میتوانند به سایت مجلس مراجعه و آراء نمایندگان را مشاهده کنند. این توضیح را ارائه میکنم زیرا گاهی اوقات برخی افراد قصد دارند موضوع را سیاسی کنند و قصد آنها تخریب است.
او ادامه داد: گفته میشود مجلس در خصوص شفافیت آراء قول داده، همه مجلس قول نداده اما من محمدباقر قالیباف زمانی که کاندیدا شدم به مردم تهران قول دادم که اگر من به مجلس بروم با شفافیت آراء در مجلس موافق هستم و همه تلاش خود را میکنم که این اتفاق صورت گیرد اما برخی نمایندگان چنین قولی نداده و بنا به دلایلی با آن مخالفند. زمانی که در مجلس در این خصوص رأیگیری کردیم تا طرح مربوط به شفافیت آراء را تصویب کنیم به عنوان رئیس مجلس اولین کسی بودم که آن را امضا کردم و خیلی از دوستان نیز آن را امضا کرده بودند. این موضوع تغییر قانون آییننامه داخلی مجلس بود و به دو سوم رأی نیاز داشت، زمانی که به رأی گذاشتیم ۳ رأی کم آورد و تصویب نشد اما مجدداً به صحن آمد و تصویب شد و مسیری در شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام طی کرد.
با مجمع توافق کردیم
رئیس مجلس گفت: این موضوع را در مجلس بیشتر توسعه دادیم هرچند میدانیم نمیتوانیم آییننامه مجمع تشخیص مصلحت نظام را تغییر دهیم اما این بحث را مطرح کردیم که به صورت مثال زمانی که ما موضوع شفافیت آراء در حوزه خودرو را مورد بحث قرار میدهیم در مجلس موضوعات به صورت شفاف از رادیو پخش میشود و همه در جریان قرار میگیرند و بحث واردات خودرو که مجلس آن را تصویب کرد، در دور اول مجمع تشخیص با آن مخالف بود، اینجا باید مجمع به صورت شفاف توضیح دهد چرا و به چه دلیل واردات خودرو ممنوع است و چه کسانی در مجمع به واردات رأی داده و چه کسانی رأی ندادند اما مجمع آن را قبول نداشت و این بحث ادامه پیدا کرده، البته اکنون به توافق رسیدهایم تا این موضوع نهایی شود.
قالیباف این وعده را محقق شده می داند و می گوید: آن بخش از شفافیت که مهمترین آن آراء نمایندگان است به صورت آنلاین روی سایت وجود دارد و بیش از ۲۲۰ نماینده آرا خود را در سایت مجلس منتشر و شفاف کردهاند و همه مردم میتوانند آرا را مشاهده و بر آن نظارت کنند.
انتهای پیام/
نظر شما