کد خبر 18736
۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۱

نمایندگان گزارش می‌دهد؛

تکلیف روز دوم تعطیلی هفته تعیین می‌شود/ مرکز پژوهش‌ها و فعالان اقتصادی موافق تعطیلی شنبه

تکلیف روز دوم تعطیلی هفته تعیین می‌شود/ مرکز پژوهش‌ها و فعالان اقتصادی موافق تعطیلی شنبه

مجلس هفته جاری درباره تعطیلی پنجشنبه یا شنبه در لایحه اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشوری تصمیم خواهد گرفت؛ کمیسیون اجتماعی مجلس هفته گذشته رای به تطیلی پنجشنبه داده بود اما فعالان اقتصادی با این تصمیم مخالفند، مرکز پژوهش‌های مجلس هم پیش از این تعطیلی روز شنبه را پیشنهاد داده بود.

به گزارش نمایندگان، مجلس در هفته جاری درباره تعطیلی پنجشنبه یا شنبه به عنوان دومین روز تعطیل هفته بر اساس لایحه اصلاح ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری با کاهش ساعات کاری هفته از ۴۴ به ۴۰ ساعت،تصمیم‌گیری خواهد کرد؛ هفته گذشته انتشار خبری درباره تصمیم کمیسیون تخصصی در این زمینه با واکنش های بسیاری مواجه شد.

لایحه اصلاح ماده «۸۷» قانون مدیریت خدمات کشوری در راستای اجرای بندهایی از سیاست های کلی نظام اداری مبنی بر نهادینه سازی فرهنگ سازمانی مبتنی بر ارزش های اسلامی، توجه به استحکام خانواده ، توجه به اثربخشی و کارآیی در فرآیندهای اداری، درصدد کاهش روزهای کاری دستگاه های اجرایی سطح استانی (به استثنای بخش عملیاتی) از شش روز در هفته به پنج روز در هفته است. 

تصمیمی که در 26 فروردین سال جاری کمیسیون اجتماعی مجلس درباره تعطیلی روز پنجشنبه گرفته بود، گرچه رای و نظر نهایی مجلس نبود اما با مخالفت و انتقاد، بیشتر از سوی فعالان اقتصادی مواجه شد چرا که پیش از آن توصیه کرده بودند که روزهای جمعه و شنبه را به‌عنوان روزهای تعطیل پایان هفته در نظر بگیرند چرا که بازارهای جهانی در روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل است و با روز جمعه تقویم ایران، عملا حدود نیمی از روزهای سال تجارت خارجی کشور تعطیل است.

هشدار درباره قطع ارتباط چهار روزه با بازارهای دنیا 

اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با صدور بیانیه ای اعلام کرد «اسباب نگرانی است که نمایندگان کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، در تازه‌ترین تصمیم خود با بی‌توجهی به پیشنهاد منطقی، کارشناسانه و مبتنی بر منافع ملی که توسط فعالان اقتصادی و صاحبان کسب‌وکار درباره تعیین روز شنبه به‌عنوان دومین روز تعطیلات پایان هفته ارائه شده بود، در اصلاح لایحه ماده ۸۷ قانون مدیریت خدمات کشوری با کاهش ساعات کاری هفته از ۴۴ به ۴۰ ساعت، روزهای کاری را شنبه تا چهارشنبه و تعطیلات دو روزه پایان هفته را روزهای پنجشنبه و جمعه تعیین کردند و تصمیم اخیر کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در صورت تأیید نهایی و تبدیل به قانون جاری کشور، قطع ارتباط اقتصاد کشور با بازارهای بین‌المللی را به چهار روز در هفته افزایش می‌دهد و روشن است که در شرایط تحریم و محدودیت‌های خارجی و تنگناهای داخلی، باعث تحمیل زیان مضاعفی بر اقتصاد کشور خواهد بود».

