به گزارش نمایندگان ما، قانون گذاری در مقابل دیدگان ملت،به نفع ملت و در خانه ملت ضوابط و شرایطی دارد که با طرح شفافیت آرا و شیشه ای شدن فضای تصمیم گیری به کلی تغییر می کند و فصل جدیدی در این زمینه توسط مجلس انقلابی رقم می خورد که می تواند و باید به الگویی برای همه دستگاه ها و سازمان هایی تبدیل شود که مردم را در پیش روی خود دارند.
نمایندگان ۲۸ بهمن ماه سال ۹۹ بر اساس ماده ۱۳۰ آیین نامه داخلی بررسی شفافیت آرای نمایندگان را مجدد در دستور قرار دادند و در نهایت کمیسیون آیین نامه داخلی مجلس آن را بررسی و جزئیات طرح شفافیت آرا را نیز تصویب کرد و این طرح در آستانه ورود به صحن مجلس و تصویب آن توسط نمایندگان قرار دارد.
این در حالی است که مجالس مختلف تلاش های زیادی برای به ثمر نشاندن شفافیت کردند اما هرگز توفیقی به دست نیاوردند.
اولین بار در سال 1396 طرح شفافیت آرا توسط فتحی به مجلس راه پیدا کرد، اما مجلس این طرح را اعلام وصول نکرد. در مردادماه 1397 اندیشکده شفافیت برای ایران، طرح شفافیت آرا را تدوین کرد ولی انتظار چندانی نداشت که این طرح به مرحله تصویب برسد. در مرداد 1397 با اینکه طرح، فوریت داشت و نمایندگان بسیاری به صورت شفاهی اعلام حمایت کرده بودند (حدود 150 نفر) ولی در هنگام رأیگیری تنها حدود 59 نفر رأی به آن دادند و به این ترتیب این طرح مهم در مجالس گذشته به نتیجه نرسید.
این طرح شامل شفافیت در فرایند های قانون گذاری می شود از جمله انتشار مشروح مذاکرات کمیسیون های تخصصی، حاضران و غایبان جلسات، آرای نمایندگان به طرح ها و لوایح و ... که در ادامه به بررسی مهم ترین شفافیت هایی که این طرح در فرایند قانونگذاری و انتشار آرای نمایندگان انجام میدهد، می پردازیم؛
- الزامی شدن انتشار عمومی مشروح مذاکرات ظرف حداکثر یک ماه
- الزامی شدن انتشار عمومی برنامه هفتگی مجلس ۳ روز قبل از برگزاری جلساتی
- امکان حضور سایر نمایندگان در جلسات هیئت رئیسه
- الزامی شدن انتشار مشروح مذاکرات هیئت رئیسه برای نمایندگان
- امکان انتشار آرای هیئت رئیسه به تفکیک موافق، مخالف و ممتنع برای نمایندگان
- الزام به برگزاری علنی جلسات کمیسیون های تخصصی مجلس
- الزام به انتشار عمومی دستور کار کمیسیون ها تا ۳ روز قبل از تشکیل جلسه
- الزام به انتشار عمومی مشروح مذاکرات جلسات کمیسیون های تخصصی
- ایجاد بستر قانونی پخش زنده مذاکرات جلسات کمیسیون های تخصصی از صداوسیما
- الزام به انتشار عمومی حاضران و غایبان و آرای مخالف، موافق، ممتنع و بدون رای در جلسات کمیسیون
- الزام به برگزاری علنی جلسات بررسی طرح ها و لوایحی که وفق اصل ۸۵ قانون اساسی برگزار می شوند
- الزامی شدن انتشار گزارش سفر، هزینه ها و نتایج ماموریت کاری نمایندگان
- الزامی شدن انتشار عمومی اسامی غایبان و حاضران
- الزامی شدن انتشار آرای نمایندگان در صحن علنی به تفکیک مخالف، موافق، ممتنع و رای نداده.
این طرح پیش از این یکبار در 15 بهمن در جلسه علنی به رای گذاشته شد که کلیات آن ۱۵۳ رای آورد وبا ۶۵ درصد آرای موافق،تنها سه رای برای تصویب کم آورد در حالی که در مجلس دهم تنها 59 رای به دست آورده بود. در همان زمان رئیس مجلس شورای اسلامی در فضای مجازی نوشت: «به طرح شفافیت، رای موافق دادم ولی متاسفانه این طرح که به دو سوم آراء نیاز داشت با ۱۵۳ رای (۶۵.۲ درصد) موافق و فقط با ۳ رأی کمتر تصویب نشد.امیدوارم با ایجاد اصلاحات مدنظر نمایندگان و افزوده شدن به دامنۀ شفافیت، طرح مجدداً به صحن بیاید و در همین مجلس، قفل تصویب شفافیت آراء شکسته شود.»
با این حال پیگیری رئیس و تعداد زیادی از نمایندگان مجلس دربرگزاری جلسات متعدد و نیز استفاده از ظرفیت های قانون آئین نامه داخلی مجلس در نهایت این طرح را مجددا به صحن علنی بازگرداند تا بار دیگر کمیسیون آئین نامه داخلی مجلس بررسی آن را در دستور کار خود قرار دهد. بررسی هایی که در روزهای اخیر در کمیسیون به نقطه پایانی خود رسیده و اکنون آماده طرح در صحن علنی مجلس و تصویب آن است تا در یک اقدام تاریخی که می توان از آن حتی به انقلابی در شفافیت در کشور یاد کرد، بخش های مهم و موثری از فرایند قانونگذاری در ایران کاملا شفاف و برای همگان شفاف شود.
منبع: خانه ملت
انتهای پیام
نظر شما