کد خبر 4550
۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۰

مرکز پژوهش های مجلس منتشر کرد

لایحه بودجه ۱۴۰۱ از دریچه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

لایحه بودجه ۱۴۰۱ از دریچه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی طی گزارشی به بررسی بودجه بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پرداخت.

 به گزارش نمایندگان ما، دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی طی گزارشی به بررسی بودجه بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پرداخت.  

در این گزارش بیان شده: مجموع اعتبار سه فصل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ برابر با ۱۹۹۱ میلیارد و ۵۰۲ میلیون تومان است (۸/۶۸ درصد از مجموع اعتبارات امور فرهنگ، تربیت بدنی و گردشگری). از مجموع اعتبار سه فصل مزبور بیشترین میزان بودجه به ترتیب متعلق به فصل میراث فرهنگی (۵۶ درصد)، فصل گردشگری (۳۳ درصد از مجموع سه فصل) و درنهایت فصل صنایع دستی (۱۱ درصد) است.

در این گزارش تصریح شده: بودجه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی (بدون اعتبارات انتقال نیافته) در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، معادل ۲۱۴۷ میلیارد و ۲۵۱ میلیون تومان در نظر گرفته شده که نسبت به اعتبار این وزارت در قانون بودجه سال ۱۴۰۰، در حدود ۴۰ درصد افزایش داشته است. بودجه دستگاه های مرتبط با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شامل پژوهشگاه میراث فرهنگی گردشگری (۱۳/۳۱ درصد) و شرکت توسعه ایرانگردی و جهانگردی (۳۶/۲ درصد)، نیز با افزایش همراه شده است. درحالی که بودجه مرکز مطالعاتی منطقه ای حفظ میراث فرهنگی ناملموس در آسیای میانه و غربی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ در قالب برنامه صیانت از میراث فرهنگی ناملموس معادل ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان آمده است.

  در گزارش مرکز پژوهش های مجلس آمده: مجموع اعتبارت هزینه ای وزارتخانه و دستگاه های تابعه برابر با ۷۹۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان است که از ۹ برنامه اصلی تشکیل شده است. در این بین در میان برنامه های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، سه برنامه سیاستگذاری، راهبری و توسعه صنعت گردشگری(با سهم حدوداً ۴۰ درصد)، برنامه صیانت از میراث فرهنگی جمهوری اسلامی ایران (با سهم حدودا ۳۵ درصد) و برنامه حمایت از ارتقا و توسعه صنایع دستی (با سهم حدوداً ۱۹ درصد) بیشترین اعتبار هزینه ای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را به خود اختصاص داده اند. جای توجه دارد که سه برنامه اصلی که جمعاً حدود ۹۵ درصد کل اعتبارات را دریافت می کنند، برای اولین بار به این عناوین معرفی و با تأکید بر سه معاونت وزارت، تدوین شده اند.

در بخش دیگری از این گزارش ذکر شده: از آن جهت که در ساختار جدید لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، عناوین «اقدامات» به کلی حذف شده است و برنامه های عنوان شده، بسیار کلی و مبهم هستند، اظهارنظر کارشناسی دقیق در مورد بخش مهمی از برنامه های آتی وزارتخانه محل تأمل است. برای مثال یکی از مهم ترین برنامه های مربوط به حوزه گردشگری، برنامه جذب گردشگران داخلی است که در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ معادل ۱۲۹ میلیارد و ۸۸۰ میلیون تومان اعتبار هزینه ای داشت.

 در ادامه این گزارش آمده: اعتبار طرح های تملک دارایی سرمایه ای وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ذیل وزارتخانه مذکور در برآورد سال ۱۴۰۱ معادل ۱۲۴۲ میلیارد و ۲۵۱ میلیون تومان است که نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۰ معادل ۷۲/۴۹ درصد رشد داشته است. همچنین اعتبارات هزینه ای وزارتخانه معادل ۸۷۴۰ میلیارد تومان است که ۲۴/۶۶ درصد نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۰، افزایش داشته است. بیشترین اعتبارات تملک دارایی سرمایه ای و هزینه ای نیز به سه برنامه اصلی «صیانت از میراث فرهنگی جمهوری اسلامی ایران»، «سیاستگذاری، راهبری و توسعه صنعت گردشگری» و «حمایت از ارتقا و توسعه صنایع دستی» اختصاص یافته است.

در این گزارش تصریح شده: مجموع اعتبارات متفرقه انتقال نیافته لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ معادل ۶۰ میلیارد و ۳۷۰ میلیون تومان است که نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۰ رشد ۳/۱ درصدی داشته است. مجموع درآمدهای عمومی و اختصاصی بر حسب دستگاه نشان می دهد که درآمد حاصل از ورودی موزه ها و محوطه های تاریخی و سایر منافع حاصله (۱۰۰ میلیارد تومان)، درآمدهای حاصل از اجاره ساختمان ها و اراضی (۱۸ میلیارد تومان) و درآمد های حاصل از جرائم و فروش صیدآلات، چوب آلات، ادوات و مواد بازداشتی (۱۲ میلیارد تومان) به ترتیب بیشترین پیش بینی درآمدی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را شامل می شوند. جای توجه دارد که کمک های بلاعوض اشخاص حقیقی سازمان ها و مؤسسات مالی و بین المللی که در قانون بودجه سال ۱۴۰۰ معادل ۱۰۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود، در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ حذف شده است.

  در گزارش مرکز پژوهش های مجلس بیان شده: عدم همراستایی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ با برخی اسناد و قوانین بالادستی مثل قانون حمایت از مرمت و احیای بافت های تاریخی – فرهنگی (مصوب ۲/۴/۱۳۹۸) و سند راهبردی توسعه گردشگری (مصوب ۲۹/۴/۱۳۹۹) و همچنین عدم شفافیت نسبت به سهم حق بیمه گروه های مطرح شده در قانون حمایت از هنرمندان، استادکاران و فعالان صنایع دستی مصوب ۲۶/۱۰/۱۳۹۶) از نقاط ضعف این لایحه بودجه است. درمجموع می توان با اصلاح و الحاق در برخی از تبصره های ماده واحده (تبصره «۳»، «۵»، «۶»، «۹»، «۱۱»، «۱۴»، «۱۷» و «۱۸») حمایت بودجه ای در حوزه های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را تقویت کرد.

  در این گزارش ذکر شده: همچنین در جهت همراستایی با برنامه پنج ساله ششم توسعه، در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ به بند «ب» ماده (۲)، بخش مرتبط با توسعه گردشگری جنگل ها در بند «ب» ماده (۱۰۰) و بند «ت» ماده (۱۰۰) قانون برنامه ششم توسعه توجهی نشده است.

  در گزارش مرکز پژوهش های مجلس تاکید شده: همچنین برنامه هایی با عناوین ایجاد و تجهیز سایت موزه ها یا موزه های تخصصی یا ایجاد موزه های منطقه ای ذیل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و سایر دستگاه ها و وزارتخانه ها نشان می دهد که توسعه و افتتاح موزه های جدید به طور غیرمتوازنی در دستور قرار دارد. زیرا توسعه منطقی در حوزه موزه داری و استفاده از میراث فرهنگی باید با توسعه و اختصاص بودجه در زمینه یگان حفاظت میراث فرهنگی همراه باشد. این شرایط در صورتی رخ می دهد که هیچ تغییری در اعتبارات اختصاص یافته به این یگان نسبت به قانون بودجه سال ۱۴۰۰ مشاهده نمی شود.

متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.

انتهای پیام

کد خبر 4550

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 13 =