انجمن اقتصاد ایران هم در بیانیه دیگری خطاب به نمایندگان مجلس نوشت: «پیرو بیانیه قبلی انجمن اقتصاد ایران درخصوص تعطیلی‌ شنبه‌ها به‌جای پنجشنبه‌ها، متأسفانه کمیسیون اجتماعی بدون در نظر گرفتن هزینه‌های اقتصادی و مالی و فرصت‌های ازدست‌رفته، رأی به تعطیلی پنجشنبه‌ها داده و اکنون تصمیم نهایی به عهده صحن علنی مجلس محترم است، این انجمن خواستار آن است که تک‌تک نمایندگان محترم مابه ازای کاهش ساعات کار، امکان ارتباط کاری با دنیا در هفته و فعالیت اقتصادی کشور را در نظر گرفته و رأی به تعطیلی پنجشنبه‌ها ندهند که بار اقتصادی زیادی را بر کشور تحمیل کند، لذا انتظار است نمایندگان محترم به تعطیلی شنبه‌ها رأی دهند و با همین یک تصمیم پتانسیل ارتباطات تجاری و اقتصادی کشور را با دنیا و شرکای تجاری افزایش دهند؛ چرا که هیچ‌کدام از شرکای تجاری روز پنجشنبه تعطیل نیستند و اتفاقا شنبه یکی از روزهای تعطیل اکثر آنهاست، مضافا اینکه محدودکردن روزهای ارتباطات کشور با دنیا در کارنامه تک‌تک نمایندگان محترم در تاریخ می‌ماند و مسئولیت اثرات زیان‌بار آن متوجه تصمیم‌گیران و بر گرده آحاد مردم خواهد بود».

انجمن اقتصاد ایران در ادامه تأکید کرده است: «هنگام طرح این موضوع در صحن مجلس، نمایندگان محترم با درایت کامل و بدون بارکردن هیچ هزینه‌ای با تعطیلی شنبه‌ها موافقت و زمینه ارتباط بیشتر و نتیجتا رفاه بیشتر مردم مستحق کشور عزیزمان را فراهم کنند. تصمیم و رأی به چهار روز کاری مشترک با دنیا و همسایگان به جای سه روز، تصمیم درخشان و ماندگار مجلس محترم خواهد بود و تصمیم عکس آن (تعطیلی پنجشنبه) موجب حذف عایدات اقتصادی و غیراقتصادی به‌راحتی و با دست خود از کشور و مردم است. تعطیلی شنبه‌ها نه‌تنها بار هزینه‌ای ندارد بلکه با افزوده‌شدن یک روز کاری و ارتباط با دنیا سرتاسر خیر و منفعت برای کل کشور خواهد داشت. رأی به تعطیلی شنبه، همراهی و همدلی بیشتر فعالان اقتصادی و رونق کسب‌وکارها و تجارت و جذب سرمایه‌گذاری و تأمین بهتر منابع بودجه را به همراه دارد و رأی علیه گوشه‌گیری و گسترش فقر است».

معاون رئیس جمهور: دولت تابع تصمیم مجلس است؛ اما پنجشبه بهتر است

از سوی دیگر اما محمد حسینی، معاون پارلمانی رئیس جمهور در گفتگویی این استدلال اقتصاددانان را رد کرده و توضیح داده است:  دولت سیزدهم در لایحه ای به مجلس پیشنهاد داد تا دو روز در هفته به طور کامل تعطیل اعلام شود. چرا که برای مثال هم اکنون در تهران پنجشنبه ها تعطیل است اما در شهرستان ها این گونه نیست. همین طور برخی وزارت خانه ها مثل بهداشت و آموزش پرورش بخش های آموزشی شان در پنجشنبه ها تعطیل هستند اما وزارت خانه ها و بخش های دیگر اینگونه نیست. لذا نیاز است تا یکنواختی در بحث تعطیلات در کشور بوجود آید. یکی از روزهای تعطیل که جمعه ها است. اما در مورد روز تعطیل دیگر دولت پیشنهاد داد خوش یک روز را مشخص کند. اما مجلس اعلام کرد که روز دوم را خودشان میخواهند مشخص کنند.

وی گفت:  ابتدا در کمیسیون اجتماعی مجلس روز شنبه برای تعطیلی پیشنهاد میشد اما در نهایت به این جمع بندی رسیدند که پنجشنبه ها به طور کامل تعطیل شود. چرا که هم مطابق عرف کشور ماست و هم اکنون نیز عملا پنجشنبه ها نیمه تعطیل است و از سوی دیگر روز شنبه یک روز جدی کاری برای مردمان ایران است.

معاون رئیس جمهور معتقد است:  درحال حاضر به دلیل اختلافات زمانی شب و روز همه کشورهای جهان در یک ساعت مشخص سرکار نمیروند و مشاهده می کنیم این موضوع خللی به کسب و کارهای جهانی وارد نمی کند. در نهایت باید گفت دولت در تعیین روز تعطیل تابع تصمیم مجلس شورای اسلامی خواهد بود.

 تصمیمی اجتماعی با آثار اقتصادی 

هرچند تصمیم کمیسیون اجتماعی از نگاه اقتصاددانان قابل پذیرش نیست اما این تصمیم نهایی هم نبوده و طبیعتا در صحن مجلس با دیدگاه های اقتصادی نیز به آن نگریسته خواهد شد. 

به گفته کیومرث سرمدی واله، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، کلیات لایحه افزایش تعطیلات آخر هفته به دو روز در کمیسیون اجتماعی مجلس تصویب شده اما هنوز مشخص نیست که چه روزهایی تعطیل خواهد شد. او می‌گوید که هنوز مشخص نیست که آیا بانک‌ها نیز شامل تعطیلی پنجشنبه‌ها می‌شوند یا خیر.

مرکز پژوهش های مجلس نیز در بررسی خود تاکید کرده بود که: در لایحه حاضر صرفا بر ضرورت تنظیم ساعات کاری دستگاههای یادشده در پنج روز هفته تاکید شده و روزهای مشخصی به عنوان روزهای کاری موردنظر تعیین نشده است. بنابراین در صورت تصویب این تبصره به شکل کنونی، یکی از روزهای هفته به جز جمعه ، نظیر پنجشنبه یا شنبه، به پیشنهاد سازمان اداری و استخدامی کشور و تصویب هیات وزیران، از روزهای کاری دستگاههای اجرایی یادشده حذف می گردد. از این رو در صورتی که اراده قانونگذار بر حذف روز خاصی از ایام کاری کارکنان دولت تعلق گرفته، لازم است در الیحه حاضر بر آن تصریح گردد. شایان ذکر است در صورت اصرار قانونگذار مبنی بر کاهش یک روز از روزهای کاری کارکنان دولت، به منظور هماهنگی بیشتر روزهای کاری دستگاههای اجرایی کشور با روزهای کاری بین المللی، به نظر میرسد حذف روز شنبه از ایام کاری دستگاههای اجرایی مورد نظر، نسبت به روز پنجشنبه، از اولویت بیشتری برخوردار است.

انتهای پیام

کد خبر 18736

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • دانشجو IR ۱۰:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۰
    10 0
    سلام مصوبه تعطیلی شنبه ها توسط سه نهاد یعنی شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت و مرجعیت به دلیل شرعی، درست یا نادرست، رد شده و هرگز در آن تجدیدنظر نخواهد شد. درصورت عدم تصویب تعطیلی پنجشنبه ها، کسانی که هم اکنون پنجشنبه ها تعطیل اند مثل کارمندان تهرانی و شرکت ها، به دلیل وحدت رویه در تعطیلات کارکنان و برقراری عدالت اداری، تعطیلی پنجشنبه های آنان هم لغو خواهد شد.
    • تحلیگر پنجشنبه IR ۱۱:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۲
      7 0
      طلا معیار بین المللی برای سنجش ارزش پول است. حقوق کارمندان با افزایش سالانه حدود 20 درصد، در هر چهار سال 2 برابر می شود؛ درصورتیکه در طی چهار سال گذشته، قیمت طلا(سکه) حدود 5 برابر شده است. این یعنی، ارزش حقوق کارمندان به اندازه دو پنجم چهار سال قبل گردیده است. اگر عدالت برقرار باشد متناسب با کاهش ارزش حقوق کارکنان روزهای کاری هم باید کاهش یابد. دو پنجم یک ماه، معادل 12 روز است، چون کارکنان فقط به اندازه 12 روز در ماه حقوق می گیرند پس باید 12 روز هم کار کنند که معادل سه روز کار در هفته و چهار روز تعطیلی در هفته است. متاسفانه با وجود اینکه هم اکنون، کارفرمایان 18 روز در ماه، معادل 4 روز در هفته، حقوق کارمندان را به هیچ وجه پرداخت نمی نمایند ولی با اکراه با تعطیلی پنجشنبه ها موافقت می کنند!!!
    • روحانیت دلسوز IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۸/۳۰
      0 0
      علی رغم پیگیری های شدید بعضی تجار و سرمایه داران و اتاق بازرگانی تهران و کمیسیون اقتصادی و بعضی از نمایندگان مجلس، با حضور عالمانه مراجع معظم و روحانیت مکرم، خوشبختانه تعطیلی شنبه ها منتفی گردید و در مقابل با توجه به اینکه تعطیلی پنجشنبه ها به لحاظ فرهنگی در جامعه اسلامی نهادینه شده مقرر شد بجای شنبه ها پنجشنبه ها تعطیل گردد تا ضمن تحکیم بنیاد خانواده ، مشکلات فرزند آوری، پیری جمعیت و کمبود بهره وری و کمبود انرژی(برق و گاز) حل شود. از آنجا که عدالت جزء اصول مذهب شیعه است و در اجرای بند (9) اصل (3) قانون اساسی، کارکنان از کلیه مسئولین نظام مخصوصا از مراجع عظام و روحانیت دلسوز، صمیمانه و عاجزانه خواهشمند اند به منظور خاتمه دادن به تبعیض 15 ساله بین کارمندان تهرانی و شهرستانی در خصوص تعطیلی پنجشنبه ها دستور لازم صادر فرمایند. از آنجا که عدم تصویب تعطیلی شنبه ها با ارشاد و فرمایش روحانیت گرامی انجام شد، این انتظار به وجود آمده که فقط روحانیت عزیز، این اقتدار را دارند که برای برقراری عدالت و تسریع در تصویب تعطیلی پنجشنبه ها توصیه های لازم را به مسئولین ذیربط ارائه فرمایند.
  • موافق پنجشنبه ها IR ۱۰:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    9 0
    مزایای تعطیلی پنجشنبه ها: 1- افزایش کیفیت زندگی کاری و آمادگی کارمندان، مانع بروز اشتباهات کاری و اتلاف منابع میگردد. 2- کارمند خسته و افسرده کارآیی ندارد؛ استراحت کافی و نشاط کارکنان، موجب افزایش بهره وری آنها میشود. 3- به دلیل انجام کار فکری، کمیت و مدت زمان حضور کارمندان در اداره چندان مهم نیست؛ کیفیت کاری مهمتر و باعث پیشرفت امور میشود. 4-کارمندان تهرانی تاکنون از تعطیلی پنجشنبه ها برخوردار اما شهرستانی ها از آن محروم بوده اند این تبعیض، موجب نارضایتی شغلی شده است. 5- باعث وحدت رویه در تعطیلات و افزایش هماهنگی وزارتخانه ها با واحدهای استانی میگردد 6- باعث صرفه جویی در مصرف آب و برق می گردد. 7-باعث کاهش یک ششم از هزینه های تلفن، اینترنت، بنزین و گاز ادارات دولتی میشود 8- باعث حذف تشکیلات و هزینه های نهار کارمندان تهرانی میشود 9- تعاملات بیشتر اعضای خانواده و افزایش فرزندآوری را تسهیل میکند. 10- عدالت اداری، موجب افزایش سرمایه اجتماعی کشور میشود. 11-باعث افزایش اعتماد به مجلس و شرکت در انتخابات میگردد. 12- موجب امیدواری مردم به اصلاح امور کشور می شود.
    • تعلل IR ۰۸:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۶
      2 0
      تاخیر و تعلل در بررسی مصوبه تعطیلی پنجشنبه ها در صحن علنی مجلس، به معنی تسلیم در مقابل اوامر نامشروع و غیر قانونی تجار، کارفرمایان و سرمایه داران زالوصفت و عهد شکنی با مردم و کارکنان مستضعف شهرستان هایی است که نمایندگان محترم به نمایندگی از آنها در مجلس حاضر هستند .
  • مهدی IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    9 0
    پرسش از مخالفان تعطیلی پنجشنبه ها :1- اگر اقتصاد بهانه نیست چرا تجار، تعطیلی شنبه ها را قبلا به وزارت اقتصاد و دارایی، پیشنهاد ندادند تا در مجلس تصویب شود؟ 2- کارمندان بخش دولتی تهران به عنوان مرکز مبالات اقتصادی کشور و محل استقرار وزارتخانه ها ، 15سال است که پنجشنبه ها تعطیل اند و مشکلی ایجاد نشده ولی حالا که قرار است کارمندان شهرستانی هم مشمول این تعطیلی شوند اقتصاد کشور مختل می شود؟! 3-چرا تاکنون در مورد تعطیلی پنجشنبه های کارمندان تهرانی و برای لغو آن، اعتراض نکرده اید؟ 4- با وجود اقتصاد دیجیتال و تجارت الکترونیک، تحریم ها و چالش های سیستم بانکی بین المللی، موضوع زمان در تجارت کشور، کمرنگ و کم اولویت شده، چرا میخواهید موجب نارضایتی شغلی کارکنان شوید؟ 5- آیا میدانید نشاط و رفع خستگی جسمی و ذهنی کارکنان موجب کاهش اشتباهات کاری، پیشگیری از اتلاف منابع و افزایش بهره وری می شود؟ 6-در استان ها، کمتر از 10درصد ادارات دولتی مربوط به تجارت هستند چرا میخواهند 90 درصد دیگر هم، پنجشنبه ها سرکار باشند؟ 7- طبق مصوبه مجلس، سازمان های مرتبط با تجارت پنجشنبه ها تعطیل نیستند پس چرا مخالفید؟!
  • IR ۱۰:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    9 0
    در اجرای بند (9) اصل (3) قانون اساسی، لایحه اصلاح ماده 87 قانون مدیریت خدمات کشور مجلس می بایست به منظور رفع بی عدالتی موجود در تعطیلات پایان هفته کارمندان دولت، وحدت رویه ایجاد نماید. بنابراین باید یا تعطیلی پنجشنبه های کارمندان تهرانی لغو گردد یا کارمندان شهرستانی نیز مانند تهرانی ها پنجشنبه ها تعطیل شوند.
  • خدا هست IR ۱۰:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۸/۲۱
    9 0
    در خوشبینانه ترین شکل ممکن، نرخ متوسط تورم سالانه در چهارسال گذشته حدود 45 درصد بوده درحالیکه متوسط افزایش حقوق سالانه کارکنان حدود 35 درصد میباشد. این یعنی همیشه حقوق کارکنان از تورم عقب افتاده و آنها سال به سال فقیرتر شده اند. کارفرمایان و سرمایه داران چطور به خود اجازه می دهند با این وضع افزایش حقوق کارکنان، با دلخوشی کوچک آنها برای تعطیلی پنجشنبه ها مخالفت کنند؟ !!!